Farm & Camping Lazy Campingeigenaar vertelt

Campingeigenaar vertelt: Bernadette van Farm & Camping Lazy

Het is de droom van velen: een eigen camping. Het lijkt ons ook fantastisch om de hele dag met kamperen bezig te zijn. Maar hoe is het om daadwerkelijk een camping te runnen? In de nieuwe serie ‘Campingeigenaar vertelt…’, dit keer Bernadette Kuijpers van Farm & Camping Lazy in Slowakije.

Vertel eens wat over jezelf?
Wie ik ben? Bernadette Kuijpers, 45 jaar en mede-eigenaresse van de leukste boerderijcamping van Slowakije: Farm & Camping Lazy. Getrouwd met Arnold en samen hebben we een prachtige dochter Katinka van 7 jaar, made in Slovakia.

Farm & Camping Lazy Bernadette, Arnold en Katinka

Bernadette met Arnold en dochter Katinka.

Idealiste; voormalige landbouwkundigexpert in de ontwikkelingssamenwerking, woonde lang in Afrika. Globetrotter; ik begeleidde avontuurlijke reizen naar tropische oorden en woon al bijna twintig jaar niet meer in Nederland. Boerin; kundig in o.a. geitenbevallingen, schapen scheren en paardenhoeven bekappen. Allemaal vaardigheden die hier regelmatig nodig zijn. Gastvrouw; het omgaan met grote en kleine mensen geeft mij energie en geluk.

Hoe zijn jullie eigenaar van de camping geworden? 
Na tien jaar wonen en werken in West-Afrika zochten we in 2008 een afgelegen boerderij met veel grond op een mooie locatie midden in de natuur. Die vonden we in Slowakije. Al snel ontstond het idee dat er vast meer Nederlanders zijn die willen genieten van deze prachtige plek en het ook nog eens leuk vinden om het leven op de boerderij met al onze dieren mee te maken. In 2010 ontvingen we de eerste kampeerders en sindsdien is het snel gegaan. In de zomervakantie hebben we veel aanloop van gezinnen die hier vaak de vakantie van hun leven hebben. Kampvuren stoken, hutten bouwen, paardrijden of elkaar ontmoeten in de boomgaard. In 2016 werden we verkozen tot ANWB Charme camping van het jaar. Echt uniek voor een camping van onze omvang.

 

Farm & Camping Lazy view
Hoe zijn jullie in Slowakije terechtgekomen?
Met de auto. Na een rit van 8000 km dwars door de Sahara. Onze vorig thuisland was Mali en daar hebben via het internet onze Slowaakse boerderij gekocht. We hebben toen onze 21 jaar oude auto gepakt met de nodige extra jerrycans water en diesel en zijn gaan rijden. Het was wel spannend, zeker omdat we de boerderij nog nooit in het echt gezien hadden.

Wonen jullie op de camping? Zo ja, hoe bevalt dat?
Wij wonen op de camping. We hebben hier ook een kleinschalige schapen- en geitenboerderij. Onze dieren hebben het gehele jaar zorg nodig. Vroeg in het jaar worden de eerste lammetjes geboren en in het voorjaar gaan we na de winterstop weer melken. Van de melk maken we heerlijke boerenkaas. Deze wordt ook op de boerderij verkocht. Zo en op vele andere manieren zijn de boerderij en de camping met elkaar verweven.

 

Farm & Camping Lazy
Hebben jullie nog wel een privéleven als jullie op de camping wonen?
Natuurlijk hebben we een privéleven al staat dat in de zomer op een laag pitje. We werken dan regelmatig veertien tot zestien uur per dag. Maar dat is niet erg. We krijgen er ook veel voor terug. Vrienden bezoeken we in de wintermaanden als de camping dicht is. Sommige gasten vragen wel eens of het hier niet eenzaam is in de winter. Juist niet want dan hebben we meer tijd voor ons sociale leven.

 

Farm & Camping Lazy geiten
Waar bestaan jullie dagelijkse bezigheden uit?
We hebben deels een leven zoals ieder ander gezin. Onze dochter moet ’s ochtends naar school gebracht worden en in het weekeinde naar de zwemles. Verder zijn er vaste werkzaamheden op de boerderij zoals de dieren voeren of in een andere wei zetten, melken en kaas maken. In het najaar moeten er flinke hoeveelheden hout gezaagd en gekloofd worden om de koude Slowaakse winter door te komen. Het campingwerk is afwisselend. Gasten ontvangen en op weg helpen, veel grasmaaien (we hebben een kleine camping, maar de oppervlakte is enorm) en veel sanitair poetsen. Want dat vindt iedereen toch fijn, schone toiletten en douches!

Wat vinden jullie het leukste aan campingeigenaar zijn?
Het leukste aan campingeigenaar zijn, is de vele lieve mensen die hier komen een geweldige vakantie bezorgen. Dat is heel fijn en dankbaar werk.

 

Farm & Camping Lazy view
En wat het minst leuk?
Dat er inmiddels vaste voorseizoengasten op een leeftijd zijn gekomen dat ze niet meer gezond genoeg zijn om de reis te kunnen maken. Sommige kampeerplekken zijn zelfs naar hen vernoemd. Zo staan ze dan ook in de reserveringsmap. Maar dit jaar is ‘de plek van Louise’ niet gereserveerd voor Louise. Het wordt ons eerste campingseizoen sinds jaren zonder Louise, maar ook zonder Henk en Thea. En Fred die komt nooit meer. Echt een gemis.
Welke vraag stellen campinggasten jullie het meeste?
“Hoe zijn jullie hier nou terecht gekomen?”

 

Farm & Camping Lazy caravan
Wat is de gekste vraag die jullie ooit is gesteld?
“Werken jullie ook wel eens?” In september toen we net een heel fijn maar druk hoogseizoen achter de rug hadden en het even iets rustiger aan deden. Het is onze personal joke geworden.

 

Hebben jullie tips voor mensen die een camping willen beginnen?
Kies een mooi gebied. Ga niet naast een al bestaande camping zitten. Wees uniek. Kijk niet te veel naar hoe anderen hun camping runnen. Doe waar je goed in bent. Geloof in wat je doet.

 

Farm & Camping Lazy
Waar gaan jullie zelf naar toe op vakantie?
Vakantie op eigen erf! Het begint inmiddels een traditie te worden dat wij begin oktober, als wij onze laatste gasten hebben uitgezwaaid, een lekker weekeind in onze eigen mooie pipowagen duiken. Kampvuurtje maken, worstjes grillen, genieten van het prachtige uitzicht… We hebben jaren in verre en exotische oorden gewoond en weten dat we nu op een van de mooiste plekjes terecht zijn gekomen. Dus daar nemen we dan ook een heel weekeinde de tijd voor om daar bewust van te genieten.

 

Farm & Camping Lazy

Waarom moeten we écht een keer jullie camping bezoeken?
De natuur, de boerderij, je kan hier een geit leren melken en je eigen aardappels uit de grond halen. Die gaan dan ’s avonds gepoft worden op je eigen kampvuur, niet ergens op een centrale plaats, maar nee echt bij je eigen tent. En dan nog een drankje drinken als de kinderen slapen bij het vuurtje van je campingburen. Helemaal tot rust komen terwijl de kinderen de hele dag met elkaar op de boerderij, in de boomgaard, het bos of op de weides bezig zijn.

 

Ben je nieuwsgierig naar Farm & Camping Lazy? Neem dan een kijkje op deze site.

 

Meer in de serie ‘Campingeigenaar vertelt…’

 

Run je een camping en wil je ook meewerken aan ‘Campingeigenaar vertelt’? Stuur ons dan een berichtje!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *