Campingeigenaar vertelt: Bianca van camping de Holterberg

Het is de droom van velen: een eigen camping. Het lijkt ons ook fantastisch om de hele dag met kamperen bezig te zijn. Maar hoe is het om daadwerkelijk een camping te runnen? In de nieuwe serie ‘Campingeigenaar vertelt…’, dit keer Bianca Veneklaas van camping de Holterberg in Holten.

Vertel eens wat over jezelf.
Ik ben Bianca Veneklaas, 31 jaar, bijna 10 jaar getrouwd met Robbert Veneklaas, 36 jaar. We hebben twee kids, Mark van 7 en Floor van 2. Mark gaat naar de basisschool en Floor naar de peuterspeelzaal. Het zijn beide hele pittige kids en ze verzinnen altijd wel weer iets om ons te verassen…

familie-veneklaasRobbert, Mark, Floor en Bianca Veneklaas (foto: privé-bezit)

Hoe ben je eigenaar van Camping de Holterberg geworden?
Camping de Holterberg is een familiebedrijf dat al bijna zeventig jaar bestaat. Mijn man is de vierde generatie. Eigenlijk was het vanaf mijn eerste kennismaking met Robbert (op mijn vijftiende ) al duidelijk dat hij en de camping onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Al heel vroeg en dus heel jong hebben we besloten er samen voor te gaan, voor elkaar en ook voor de camping.

holterberg-logogroen4kantJe woont op de camping. Hoe bevalt dat? En heb je nog wel een privéleven als je op de camping woont?
Ons woonhuis zit aan de receptie vast en dat is ideaal wat betreft reistijd naar je werk. Uiteraard is het hierdoor wel een uitdaging om privé-momenten voor ons en het gezin te houden, maar dat gaat goed. Duidelijke afspraken hierover helpen daarbij. Omdat we ons juist proberen te onderscheiden op het gebied van het persoonlijke en gemoedelijke (omdat dat is, hoe we zijn) en we graag dat stapje extra doen om even mee te denken, helpt het wel dat je eigen privé zo dichtbij is. Hoe vaak ik al niet even iets heb uitgeleend aan een gast, gewoon omdat het kan, is ontelbaar. O.R.S. voor een klein kindje dat ziek is, een zwembroek van mijn zoon en/of dochter, een vergeten handdoek, pondje gehakt, uierzalf voor kapotte lippen, billendoekjes omdat ze op zijn en ga zo maar door. Heerlijk vind ik dat. Het zijn zulke kleine dingen, maar je kunt er soms zo makkelijk even iemand mee helpen. Dat kan denk ik alleen door je instelling. maar zeker ook doordat je privé zo verbonden bent.
Daarnaast is het voordeel van op onze camping wonen dat onze kinderen altijd in de buurt zijn. Ze wandelen regelmatig bij ons rond in de receptie of op de camping en ze zijn enorm verwend door alle speeltuinen, zwembad, recreatieteam, heel veel ruimte en andere kids om mee te spelen. En in de winter verhuurt de oudste het zwembad als ijsbaan aan zijn vriendjes uit het dorp haha.

entree camping de Holterberg

De entree van camping de Holterberg. (foto: Paul Rekker)

Waar bestaan je dagelijkse bezigheden uit?
Ongeveer alles wat voorbij komt. Geen dag en geen periode is hetzelfde. Je bent ongeveer met alles tegelijk bezig, in de winter probeer je alles weer te regelen voor het seizoen, aannemen van boekingen, aannemen van personeel, inkoop, marketing plannen maken/uitvoeren, op beurzen staan. Daarnaast draaien we veel feesten en partijen in ons restaurant. Omdat ik dat ook erg leuk vind, probeer ik die zo veel als mogelijk zelf te kelneren. Tijdens het seizoen zit ik zo veel als mogelijk op de receptie en daar ben je de spil van alles. Een stuk administratie, alles rondom personeelszaken zoals roosters maken, kranten en broodjes verkopen, meedraaien in het restaurant als het druk is en het allerleukste en belangrijkste: veel contact met onze gasten hebben rondom in/ uitchecken. Verder bieden we ook de service als tips voor uitjes of gewoon omdat iemand even een verhaal kwijt moet. Daarnaast zit ik in het regiobestuur van onze branchevereniging en het dagelijks bestuur van het toeristisch bureau in de gemeente. We proberen waar kan de samenwerking met collega’s op te zoeken zoals ons samenwerkingsverband Ardoer. Uiteraard vergt het heel wat kunst en vliegwerk om tussendoor te knutselen met mijn dochter of eens lekker te zwemmen met mijn zoon, maar doordat mijn man en ik de opvoeding echt samen doen en met hele fijne mensen om ons heen, zoals familie die voor ons werkt, is er altijd wel weer tijd voor te vinden.

receptie camping de Holterberg

De receptie van camping de Holterberg. (foto: Paul Rekker)

Wat vind je het leukste aan campingeigenaar zijn?
Juist alle verschillende werkzaamheden die voorbijkomen, maakt dat dit voor mij ideaal is. Ik kan heel moeilijk één ding tegelijk doen, hou van snel schakelen, functioneer het beste onder druk en vind het heerlijk dat geen dag hetzelfde is. Daarbij zijn mijn man en ik heel veel thuis en zijn we altijd dicht bij onze kinderen. En dan vind ik het aller leukste wanneer gasten -groot of klein- eigenlijk niet naar huis willen omdat ze het zo fijn hebben.

Wat vind je het minst leuk?
Dat je toch wel een ander sociaal leven hebt. We werken veel en vaak als anderen vrij zijn. Naar BBQ-feestjes van vrienden en verjaardagen van vrienden en familie in het seizoen gaan we bijna nooit toe.

Welke vraag stellen campinggasten je het meest?
Bij aankomst ‘waar kan ik eerst even naar het toilet?’.

robbert-en-bianca

Robbert en Bianca. (foto: privé bezit)

Wat is de gekste vraag die je ooit is gesteld?
Teveel om op te noemen, al kijk ik, denk ik, nergens meer echt van op. ‘Als het koud wordt vannacht, kom jij me dan opwarmen?’, vind ik de grappigste, gekke vraag.

Heb je tips voor mensen die een camping willen beginnen?
Verdiep je goed in wat er allemaal bij komt kijken en onderschat het niet. Het is hard werken, maar zeker de moeite waard als je gasten blij kunt maken door bij te dragen aan een fijne vakantie.

bianca

Waar ga je zelf naar toe op vakantie?
Camping de Holterberg natuurlijk. Afgelopen zomer heb ik samen met onze oudste een nachtje bij ons op de camping gestaan in een tentje, compleet met douchen in het toiletgebouw en een wijntje voor de tent. Het was super leuk, al moesten de meeste gasten wel erg lachen om deze actie.

Ben je nieuwsgierig naar camping de Holterberg? Neem dan een kijkje op hun site.

5 antwoorden
 1. Karin
  Karin zegt:

  Leuk om te lezen! Een mooi artikel hoe het allemaal gaat op een camping. Ik (33)en mijn man (34) en mijn zus gaan ook de camping van mijn ouders overnemen. We hebben nu een maatschap maar mij ouders willen daar over 3 jaar wel uit, ze gaan nu al minder werken. Ook wij hebben een gezin, en ik merk dat het tijdens het seizoen zeker lastig is om tijd voor de kinderen vrij te maken.
  Een heel mooi artikel! Ik vind het vooral leuk dat mensen op vakantie eigenlijk altijd vrolijk zijn, en elke dag is anders, elk seizoen ook.

  Veel succes komend seizoen!

  Groetjes Karin

  Beantwoorden
 2. Rika de Rover
  Rika de Rover zegt:

  Waar ken ik Bianca toch van???
  Ook ooit een pittig kindje, maar wie weet ben je dat nog steeds?
  Hahaha!
  Leuk om te lezen, dat het zo goed met je gaat!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *