moezelcamping rissbach edwin

Campingeigenaar vertelt: Edwin van Moezelcamping Rissbach

Het is de droom van velen: een eigen camping. Het lijkt ons ook fantastisch om de hele dag met kamperen bezig te zijn. Maar hoe is het om daadwerkelijk een camping te runnen? In de nieuwe serie ‘Campingeigenaar vertelt…’, dit keer Edwin van Dongen van Moezelcamping Rissbach in Duitsland.

Vertel eens wat over jezelf?
Hoi, ik ben Edwin van Dongen (46) en samen met mijn broer Karel (36) run ik een camping en twee camperterreinen aan de Moezel in Duitsland. Ik ben bijna 20 jaar getrouwd met Sibyne Jongsma en samen hebben we drie kinderen, Fleur van 18, Anne van 15 en Tim van 8.

Hoe zijn jullie campingeigenaar geworden?
In Nederland had ik een eigen bedrijfje in woninginrichting. Tapijt, laminaat, gordijnen enz. Ik kwam erachter dat hier mijn passie niet lag en droomde van een eigen campingbedrijf. Wellicht doordat we van jongs af aan altijd hebben gekampeerd. Mijn ouders reden ‘s zomers naar het einde van de straat, tenten in de achterklep, op de kruising aangekomen vroegen ze ons: ‘Waar gaan we heen? Links is naar Texel, rechts is Luxemburg… Zeggen jullie het maar…”

camping riss bach

Prachtige omgeving dichtbij Nederland

Hoe zijn jullie in Duitsland terechtgekomen?
We verkochten onze huizen en het woninginrichtingbedrijf en zochten naar een campinglocatie om te starten onder de Spaanse zon. De makelaar die ons huis in Nederland verkocht, wist van onze plannen en had een camping te koop aan de Moezel in Duitsland. Ze overtuigde ons ervan hier echt eens te gaan kijken, wat we dan ook gedaan hebben. Aangekomen in het prachtige wijnlandschap, direct aan de Moezel, waren we meteen verkocht. Vooral vanwege de prachtige omgeving die we niet zo goed kenden, hoewel het relatief dichtbij Nederland is.

Wonen jullie op de camping? Zo ja, hoe bevalt dat?
Ik woon op 1 kilometer van de camping, mijn broer woont direct aan de camping. Ik heb een tijd lang op de camping in een caravan gewoond omdat ik ervan overtuigd was dat dit voor de gasten zeer belangrijk was. Het is gebleken dat dit echt niet nodig was, zeker in onze moderne tijd waar iedereen een mobieltje heeft. In bepaalde omstandigheden kunnen we in een paar minuten op de camping zijn. Mijn beide zusjes, Esther en Gabrielle die het restaurant op de camping bedrijven, zijn ook altijd aanwezig en kunnen bij noodzaak natuurlijk altijd even helpen.

Hebben jullie nog wel een privéleven?
Ik heb dus een prima privéleven omdat ik ‘s avonds altijd thuis ben. Doordat het een familiebedrijf is, kunnen we elkaar af en toe vervangen zodat we ook zelf van wat vrije tijd kunnen genieten.

team moezelcamping rissbach

Het team van camping Rissbach

Waar bestaan jullie dagelijkse bezigheden uit?
Die bestaan uit een ongelooflijke hoeveelheid verschillende werkzaamheden: voorbereiding boekhouding, schoonmaken, gras maaien, wandelingen begeleiden, inkoop, reparaties, wijnproeverijen begeleiden, bomen snoeien, beurzenpresentatie, website verzorgen, opknappen gebouwen, enz, enz…

Wat vinden jullie het leukste aan campingeigenaar zijn?
Het leukste is het gevarieerde werk en de mensen die altijd in vakantiestemming zijn.

En wat het minst leuk?
De lange dagen met veel uren maken en presteren als anderen gewoon lekker met hun gezinnetje van de vakantie genieten.

Welke vraag stellen campinggasten jullie het meeste?
De meest gestelde vraag is: ‘hoe zijn jullie in Duitsland terechtgekomen?’ Ik zeg dan altijd nuchter: ‘met de auto…’.

wijnvat moezelcamping rissbach

Slapen in een wijnvat aan de Moezel.

Wat is de gekste vraag die jullie ooit is gesteld?
‘Smaken de wijnen aan de Moezel?’ Erg grappig, de Moezel behoort intussen tot een ‘spitzen wijngebied’. Er zijn meer dan 5000 wijnboeren en Traben-Trarbach (waar de camping ligt) was rond 1900 de grootste wijnhandelsstad van Europa (naast Bordeaux). In het winkeltje bij de receptie hebben we altijd ca. 25 wijnen uit onze stad gekoeld op voorraad.

Hebben jullie tips voor mensen die een camping willen beginnen?
Let goed op waar je begint: locatie is alles! Verder is het vandaag de dag erg belangrijk om je op een speciale doelgroep te richten.

Waar gaan jullie zelf naar toe op vakantie?
Wij kamperen graag in de herfst en winter, dan hebben we wat meer vrije tijd. We zoeken dan graag de zon op en gaan naar een camping in Spanje bij Valencia. Heel eenvoudig, maar direct aan het strand en met een geweldig palmenstrand op de camping (Camping Malvarrssa de Corinto in Sagunto).

Waarom moeten we écht een keer jullie camping bezoeken?
Omdat het Moezelgebied uniek is. Het is een prachtige omgeving om te wandelen en te fietsen, relatief dichtbij Nederland en toch helemaal anders. Geweldige wijnen, lekker eten en alles nog betaalbaar.

Ben je nieuwsgierig naar Moezelcamping Rissbach? Neem dan een kijkje op deze site.

Meer in de serie ‘Campingeigenaar vertelt…’
Bianca Veneklaas van camping de Holterberg in Holten.
Egbert Schiphorst van Naturistenpark Flevo-Natuur in Zeewolde.
Ronn & Petra van camping du Rivage in Luxemburg.
Bernadette van Farm & Camping Lazy in Slowakije
Petra en Mark van Camping La Magaudie in Frankrijk
Peter en Wim van gaycamping HollandMenCamp in Loosdrecht
Carla en René van Camping Máré-Vára in Hongarije
Rinie en Franka van Birkelund camping in Noorwegen
Nicole van camping Oriental in Valkenburg a/d Geul
Henri van camping De Rammelbeek in Lattrop

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *