naturistencamping

Campingeigenaar vertelt…: Egbert van Naturistenpark Flevo-Natuur

Het is de droom van velen: een eigen camping. Het lijkt ons ook fantastisch om de hele dag met kamperen bezig te zijn. Maar hoe is het om daadwerkelijk een camping te runnen? In de serie ‘Campingeigenaar vertelt…’, dit keer Egbert Schiphorst van Naturistenpark Flevo-Natuur in Zeewolde.

Op Love2camp hebben we niet eerder aandacht besteed aan naturistencampings. Simpelweg, omdat we er zelf geen ervaring mee hebben. Toch zijn er aardig wat Nederlanders die wél graag bloot rondlopen op de camping. Reden genoeg om Egbert (51), al 17 jaar eigenaar van naturistencamping Flevo-Natuur, het hemd van het lijf te vragen. _dsc0071

Hoe word je eigenaar van een naturistencamping?
Bij mij is dat gegaan door een samenloop van omstandigheden. Ik maakte kennis met Flevo-Natuur omdat ik daar met mijn hoveniersbedrijf het hovenierswerk ging verrichten. Ik viel toen direct voor de bijzondere plek in de polder in combinatie met het unieke naturistische karakter.

Hoe ziet een dag op Flevo-Natuur er voor u uit?
Om te beginnen is iedere dag anders. Maar de werkzaamheden/bezigheden zijn hetzelfde als op ieder andere camping. In het hoogseizoen zijn we druk bezig met onze gasten en hun een fijn verblijf te bezorgen. In het laagseizoen zijn we druk met het onderhouden van het park en het aanleggen van nieuwe faciliteiten. Momenteel zijn we bijvoorbeeld bezig om het ‘eiland’ op Flevo-Natuur aan te pakken en te voorzien van een airtrampoline voor de kinderen en met het vernieuwen van de bruggen.

dsc_6426Wij zijn zelf nog nooit op een naturistencamping geweest en kunnen ons er dan ook weinig bij voorstellen
Als je je er weinig bij kan voorstellen zou ik zeggen: kom eens langs op één van de Open Dagen en ondervind het. Het zal je verbazen hoe snel je het “gewoon” vindt en dat er echt niet naar je gekeken wordt. Ooit weleens bloot gezwommen? Dat is echt lekker. Dus… wanneer zien we jullie?

Maar hoe zit dat precies met dat bloot zijn? Is het verplicht?
Bloot zijn is verplicht als de weersomstandigheden dit toelaten. Dus bij -1 hoef je echt niet bloot over het park te lopen alhoewel er sommige gasten zijn die ook dan in hun blootje lopen. Wel hebben we verplichte “bloot zones” ongeacht de weersomstandigheden, namelijk de zwembaden en de sauna’s.

Is er, naast bloot rondlopen, nog een verschil met een reguliere camping? naturistencamping-met-restaurant-bar-en-terras-naturistencamping-in-nederland-1
Zeker, naast natuurlijk het bloot lopen is de sfeer veel prettiger. Mensen groeten elkaar, gaan respectvol met elkaars spullen om, en houden soms een oogje in het zeil zonder dat je daar expliciet om hebt moeten vragen. Er heerst ook heel veel saamhorigheid, dat zie je alleen al aan de ruim 50 vrijwilligers die op verschillende manieren erg actief zijn op het Flevo-Natuur. Er heersen net even andere normen en waarden, die een verblijf op een naturistencamping erg fijn maken.

Welke vraag wordt u het meest gesteld?
‘Moeten jullie ook bloot je werk doen?’ Dit is overigens niet het geval. Het personeel is gekleed.

Wat is de gekste vraag die u ooit is gesteld?
‘Hebben de mensen ook seks op de camping?’ Lachend antwoord ik dan vaak: ‘Ik hoop het wel voor de mensen.’ Dat geeft maar weer aan dat mensen vaak een verkeerd beeld hebben van het naturisme. Want een kenmerk van het naturisme is natuurlijk het gezamenlijk bloot zijn, maar naturisme heeft niks met seks te maken en aanstootgevend gedrag wordt absoluut niet getolereerd.

dsc_6115Tot slot, waarom is Flevo-Natuur zo leuk?
Omdat de sfeer heel prettig en ongedwongen is, de gasten erg vriendelijk zijn, de omgeving erg mooi is, er allerlei activiteiten zijn voor jong en oud, het park het hele jaar open is en …….. eigenlijk moet je het zelf ondervinden.

Ben je nieuwsgierig naar Naturistenpark Flevo-Natuur? Neem dan een kijkje op deze site.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *