Campingeigenaar vertelt: Hans en Leonie van camping de Montréal in Frankrijk

Het is de droom van velen: een eigen camping. Het lijkt ons ook fantastisch om de hele dag met kamperen bezig te zijn. Maar hoe is het om daadwerkelijk een camping te runnen? In de serie ‘Campingeigenaar vertelt…’, dit keer Hans en Leonie van camping de Montréal in Frankrijk.

Hoe zijn jullie in Frankrijk terechtgekomen?
Wij, Hans en Leonie Geurtz, zijn nu ruim twintig jaar geleden met onze twee dochters (toen 6 en 1 jaar) vertrokken naar Frankrijk en wel naar het department Deux sèvres (79). Daar namen we een logies met drie gites en een chambres d’hôtes over. Dit alles per toeval. We wilden op één dag rijden van Nederland blijven en vonden gelijk bij ons eerste bezoek ons droomhuis. We waren op dat moment cash buyers – zoals dat heet – en konden gelijk handelen.

Camping de Montréal

Eind januari 1998 was het zover en reden we met alles wat we hadden en mijn moeder als tijdelijke oppas voor de kinderen naar Lussais. Na vijf jaar besloten we te verhuizen, want Hans had ondertussen een eigen bouwonderneming opgestart die meer en meer tijd in beslag nam. Ook bleek dat een mooi groot huis heel veel investeringen vraagt, vooral op financieel gebied. Daarom kochten we twee huizen terug om te wonen en twee huurhuizen in een dorp in de buurt.
In 2012 besloten we – ook vanwege onze leeftijd – nog één keer een switch te maken en een camping over te nemen, zodat we rustig aan naar onze retrait toe kunnen werken. Dit is in het kort hoe wij gevaren zijn in Frankrijk.

Camping de Montréal

Waar wonen jullie?
We wonen hier op de camping. De meiden staan op eigen benen, hebben in Frankrijk hun Bac S (baccalauréat, middelbare school) en universiteit gedaan. We wonen met plezier in een stacaravan op het terrein van de camping.

Hebben jullie nog wel een privéleven als jullie op de camping wonen?
Als ondernemer op een camping blijft er weinig – maar voor ons voldoende – privéleven over. We komen van oorsprong uit de horeca, dus we zijn eraan gewend dat er veel tijd in het werk gaat zitten en hebben daar geen problemen mee.

Camping de Montréal

Waar bestaan jullie dagelijkse bezigheden uit?
Dagelijks werk in de zomer bestaat uit overdag grasmaaien, de chalets onderhouden, normaal onderhoud van de bomen en het terrein, normaal onderhoud op het gebied van technische dingen, zoals kranen die lekken, wasmachines die het begeven, lampje kapot, mensen op weg helpen, kletsen en dan ’s avonds het restaurant opstarten. Hans verandert na de kantooruren in een chef-kok en ik in een serveerster. Tenminste, in het voor- en najaar. In het seizoen juli en augustus hebben we een groepje seizoenskrachten voor het restaurant en de kinderanimatie. In de winter is het vooral verbeteren van de camping en onderhoud. Maar op het gemakkie hoor, we nemen dan wel rust en het restaurant is dan gesloten.

Wat vinden jullie het leukste aan campingeigenaar zijn?
Eigenlijk vinden we alles leuk en we moeten de dingen ook nemen zoals ze zijn. Er zijn heus weleens vervelende ontevreden klanten, ook wel vieze toiletten enz enz. Het geen respect hebben voor ons werk is soms wel hard, maar over het algemeen hebben we fijne mensen en genieten we daarvan.

Camping de Montréal

Welke vraag stellen campinggasten jullie het meeste?
De meest gestelde vraag is: is er wifi? Ja, mensen zijn tegenwoordig veel bezig met hun internetconnectie en dat is misschien ook wel een puntje van ergernis voor ons. Wij hebben een wifi-systeem, maar zijn verder geen specialisten. Het meest vervelende is als mensen niet toe willen geven dat zij een fout hebben gemaakt of iets niet hebben begrepen. Ik denk wederom aan de wifi-verbinding, een vastzittende camper of iemand die geen stroom kan krijgen. Vreemd genoeg ligt het dan altijd aan de campingeigenaar. Verder zijn de vragen over het algemeen erg uiteenlopend.

Hebben jullie tips voor mensen die een camping willen beginnen?
Mensen die zelf graag een camping willen beginnen, moeten dat zeker doen, maar… Je wordt er niet rijk van. Je moet 24/7 aanwezig zijn, geen uren tellen en hard werken, altijd lachen en veel praatjes maken, ook als je geen tijd hebt eigenlijk. Een tip die wij altijd aan mensen meegeven is, neem een lopend bedrijf over zodat je gelijk inkomen kunt genereren. Een camping helemaal opbouwen vanuit het niets is zwaar in verband met met vergunningen en verordeningen. En er zijn zoveel leuke campings te koop waar al loop in zit of zat. Verder zijn leningen moeilijk te krijgen, dus eerst het huis verkopen en dan gaan shoppen. Ook darom is een lopend bedrijf beter, want dan heb je ook omzet.

Ben je nieuwsgierig naar camping de Montreal? Neem dan een kijkje op deze site. 

Meer in de serie ‘Campingeigenaar vertelt…’

1 vakantie 2 bestemmingen
Vaatwasser op camping
Kampeer en Caravan Jaarbeurs
Camp to Go afl 1
Scout – stop & stay-camper
Camp to Go
ann mah De vergeten kamerann mah De vergeten kamer
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *