Campingeigenaar vertelt…: Manja & Aschwin van naturistencamping Le Coteau de l’Herm (Frankrijk)

Het is de droom van velen: een eigen camping. Het lijkt ons ook fantastisch om de hele dag met kamperen bezig te zijn. Maar hoe is het om daadwerkelijk een camping te runnen? In de serie ‘Campingeigenaar vertelt…’, dit keer Manja en Aschwin van naturistencamping Le Coteau de l’Herme in de Franse Dordogne.

Jullie zijn nog niet zo lang eigenaar van Le Coteau de l’Herm. Was het altijd al een droom van jullie om een camping te beginnen?
We wisten wel al langere tijd dat we iets anders wilden gaan doen; een gasthof in Oostenrijk of een bed & breakfast in het Harz-gebergte, maar het werd een naturistische camping in de Dordogne.

Je besluit een camping te beginnen. Dan begint de zoektocht naar een locatie? Hoe zijn jullie te werk gegaan?
Wij kenden de camping al van eerdere bezoeken. De laatste keer dat we er waren zag het ernaar uit dat de camping verkocht zou worden aan iemand die er een glamping of – zoals dat genoemd wordt – een “textielcamping” van zou maken. Dat zou eeuwig zonde geweest zijn, want het is echt een stukje paradijs op aarde.

 Camping Le Coteau de' l Herm

Manja geniet van het uitzicht op Camping Le Coteau de’ l Herm.

Jullie zijn een dik jaar bezig. Is het wat jullie er van hadden verwacht?
Eigenlijk wisten we niet precies wat we konden verwachten. Het eerste seizoen was heel pittig, maar het tweede seizoen ging ons al gemakkelijker af. Een camping is veel werk, maar het is ook een verademing om in zo’n mooie omgeving te wonen en te werken.

Bloot kamperen

Camping Le Coteau de' l Herm

Het is goed toeven op het terras of bij het zwembad…

Le Coteau de l’Herm is een naturistencamping. Waarom hebben jullie hiervoor gekozen?
Zelf bezochten we deze camping omdat het zulke goede recensies had. We waren toen nog niet naturistisch, maar hielden wel van de sauna en het naaktstrand. Bloot zonnen en zwemmen is heerlijk.  De overstap naar bloot kamperen was dus niet groot. Het beviel zelfs zo goed, dat we echt naar dit plekje gingen verlangen.

Camping Le Coteau de' l HermZelf zijn wij niet bekend met deze vorm van recreëren. Welke misverstanden bestaan er over naturistencampings?
Het is  een misverstand dat je altijd en overal bloot moet zijn.  Bij ons is het het belangrijkste dat je doet wat goed voelt voor jou. Ga je het zwembad in dan is bloot verplicht. En nee, wij staan niet bloot achter de receptie. Het is als je aan het werk bent en continu schakelt tussen de diverse taken gewoon veel praktischer om gekleed te zijn. Als we zelf een verfrissende duik nemen dan begeven wij ons uiteraard wél bloot tussen onze gasten.

Is er – naast bloot rondlopen – nog een verschil met een reguliere camping?
Het is een kleinschalig naturistisch terrein en mensen maken vrijwel direct contact met elkaar. Er is respect voor de natuur en respect voor elkaar en dat maakt dat de sfeer heel gemoedelijk en vriendschappelijk is.

Campingeigenaar in de winter

Camping Le Coteau de' l Herm

Welke vraag wordt jullie het meest gesteld?
Veel mensen vragen hoe we deze ommezwaai hebben aangedurft. Wij hadden geen heel uitgestippeld plan en wij denken dat als je er heel lang over nadenkt en overal zekerheden wilt inbouwen, je de sprong nooit zal wagen.

Camping Le Coteau de' l Herm

Manja en Aschwin genieten van hun Camping Le Coteau de’ l Herm.

Nu is het winter. Hoe ziet jullie bestaan er dan uit?
Wij zijn nog in een opbouwende fase en willen nog allerlei investeringen doen om de camping nog mooier te maken. Dat betekent dat we deze winter in Zweden zijn. Aschwin inspecteert dan windturbines – voordat we de camping begonnen werkte hij al als inspecteur van windturbines – en ik doe allerlei werk voor camping op de computer, zoals de website bijwerken, promotie maken etc. Deze afwisseling maakt ons leven heel gevarieerd. Het is ons geluk dat we juist in de winter beschikbaar zijn en dus inkomen kunnen genereren.

Welke tip hebben jullie voor mensen die ook het avontuur willen aangaan en een eigen camping beginnen?
Natuurlijk moet je niet zomaar in het diepe springen en is het verstandig goed onderzoek te doen. Voelt het dan nog goed, go for it! Volg je hart en ga ervoor!

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hier een impressie van de camping Manja en Aschwin.

Meer in de serie Campingeigenaar Vertelt

1 vakantie 2 bestemmingen
Vaatwasser op camping
Kampeer en Caravan Jaarbeurs
Camp to Go afl 1
Scout – stop & stay-camper
Camp to Go
ann mah De vergeten kamerann mah De vergeten kamer
Camping Sandaya La Côte de Nacre 6
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *