Camping Oriental Valkenburg

Campingeigenaar vertelt…: Nicole van camping Oriental in Valkenburg a/d Geul

Het is de droom van velen: een eigen camping. Het lijkt ons ook fantastisch om de hele dag met kamperen bezig te zijn. Maar hoe is het om daadwerkelijk een camping te runnen? In de serie ‘Campingeigenaar vertelt…’, dit keer Nicole van camping Oriental in Nederland.

Vertel eens wat over jezelf?
We zijn een familiebedrijf en hebben deze camping enkele jaren geleden van onze ouders overgenomen, de camping bestaat nu 52 jaar. We runnen de camping nu eigenlijk met zijn vieren. Namelijk met mjin broer, zusje, mijn man en ik zelf. Onze ouders helpen ons nog dagelijks daar waar mogelijk met kleinere klusjes, zoals grasmaaien etc. We hebben zelf twee dochters, mijn broer een zoon en een dochter en mijn zus heeft twee zonen. Ik ben 48 jaar en werk hier al vanaf mijn 13de jaar. Na mijn schooltijd heb ik nog een tijdje in een kledingzaak gewerkt, maar dat was meer een vakantiebaantje. Toen ik mijn man leerde kennen was hij automonteur. Later is hij hier komen werken. Hij kan nu bijna alles zelf repareren wat stuk gaat op de camping.

Hoe is het om op de camping te wonen? 
Je hebt helaas maar weinig privacy als je zelf – net zoals wij – ook op de camping woont. Het heeft voordelen, maar ook nadelen. Je hebt gewoon iedere dag, 24 uur per dag en 7 dagen in de week gasten of personeel om je heen. Soms zijn er ‘s morgens gasten die je nodig hebben, maar dat kan ook ’s nachts of heel vroeg in de ochtend zijn. Gelukkig zijn we in de wintermaanden gesloten, maar deze periode werken we van maandag t/m vrijdag om alles te onderhouden, te renoveren of nieuw te bouwen.

Camping Oriental Valkenburg

Camping Oriental vanuit de lucht.

Waar bestaan jullie dagelijkse bezigheden uit?
De dagelijkse bezigheden zijn zo variërend dat het eigenlijk te veel is om op te noemen. Mensen denken soms echt dat we maar vijf maanden hoeven te werken, maar dat is niet helaas niet zo. In de winter zijn er weer cursussen, bhv-trainingen, reserveringen bijwerken, mails beantwoorden, vergaderingen, beurzen bezoeken, website bijwerken etc.

Wat maken jullie allemaal mee op de camping?
We maken natuurlijk de gekste dingen mee. Leuke dingen, maar ook minder leuke, als er bijvoorbeeld een gast naar het ziekenhuis moet. Soms hebben ze geen vervoer, als ze bijvoorbeeld met een camper zijn. Dan rijden we zelf mee, ook dat hoort er bij.

Camping Oriental Valkenburg

Wat vinden jullie het leukste aan campingeigenaar zijn?
Het leukste als campingeigenaren vinden we eigenlijk de positieve reacties wanneer de gasten naar huis gaan en ook de gasten die al jaren elk jaar weer terugkomen. Zij hebben ons hier zien opgroeien en vele komen nu met hun eigen kinderen of kleinkinderen. Het minst leuke is wanneer er gasten zijn (en dat zijn vaak passanten) die zeuren over de toeristenbelasting die in Nederland zo hoog is en in het buitenland maar enkele dubbeltjes. Dat ze weet ik hoeveel aan tol en benzine betalen, daar hoor je niks over.

Wat is de gekste vraag die jullie ooit is gesteld?
De gekste vraag kregen we afgelopen voorjaar van een oud vrouwtje dat hier ook al jaren komt. Toen haar man nog leefde kwamen ze met hun eigen caravan, maar nu huurt ze alleen een stacaravan. Ze vroeg of wij haar twee weken iedere dag konden helpen met haar hoortoestelletjes aanzetten en erin doen, want ze had reuma aan haar handen. Voor ons was het een kleine moeite. Toen ze naar huis ging, kregen we heerlijke bonbons, echt leuk.

Camping Oriental Valkenburg

Hebben jullie tips voor mensen die een camping willen beginnen?

 • Hou er rekening mee dat het geen ‘van 8 tot 5-baantje’ is, en dat je – net zoals op een boerderij – ook altijd werk hebt. Het is een leefwijze waar wij mee zijn opgegroeid, dus dan weet je wat het is en waar je het voor doet.
 • Er zijn al zo veel campings en de grotere campings met veel faciliteiten krijgen de overhand. De kleinere campings met minder faciliteiten worden steeds schaarser. Er komt minder geld binnen en deze campings kunnen dus ook minder investeren om te verbeteren.

Camping Oriental Valkenburg

Waar gaan jullie zelf naar toe op vakantie?
Zelf gaan we op wintersport of wel eens een weekendje, maar echt twee weken weg zit er vaak niet in omdat je altijd weer mensen moet regelen om op de camping te blijven.

Ben je nieuwsgierig naar camping Oriental in Zuid-Limburg? Neem dan een kijkje op deze site. Of bekijk de review die wij eerder schreven.

6 antwoorden
 1. Henk en Willeke Diender
  Henk en Willeke Diender zegt:

  Een gezellige, schone familiecamping waar we vroeger met onze zoons kwamen. Vorig jaar nog met z’n allen: wij, kinderen en kleinkinderen.
  Dit jaar komen we weer samen, want de omgeving is prachtig en er is veel te doen. We verheugen ons alweer op volgend jaar.

  Beantwoorden
 2. Erna Smit-Epping
  Erna Smit-Epping zegt:

  Zo leuk om te lezen dat de familie Bemelmans dit nog steeds runt. Wij kwamen hier vroeger elk weekend vanaf dat ik 3 jaar was tot mijn 14e. Superleuke tijden gehad , zelfs paard rijden met Nicole. Wij hebben het in de familie nog vaak over deze camping.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *