Campingeigenaar vertelt: Rachel en Rens van Agriturismo-camping Quarantaquattro

Het is de droom van velen: een eigen camping. Het lijkt ons ook fantastisch om de hele dag met kamperen bezig te zijn. Maar hoe is het om daadwerkelijk een camping te runnen? In de serie ‘Campingeigenaar vertelt…’, dit keer: Rachel en Rens. Sinds december 2018 zijn zij de trotse eigenaars van Agriturismo-camping Quarantaquattro in Italië. Aan Love2camp vertellen ze over hun campingdroom.

Introduceer jullie gezin eens?
Ik ben Rachel Hogerwerf, getrouwd met Rens van Hilst (46). We hebben twee kinderen: Joep (10 jaar) en Siem (8 jaar). Geboren, opgegroeid en altijd gewoond in Amstelveen. Ooit een korte uitstap gemaakt naar Uithoorn en Amsterdam en nu compleet iets anders, namelijk woonachtig in Loro Piceno, Le Marche, Italië (een echt dorp vergeleken met Amstelveen). Rens heeft gewoond in Harderwijk, Italië en Amstelveen. Hem maakt het eigenlijk niet uit waar hij woont. Hmmmm, dat is natuurlijk niet waar… Italië heeft toch de grote voorkeur!

Hoe zijn jullie er op gekomen om een camping te beginnen?
Rens en ik hebben elkaar ongeveer 15 jaar geleden leren kennen op een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam West. Dit was een geweldige tijd; leuke collega’s en vooral ook super leuke kinderen. Rens is in het onderwijs terecht gekomen na veel verschillende banen en met in zijn achterhoofd de droom van een camping in Italië… Zelf ben ik in het onderwijs gerold na mijn opleiding. Ik ben geen type dat altijd heeft gedroomd van een baan als juf of als directeur in het onderwijs én zeker niet met een droom over een eigen camping. Toch is het zo gelopen! Bijna elke dag hoorde ik Rens’ droom van een eigen camping in Italië. Bijna om gek van te worden… Trouwens, niet alleen ik, ook zijn familie en vrienden. Na heel veel jaren heb ik gezegd: “Schrijf een bedrijfsplan of hou erover op”. En nog geen drie weken later lag daar een compleet uitgewerkt professioneel bedrijfsplan. Ook bij mij werd het nu toch wel serieus. Ai… dit had ik niet verwacht!

Agriturismo-camping Quarantaquattro

En toen?
Vier jaar geleden zijn we voor het eerst samen op pad gegaan naar Italië om bepaalde regio’s én dorpen te bekijken. Ik kreeg het spaans benauwd in bepaalde dorpen… in de wetenschap dat dat mijn leven ging worden! Het leven ‘alleen’ op een berg in een dorp terug in de tijd, zonder vrienden en familie. Nee… ik besloot toch het niet te doen. Hmmm… dit was uiteraard een flinke teleurstelling Wij zouden het ‘campingboek’ dichtslaan en verder gaan met ons leven. Maar dit lukte niet, het bleef kriebelen. Toen hebben we toch samen het bedrijfsplan verder uitgewerkt, investeerders gezocht (en gevonden, waar wij iedereen erg dankbaar voor zijn) en vorig jaar opnieuw samen op pad. Dit met als gevolg een nieuwe agriturismo-camping Quarantaquattro (Camping44) en een prachtig huis in Loro Piceno. Met een nog mooier uitzicht op de Monte Sibillini, 220 olijfbomen en 5 hectare grond. Het is nog geen 3 minuten rijden naar het dorp en de school van de kinderen. Kortom, ideaal!

Hoe ziet jullie agriturismo-camping er uit?
We hebben 24 campingplekken, waarvan vier luxe safaritenten, zes gezellige familietenten, een (opzet)zwembad (10x5x1.30m), een speeltuin, moestuin, een nieuw sanitairgebouw, ruime campingplekken en een bar met fantastisch uitzicht. Het ideale van deze plek vind ik het uitzicht, de afstand tot het gezellige dorp (15 minuten lopen) de bergen én het strand (30 minuten met de auto) en natuurlijk alle echt Italiaanse dorpjes in de nabije omgeving.

Hoe bevalt jullie nieuwe leven?
We hebben nu veel ruimte, rust, een mooie omgeving, mooi weer, lekker eten, quality-time met vrienden, vriendelijke mensen, een kleine school met fantastische juffen, we zijn de hele dag buiten etc. Kortom, het hele leven hier is anders. En anders is tot nu toe fantastisch! Rens is intussen ‘boer’ en ik ‘casalinga’. Het laatste vind ik vreselijk om ergens te melden. Nooit geweten dat ik ‘huisvrouw’ zou worden, maar goed… het is voor een goed doel!

Agriturismo-camping Quarantaquattro

Vertel eens meer over het ‘boer-zijn’?
Van een halve hectare hebben wij onlangs een lavendelveld gemaakt. Dit (en het feit dat Rens boer is) is verplicht als je een agriturismo-camping wilt beginnen. Het is een soort puntensysteem en olijfbomen en lavendel samen maakt ‘genoeg’ punten. Nadat wij met heel veel vrienden de ruim 5000 lavendelplanten hebben geplant (nu nog meer respect voor alle boeren), hebben wij nog nooit zoveel behoefte gehad aan regen. Al was dit eigenlijk niet de reden waarom wij naar Italië zijn verhuisd. Maar goed, het was wel nodig voor de planten. En de regen is gevallen! De plantjes groeien, nu maar hopen op een prachtig paars veld!

Hoe ziet jullie dag er uit?
Als onze kinderen op school zijn (08.00 uur-16.00 uur) gaan wij direct buiten aan het werk. Wij doen echt van alles, niet wetend dat wij dit allemaal konden. Gelukkig hebben wij YouTube, goede buren en mensen van school en uit het dorp die ons van advies voorzien. Bomen snoeien, olijfbomen knippen (heel veel olijfbomen), gras zaaien, gras maaien, vlonders leggen, tenten bouwen, meubels maken van pallethout, bar maken, meubels in elkaar zetten, speeltuin maken, kapotte apparatuur weer maken, zwembad aanleggen, website bouwen, social media bijhouden, financiën en administratie op orde maken en houden.. Dat zijn zo’n beetje onze dagelijkse werkzaamheden. Kortom, er wordt hard gewerkt! Ook dit is dus totaal ‘anders’. Niet dat wij in Nederland niet hard werkten, maar waar wij normaal de hele dag binnen waren (voor de klas en/of op kantoor), zijn wij nu de hele dag buiten en fysiek aan het werk. Dit met het gevolg dat wij regelmatig ‘s nachts wakker worden met stijve handen, armen en pijn in onze rug… Dit hoort erbij! Als wij om 06.30 uur wakker worden met uitzicht op de besneeuwde bergen en alle rust om ons heen, klagen wij niet en zijn wij blij dat wij deze stap hebben genomen (behalve dan bij de ruim 5000 lavendelplantjes en als al onze apparatuur kapot gaat)!

Agriturismo-camping Quarantaquattro

Waar moeten jullie aan wennen in Italië?
Op dit moment hebben wij de meeste moeite met de bureaucratie en alle ‘regels’. Vreselijk. Wij hebben al heel veel verschillende gebouwen, loketten, mensen, papieren en regels gezien! Zij verzekeren ons keer op keer dat als wij ‘A’ hebben gedaan, ‘B’ vanzelf in orde komt. Helaas, dit is niet waar… Zoals iedereen weet, heeft het alfabet heel veel letters en wij hebben bijna alle letters al gehad. Want na ‘A’, komt inderdaad ‘B’ en daarna ook nog C t/m Z! Kortom, geduld en – zoals alle Italianen zeggen – ‘piano-piano’. Ondanks het feit dat wij (op papier) Italianen zijn, willen niet ‘piano-piano’, maar willen wij net als echte Hollanders tempo en niet morgen, maar vandaag! Geen idee of dit ooit echt zal veranderen. Zelfs dit weerhoud ons er niet van om het hier fantastisch te vinden!

Ben je nieuwsgierig naar Agriturismo-camping Quarantaquattro? Neem dan een kijkje op deze site. 

MEER IN DE SERIE ‘CAMPINGEIGENAAR VERTELT…’

Mobiel kantoor Kip Caravan
ANWB Camper en caravan van het jaar 2021
camping van het jaar
Fietsen Slovenië
Ons Buiten
Camping Le Phare Honfleur
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *