Campingeigenaar vertelt: Reginald en Petra van camping Am Königsberg in Duitsland

Het is de droom van velen: een eigen camping. Het lijkt ons ook fantastisch om de hele dag met kamperen bezig te zijn. Maar hoe is het om daadwerkelijk een camping te runnen? In de serie ‘Campingeigenaar vertelt…’, dit keer Reginald en Petra van camping Am Königsberg in Duitsland.

Vertel eens wat over jezelf?
Wij zijn Reginald en Petra Burgers, 50 en 46 jaar oud. Wij hebben twee kinderen: Tim van 19 en Maike van 16 jaar oud.

Hoe werden jullie campingeigenaar in Duitsland?
Ons levensverhaal wordt verteld in een reportage van het blad Caravannen. Via deze link kun je het verhaal helemaal lezen. Hierbij alvast een voorproefje uit de reportage. Reginald: “Ik werkte als personeelsfunctionaris bij een bedrijf en Petra had aan huis een kinderdagverblijf. Op een bepaald moment hadden we beiden genoeg van de Nederlandse regelgeving en besloten we een nieuwe uitdaging aan te gaan. Zo ontstond het idee om in het buitenland een camping te beginnen, maar we wisten absoluut niet waar. Een vriend van ons vertelde dat er in de Pfalz in het plaatsje Wolfstein een camping te koop was. We hadden nog nooit eerder van de Pfalz gehoord, maar we begrepen dat het qua natuur een schitterende streek is. We besloten er een kijkje te gaan nemen met ons gezin in de zomer van juli 2008. Petra voelde zich hier binnen een half uur volkomen thuis en ofschoon er nog heel wat aan de camping verbeterd moest worden, was de keuze heel snel gemaakt. Echt wat je noemt liefde op het eerste gezicht.”

Camping Am Königsberg

Met wie runnen jullie de camping Am Königsberg?
Wij runnen de camping hoofdzakelijk samen. Op de zaterdagen helpt onze zoon met een vriend mee voor het groenonderhoud. En onze dochter steekt ook regelmatig de handen uit de mouwen. Daarnaast hebben wij twee dames die ons helpen bij de reiniging van het sanitair en de huisjes. Voorheen runden wij ook zelf de Gaststätte. Daar het allemaal teveel is geworden, hebben wij de Gaststätte vanaf dit jaar verpacht.

Wonen jullie op de camping?
Ja, dat is eigenlijk een must. Als er iets aan de hand is, moet je ter plaatse zijn. En het voordeel is ook dat je ’s ochtends geen reistijd naar je werk hebt! Natuurlijk heeft het ook nadelen. Zo gauw je de deur uit gaat, kom je in aanraking met gasten. Het gaat soms wel ten koste van je privacy. Maar dat hoort erbij.

Camping Am Königsberg

Hebben jullie dan nog wel een privéleven?
Natuurlijk hebben we wel een privéleven. Maar in het seizoen is daar weinig tijd voor. Dit proberen we in de wintermaanden weer in te halen. Daarom hebben wij ook een eigen privétuin gebouwd, zodat we onszelf ook eens terug kunnen trekken.

Waar bestaan jullie dagelijkse bezigheden uit?
Petra begint ’s morgens zo rond 5.00 uur met het bakken van de broodjes, zodat deze om 8.00 uur vers klaar liggen voor onze gasten. Reginald begint om 7.30 uur. Dan is het ’s ochtends eerst broodjes verkopen en de afreizen afhandelen. Dan is het natuurlijk tijd voor het onderhoud van de camping, het beantwoorden van de mails en het doen van de administratie. ’s Middags komen de nieuwe gasten weer. Deze hebben natuurlijk vele vragen en wij vertellen ze wat ze zoal in de omgeving kunnen ondernemen. ’s Middags gaat de ijssalon annex snackbar open, wat ook het nodige werk met zich meebrengt. Tussen 17.00 en 18.00 uur mogen we even eten waarna de snackbar weer de nodige tijd kost. Deze is open tot 20.00 uur. Voor Petra zit de dag er dan qua camping op. Vervolgens is er ook nog het huishouden en ze is ook nog moeder. Reginald gaat dan nog de receptie in om de nodige mails en overige administratie te doen. Daarna nog even een ronde over de camping, het sanitair controleren en tussen 22.00 en 24.00 uur is het dan gedaan met de dag. Ff slapen en weer van voor af aan beginnen.

Camping Am Königsberg

Wat vinden jullie het leukste aan campingeigenaar zijn?
Het is natuurlijk leuk om met fijne vrolijke gasten om te gaan. Onze gasten hebben vakantie en genieten dan van het leven. Het is een heerlijk gevoel hier een steentje aan bij te mogen dragen. En als de gasten vol lof en tevreden vertrekken, voelen wij ons gelukkige mensen, dat wij dit mogen doen. Daarnaast is het heerlijk dat je niet voor een baas werkt en zelf kunt bepalen wat je doet met je camping. Wij kunnen er ook volledig onze creativiteit in kwijt. En de camping laten groeien zoals wij denken dat het goed is.

En wat is het minst leuk?
Dat we soms worden geleefd. Het zou fijn zijn als we ook eens een dagje tussendoor vrij zouden zijn. Daarnaast is het zeer frustrerend wat er aan onnodige bureaucratische regels vanuit Brussel komen. Kost ongelooflijk veel tijd en geld en brengt niemand iets. Hierdoor stijgen ook de kosten voor onze gasten. Wat ons betreft mag Brussel heel snel worden opgeruimd. Wij willen met de camping en gasten bezig zijn en niet met het vervullen van regeltjes die zijn bedacht door mensen achter een bureau die totaal niet weten wat het betekent. Dit is wel het meest negatieve wat je als zelfstandige mee moet maken.

Camping Am Königsberg

De beroemde fakkeltocht van camping Am Königsberg. Love2camp liep in mei 2018 zelf ook mee.

Welke vraag stellen campinggasten jullie het meest?
Is er wifi op de camping? En: “Wat vreemd dat we niet kunnen pinnen, in Nederland wordt dit juist gepromoot. Kun je zelfs een rolletje drop pinnen.”

Wat is de gekste vraag die jullie ooit is gesteld?
Kunnen wij hier op de camping kamperen?

Camping Am Königsberg

“Als je eraan begint, moet je er met het hele gezin voor 300% achter staan.”

Hebben jullie tips voor mensen die een camping willen beginnen?
Als je eraan begint, moet je er met het hele gezin voor 300% achter staan. Het beheren van een camping niet als werk zien, maar als een levensstijl. Verder altijd je eigen gevoel naleven en zeker niet gaan kopiëren wat een succesvolle collega doet. Jij bent tenslotte niet je collega, maar jezelf.

Waar gaan jullie zelf naartoe op vakantie?
Dan zoeken we de zon op. Het liefst op een plekje met weinig mensen om ons heen en waar we echt tijd als gezin hebben. Even tijd voor elkaar.

Ben je nieuwsgierig naar camping Am Königsberg in Duitsland? Neem dan een kijkje op deze site. 

Like Love2camp op Facebook! »

1 vakantie 2 bestemmingen
Vaatwasser op camping
Kampeer en Caravan Jaarbeurs
Camp to Go afl 1
Scout – stop & stay-camper
Camp to Go
ann mah De vergeten kamerann mah De vergeten kamer
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *