Birkelund camping

Campingeigenaar vertelt…: Rinie en Franka van Birkelund Camping in Noorwegen

Het is de droom van velen: een eigen camping. Het lijkt ons ook fantastisch om de hele dag met kamperen bezig te zijn. Maar hoe is het om daadwerkelijk een camping te runnen? In de serie ‘Campingeigenaar vertelt…’, dit keer Rinie en Franka van Birkelund Camping in Noorwegen.

Birkelund camping

Dit zijn Franka en Rinie van Birkelund Camping.

Vertel eens wat over jezelf?
Wij zijn Rinie (62 jaar) en Franka (59 jaar) van der Pluijm. We hebben geen kinderen. We hebben nog 1 Alaskan Husky, Laika. We wonen sinds april 2006 in Noorwegen en zijn sinds 1 mei 2006 eigenaar van de camping.

Birkelund camping

Hoe zijn jullie eigenaar van de camping geworden? 
We gingen sinds 1982 bijna altijd in Noorwegen op vakantie en hadden het er altijd samen over dat we ooit naar Noorwegen zouden verhuizen. In 2004/2005 kwam er een moment dat we alle twee dachten ‘als we nu niet gaan, krijgen we spijt’. In de zomer van 2005 zijn we met andere ogen op vakantie gegaan om te kijken in welke streken we graag zouden wonen. Toen we terug kwamen, zijn we op Noorse les gegaan en op internet hebben we gezocht naar een manier om de kost te verdienen. In november vonden op de website van een makelaar Birkelund camping, die te koop werd aangeboden. We waren niet echt op zoek naar een camping, maar hebben contact gezocht met de makelaar en zijn in de eerste week van januari naar Noorwegen gegaan om te camping te bekijken. Wat we aantroffen was voor ons gemaakt ?Na een week zijn we teruggegaan naar Nederland en een week later hebben we een bod op de camping gedaan. Toen ging het snel want vier dagen later kregen we een mailtje van de makelaar: ‘Gefeliciteerd, u hebt een camping gekocht!’. We zijn op 22 april verhuisd en de overdracht was op 1 mei.

Met wie runnen jullie de camping?
We runnen de camping samen. In het voorjaar hebben we soms hulp voor allerlei klusjes. Deze mensen komen uit Nederland en zijn meestal enkele weken bij ons. Ze staan met hun caravan/camper/tent gratis op de camping en helpen ons met allerlei klusjes. Naast het klussen is er voor de mensen ook tijd voor ontspanning en uitstapjes.

Birkelund camping

Wonen jullie op de camping? 
We wonen op de camping en dat bevalt ons prima. We zijn er altijd en dat is fijn omdat je overzicht hebt en er ook bent als er ’s avonds of ’s nachts iets gebeurt.

Hebben jullie nog wel een privéleven?
Ja, hoor. We zijn in de zomer tot 22.00 uur open en daarna trekken we ons terug in ons huis. Soms komen mensen nog laat (na 22.00) aan, maar dat is geen probleem.

Waar bestaan jullie dagelijkse bezigheden uit?
De belangrijkste bezigheid is het poetswerk in de sanitairgebouwen en de hytter (verwarmde hutten). Daarnaast ontvangen we natuurlijk de gasten, beantwoorden veel vragen over de omgeving en de activiteiten. Er is altijd werk op een camping, Het kluswerk gaat het hele jaar door, in de zomer op een laag pitje. We doen de boekhouding (behalve de belastingaangifte) zelf, dus ook dat gaat het hele jaar door. We maken het hele jaar door een aantal snacks, zoals kroketten, saucijzenbroodjes, salades etc. zelf. We bakken ’s morgens broodjes voor onze gasten en mensen kunnen bij ons frites, pizza’s enz. kopen. We zijn de hele dag bezig ?

Birkelund camping hytter

Wat vinden jullie het leukste aan campingeigenaar zijn?
Het omgaan met heel veel verschillende mensen en onze gasten de weg wijzen naar de mooie plekjes van onze omgeving en Noorwegen.

En wat het minst leuk?
De boekhouding. ?

Welke vraag stellen campinggasten jullie het meeste?
Hoe we in Noorwegen terecht zijn gekomen en hoelang we hier wonen.

Birkelund camping

Hebben jullie tips voor mensen die een camping willen beginnen?
Een camping beginnen in Noorwegen is erg duur omdat de aanleg van elektra, water en afvoer meestal erg moeilijk en duur is. Als je een bestaande camping koopt, kijk dan goed naar de cijfers, omzet, winst enz. En bedenk dat een mooie omzet leuk is, maar dat je uiteindelijk van de winst moet leven.

Waar gaan jullie zelf naar toe op vakantie?
We hebben niet veel vakantie, maar zijn in het najaar meestal ongeveer drie weken weg. We toeren een weekje met vrienden in Duitsland, België en zijn de rest van de tijd in Nederland om onze familie en vrienden te bezoeken.

Ben je nieuwsgierig naar Birkelund Camping in Noorwegen? Neem dan een kijkje op deze site.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *