Caravan in de winterstalling? Denk hieraan!

De herfst is begonnen en het duurt niet lang meer voor koning Winter zijn intrede doet. Voor veel mensen betekent dit het einde van het kampeerseizoen. Tenten gaan weer naar zolder en vouwwagens en caravans verdwijnen in de stalling. Maar waar moet je opletten als je je kampeermiddel voor de winter onderbrengt? Dit zijn de do’s en don’ts.

Schoonmaakbeurt
Zet je caravan schoon weg. Soppen is ook niet helemaal ons ding, maar voordat de caravan in winterslaap gaat moeten we er toch aan geloven. Dan krijgt de Love2camp-caravan een grondige schoonmaakbeurt. Een natte lap over het aanrecht en de plankjes is immers niet voldoende als je caravan een winterslaap houdt. Ook de koelkast en de badkamer moeten eraan geloven. Laat de koelkastdeur op een kier staan om schimmel en nare luchtjes te voorkomen, leeg de toiletcassette en reinig de watertank. Hiervoor kun je onder meer deze producten gebruiken. En denk er ook aan de etenswaren weg te halen. Tenzij je muizen de winter door wilt helpen.

Soppen

Soppen, soppen, soppen.

Vergeet de buitenkant niet
Het zweet staat op je rug en je hebt een zere rug van het schrobben, maar … de binnenkant van je caravan is spic en span. Klaar! Niet dus. Het is namelijk ook belangrijk dat je de buitenkant van je caravan goed schoonmaakt. Waarom, vraag je je misschien af. Simpel, als je dit nooit doet kost het je op den duur de laklaag van de caravan. Het reinigen van de buitenkant kun je bijvoorbeeld doen met een speciale camper- en caravanshampoo.

Winterhoes
Je kunt je caravan op veel verschillende plekken stallen. Op je eigen oprit, in een weiland of in een overdekte stalling bijvoorbeeld. Staat die van jou buiten, dan is een speciale winterhoes aan te raden. Deze beschermt je caravan tegen regen, sneeuw en vorst.

Bandenspanning
Als je kampeermiddel maandenlang stilstaat kunnen er vlakke plekken op de banden ontstaan. Dit rijdt natuurlijk niet lekker als je er in het voorjaar weer mee op pad gaat. Je kunt de ‘vierkante banden’ voorkomen door de banden iets harder op te pompen dan de voorgeschreven bandenspanning.

Bandenspanning

Check je bandenspanning. (foto: ANWB)

Ventileren
Als je in het voorjaar geen schimmel of nare luchtjes wilt aantreffen, is het belangrijk goed te ventileren. Zet daarom de (dak)ramen op een klein kiertje en laat de gordijnen open en de horren omhoog. Dat laatste is iets wat wij zelf nogal eens vergeten. Het gevolg? Uitgerekte veren.

Technische ditjes en datjes
Nee, we raffelen dit artikel echt niet af, maar van sommige dingen hebben we nu eenmaal niet zoveel verstand. Toch weten we heus dat ze moeten gebeuren. De gasflessen moet je uit de caravan halen, laat de handrem eraf en zorg dat de waterleidingen goed leeg zijn.

We zijn in dit lijstje ongetwijfeld iets vergeten. Weet jij nog iets wat je echt niet moet vergeten als je je vouwwagen, camper of caravan naar de stalling brengt? Laat het ons dan vooral weten.

(Deze blogpost bevat affiliatelinks. Dat betekent dat als jij een product via deze link koopt, wij hier een klein percentage voor krijgen. Let op: Voor jou maakt het in prijs geen verschil, dus je merkt er verder niets van. Je steunt alleen ons blog. Dank daarvoor!)

Mobiel kantoor Kip Caravan
ANWB Camper en caravan van het jaar 2021
camping van het jaar
Fietsen Slovenië
Ons Buiten
Camping Le Phare Honfleur
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *