Caravan Salon

Caravan Salon 2017: dit was er te zien

De Caravan Salon 2017 in Düsseldorf eindigt vandaag. Ruim een week stond de Düsseldorf Exhibition Center in Duitsland bol van het allernieuwste op kampeergebied. Helaas konden we dit jaar zelf niet gaan, maar gelukkig is daar onze vriend Jos Mark van de populaire site Campingtrend.nl. Jos was een enkele dagen in Düsseldorf en zo lief om onze vragen over ‘s werelds grootste kampeerbeurs te beantwoorden.

Caravan Salon

En dit is Jos van Campingtrend.nl.

Hoe was de sfeer op de beurs?
Tijdens de eerste dag, de persdag, ben je vooral druk met het achterna rennen van de afspraken. Iedere 25 minuten start er een nieuwe persconferentie in een van de 15 hallen. Dat begint om 08.30 uur en eindigt om 18.00 uur. De sfeer komt dan vooral uit de positieve berichten van de branche. Het meeste nieuws kennen wij dan al. De merken presenteren die namelijk in juni. Toch waren er gelukkig nog wat nieuwtjes te halen voor Campingtrend. Zo presenteerde Hymer de nieuwe B-Klasse SL, het belangrijkste model van dat merk. De sfeer was vooral positief. De markt trekt aan. Dat was ook te zien aan de bezoekers van de persconferenties. En er waren veel bloggers en vloggers dit jaar.

Caravan Salon

Merkte je een bepaalde trend in kampeerland?
Vooropgesteld dat deze beurs bijna geen tenten of vouwwagen ruimte heeft, sorry dames, worden de kampeermiddelen vooral meer ‘connected’ met apps en internetdoosjes. Je kan dan de kachel of airco op afstand aan en uitzetten, maar ook de conditie van je accu zien. Nieuw was bijvoorbeeld bij Truma dat ze nu de inhoud van de gastank kunnen aflezen via hun iNetbox en app. Verder waren er erg veel 4×4 campers van alle soorten en maten.

Was deze Caravansalon anders dan andere jaren?
Niet heel erg, behalve dat hij groter was. Ook een gevolg van de aantrekkende economie. Daarnaast zijn de bezoekersaantallen ook behoorlijk gegroeid.

Caravan Salon

Waar was je het meeste van onder de indruk?
De Dethleffs CoCo, een lichte caravan die achter bijna elke auto kan. Leeg 638 kilo. Niet zo grensverleggend als de vorig jaar geïntroduceerde Knaus Travelino, maar wel erg realistisch en heel knus.

Wat vond je het meest vernieuwend?
De branche is heel druk met profileren als het gaat om innovatie. Echte innovaties zijn echter lastig te behalen. De klant wil namelijk vooral iets wat ze begrijpen en kennen. Die natuurlijke terughoudendheid van het publiek remt de innovaties. Toch was er een leuke en onderschatte innovatie te vinden bij Thetford met de geconcentreerde versie van AquaKem. De toiletvloeistof bestaat dit jaar 50 jaar en naast de vorig jaar geïntroduceerde ‘lavendelversie’ is nu ook de blauwe aangepakt en bespaar je zo op gewicht en ruimte met hetzelfde aantal doses. Tijdens de Kampeer en Caravan Jaarbeurs kun je een proeffles ophalen als je vriend van Thetford wordt.

Caravan Salon

Op vakantie zagen wij meer campers dan ooit. Zag je bij de Caravansalon ook terug dat campers booming zijn?
De Caravan Salon is in Duitsland, daar zijn campers al heel wat jaren in opmars. Je ziet er campers van 35.000 euro (in Duitsland) tot 1,7 miljoen euro (en meer).

Caravans en campers pimpen is helemaal in. Merkte je daar iets van bij de Caravansalon? Was er meer kleur te zien of is het nog steeds vooral wit dat de klok slaat?
Uiterlijk veranderen de caravans niet veel. Een aantal jaren geleden hebben Adria en Bürstner een paar kleurrijke caravans gehad. Die werden echter onvoldoende verkocht en dan verdwijnen die vanzelf weer. Zoals boven al aangegeven wil de gemiddelde kampeerder bij voorkeur hetzelfde als de buurman.

Caravan Salon

De Dethleffs CoCo die Jos echt bij Love2camp vindt passen.

Love2camp kon er dit jaar helaas niet bij zijn. Heb je iets gezien wat echt helemaal Love2camp was?
Dan denk ik echt aan de Dethleffs CoCo, of het moet de toiletcassette reinigingsmachine van Thetford zijn 😉

Dank voor je reportage, Jos! En fijn dat je bij een toiletcassette reinigingsmachine meteen aan ons denkt…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *