Check je caravan- en vouwwagenbanden voor vertrek

Niet een heel sexy onderwerp, wél belangrijk: de juiste caravan- en vouwwagenbanden. Bijna 30 procent van de caravans en 50 procent van de vouwwagens blijkt namelijk met verouderde banden te rijden. Dat concludeert de BOVAG na een steekproef. Om vakantieverkeer zo veilig mogelijk op pad te laten gaan, houdt de BOVAG vandaag – vrijdag 5 juli – een technische controle in Zuid-Limburg.

De brancheorganisatie en verzekeraars adviseren om banden elke zes jaar te vervangen. Tijdens de steekproef, die de BOVAG vorige maand uitvoerde in Midden-Nederland, bleek dat veel caravan- en vouwwagenbanden ouder zijn.

Bij een eerste controle van bijna 150 caravans en vouwwagens vorige maand op diverse locaties in Midden-Nederland constateerde BOVAG dat bijna 30 procent van de caravans was voorzien van banden die ouder waren dan januari 2013. Die zes jaar houden ze trouwens ook aan in Duitsland. Dit is de wettelijke termijn voor caravans die zijn gekeurd en de Tempo 100-sticker hebben ontvangen. Zij mogen op de snelweg maximaal 100 kilometer per uur rijden in plaats van 80 kilometer per uur.

Caravanbanden

Fabricagedatum aflezen

Wil je weten wanneer jouw caravan- of vouwwagenbanden zijn geproduceerd? Check dan je banden. Achter de letters DOT staat een viercijferige code die de fabricagedatum vermeldt. De eerste twee cijfers staan voor de productieweek en de laatste twee voor het productiejaar. Bij verouderde banden denken wij trouwens al snel aan banden die totaal versleten zijn en waar geen profiel meer op zit. We hebben het mis, zo blijkt uit het bericht van de BOVAG. Rubber slijt namelijk ook bij stilstand. De ontstane haarscheurtjes kunnen gevaar opleveren wanneer de temperatuur van de band tijdens de reis oploopt.

Veiligheidscontrole in Zuid-Limburg

Omdat vandaag de regio Zuid vakantie krijgt, staat de BOVAG vanmiddag langs de A2 in Zuid-Limburg bij rustplaats Knuvelkes een kosteloze technische controle van het vakantieverkeer. De BOVAG schenkt bij de controle extra aandacht aan de caravan- en vouwwagenbanden. Daarnaast kijken ze naar de leeftijd en staat van de gasslangen.

Let op je gasslang

Gasslangen zijn ook gemaakt van rubber en dus gaat de kwaliteit hier eveneens van achteruit op den duur. Wil jij de uiterste houdbaarheid van je gasslang controleren? Kijk dan even op je gasslang, want daar staat deze op vermeld. Volgens de BOVAG is periodieke controle van de gasinstallatie in een caravan, camper of vouwwagen wettelijk verplicht. Ook schijnen er campings in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland te zijn, die kampeerders op grond van deze bepaling weigeren. Niet alleen uit eigen land, maar ook buitenlandse kampeerders. Daarnaast is een verouderde gasslang veel minder veilig.

Gasslang

Meer info over banden en gasslangen vind je op de site van de BOVAG.

1 vakantie 2 bestemmingen
Vaatwasser op camping
Kampeer en Caravan Jaarbeurs
Camp to Go afl 1
Scout – stop & stay-camper
Camp to Go
ann mah De vergeten kamerann mah De vergeten kamer
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *