Deze 5 dingen leerden we van samen camperen

Het zal je niet zijn ontgaan: begin december gingen we er samen op uit met de camper. Van vrijdagochtend tot zondagmiddag bezochten we de kerstmarkten van Keulen, Aken en Valkenburg. Mannen en kids bleven thuis en dat betekende dat we met z’n tweetjes in charge waren. Lees hier de 5 dingen die we leerden van samen camperen.

Camperplaats Keulen

Een volle camperplaats in Keulen.

1. Bereid je goed voor

En daar bedoelen we mee: weet goed in welke periode je er met de camper op uit trekt. Marije ging in de meivakantie al met haar gezin op pad met een camper (lees hier het verslag), maar op de campings die zij bezochten was plek zat. We kunnen je alvast verklappen: dat is héél anders als je twee weken voor kerst je camper op een camperplaats naast een leuke stad met aantrekkelijke kerstmarkt wilt parkeren. In het weekend. Dat ging even ietsje minder smooth dan we van tevoren hadden bedacht. Wij dachten namelijk: hee hallo, wij gaan met de camper weg en zijn dus ongelooflijk flexibel en als er een camperplaats met zestig plekken is, kunnen wij daar vast ook wel staan. Les die we hebben geleerd: leuk bedacht, maar niet begin december wanneer het camperkerstmarkthoogseizoen is. Zorg dus dat je echt op tijd op een camperplaats bent of vermijd het weekend.

samen camperen

Voor de elektropaal (helemaal links op de foto) hadden we ternauwernood genoeg muntjes.

2. Zorg voor voldoende kleingeld

“Hier kun je met contant geld een ticket voor een overnachting kopen”, legt de zeer sympathieke eigenaar van Reisemobilhafen Köln ons uit. “En in deze elektrapaal gooi je een muntje van 50 cent voor je elektriciteit. Je moet maar even kijken of je daar mee uit komt.” Okeeee, wij kieperen onze portemonnees leeg en vissen daar met veel geluk de benodigde 12,50 euro voor de overnachting uit én nog 50 cent voor de elektra. Les die we hebben geleerd: zorg voor voldoende contant geld als je met de camper op pad gaat. Wij hadden werkelijk geen idee dat we dit nodig hadden. Maar zonder wat munten en briefjes heb je wel een probleem.

Gluhwein

Eindelijk aan de wijn/glühwein!

3. Zorg voor een back-up

Nadat we de camper helemaal zelf naar Keulen hadden gereden, voelden we ons ongelooflijk badass. Ja, wij waren stoere wijven die zomaar even de camper naar Duitsland stuurden. Maar toen was er opeens geen plek op die relaxte camperplaats die op korte metroafstand van de kerstmarkt lag. Het zag er naar uit dat we moesten verkassen naar een camping op (7!) kilometer van de kerstmarkt. Het werd al donker en toen begon het ook nog eens te regenen. O ja, en we hadden na een drukke werkweek en een vermoeiende dag enorm zin in een glas witte wijn uit onze campingkoelkast, die we nog niet konden drinken omdat we misschien nog moesten rijden. We haalden diep adem, klapten de laptop open (want ja, we moesten ook nog even een klusje afmaken) en wachtten af wat het lot ons ging brengen. Dat werd dus uiteindelijk goed nieuws aangezien we op Reisemobilhafen Köln konden blijven. Zoals je misschien al eerder hebt gelezen, kampeerden wij nooit eerder samen. Sterker nog: we zijn al meer dan vijftien jaar vriendinnen, maar zijn nog nooit een nacht samen op pad geweest. Nu ging het even niet helemaal zoals gepland, maar we keken elkaar aan, trokken in plaats van de chardonnay een colaatje open en gingen alvast aan het werk tot we wisten wat ons lot werd. Les die we hebben geleerd: met camperen moet je flexibel zijn. Neem de dingen zoals ze komen. En toen het er naar uit zag dat we op een camping op 7 kilometer van de kerstmarkt zouden staan, hadden wij al bedacht dat we dan maar (in ieder geval op de terugweg) een taxi zouden nemen. Relax!

Bed Sunlight T68 Bucket Edition

Hoera, twee enkele bedden!

4. Zorg dat je op één lijn zit

“Dat bed in die camper is wel erg knus hè?…”, appt de een naar de ander in de week voor vertrek. En ja, dat lijkt het ook wel te zijn. Volgens onze info blijken we een bed van 1.35 meter breed tot onze beschikking te hebben. Erg gezellig als je met je partner bent, maar als gewone vriendinnen is het best wel close. We geinen per app wat heen en weer dat we onze benen zullen scheren en voor een eigen slaapzak zorgen en dan dient zich het tweede ‘probleem’ aan: het toilet. Zo’n chemisch toilet is allemaal leuk en aardig, maar vereist wel de nodige afspraken. We treden niet in detail, maar verwijzen je slechts door naar deze eerdere blogpost. FYI: het is allemaal goed gekomen vanwege het prima sanitair op de camperplaats. En dat bed? We hadden ons niet goed ingelezen en bleken gewoon twee gescheiden eenpersoonsbedden te hebben. Iets minder knus, maar wel zo relaxed. De les die we hebben geleerd: je moet dealen met de dingen die je hebt, dus kan je maar beter goede afspraken maken. Als je met z’n tweetjes in de winter slechts de beschikking hebt over een chemisch toilet, dan is het aan te raden om goede afspraken maken. En dat geldt ook voor als je (onverhoopt) samen op een bedje van nog geen anderhalve meter terechtkomt. En je je relatie zuiver platonisch wilt houden…

Sunlight T68 Bucket Edition

5. Enjoy!

Reizen met de camper, ook al is het maar drie dagen, is ongelooflijk leuk. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk te genieten. Zodra je thuis – of bij het camperverhuurbedrijf – wegrijdt, ben je zo vrij als een vogel (oké, iets minder dan). Maar je snapt de essentie: eigenlijk kan je met een camper stoppen waar je wilt en dat is super relaxed. Wij besloten ons door niks uit het veld te laten slaan. En dus bleven we zelfs positief toen we op de laatste avond onze verwarming met geen mogelijkheid meer aan de praat kregen. Ja, natuurlijk was het balen, maar waarom zouden we ons gezellige weekend er door laten verpesten? We trokken een paar handschoenen aan, een extra kledinglaag en gingen slapen.

Uiteindelijk hadden we een topweekend! Samen weg met de camper is ons zeer goed bevallen. We zijn weer een ervaring rijker! Wil je ons uitgebreide verslag nog lezen? Dat kan hier.

Winterkamperen
Mobiel kantoor Kip Caravan
ANWB Camper en caravan van het jaar 2021
camping van het jaar
Fietsen Slovenië
Ons Buiten
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *