Deze spelletjes gaan mee naar de camping

In het dagelijks leven spelen we natuurlijk weleens een spelletje. Maar op vakantie is het dagelijkse kost. Daarom: onze favoriete spelletjes op de camping.

Rummikub

Martine: “Ik ben er vet goed in. Een ware kampioen ?”
Marije: “We hebben de speciale reisversie. Rummikub is zó leuk om te doen!”

Hoe werkt het?
In het kort: iedere speler krijgt 14 stenen. Je moet met 30 punten uitkomen. Daarbij moet je altijd 3 stenen of meer leggen. Nadat je bent uitgekomen, mag je ook gaan schuiven en bij andere rijtjes aanleggen. Als je niet kan neerleggen, moet je een steen pakken. De speler die z’n bordje als eerste leeg heeft, is de winnaar.
Ook Rummikuppen? Bestel hier dan bijvoorbeeld de reisversie.

Spelletjes camping Rummikub

Koehandel

Marije: “Op aandringen van de kinderen hebben we onlangs Koehandel gekocht en op vakantie pas voor het eerst gespeeld. Het is écht een leuk spel waarbij we vaak ook erg moeten lachen. En waarbij je na het eerste spelletje al bedenkt wat je volgende keer beter moet doen. Oh ja, en het is  met 10 euro ook nog eens heel betaalbaar!

Hoe werkt het?
Elke speler moet een kwartet van vier dieren zien te bemachtigen. Elke diersoort heeft een bepaalde waarde. Je kan de kaarten krijgen door er op te bieden tijdens een veiling. Als iemand anders een kaart heeft die jij graag wilt hebben, ga je handelen. Daarbij bied je geld, maar je mag ook bluffen. De speler met de kwartetten van de meeste waarde heeft gewonnen. Oké, dit is het spel in het heel kort 😉

Koehandel koop je hier.

Spelletjes camping Koehandel

Uno

Marije: “Uno is het spel dat we voor het eerst met z’n vieren speelden. Eerst de juniorversie, maar daar waren we snel op uitgekeken. De jongste leerden we het spel door met open kaarten te spelen. Inmiddels hebben we het al talloze keren gespeeld en hebben we zelfs een pocketversie.”

Hoe werkt het?
Uno is een moderne versie van het kaartspelletje Pesten. Iedere speler krijgt kaarten, die hij zo snel mogelijk moet zien kwijt te raken. Het helpt daarbij om de speler die na jou komt dwars te zitten.

Uno koop je hier.

Spelletjes camping Uno

Regenwormen

Martine: “Dit is het enige spel dat niet zo lang duurt én dat we alle vier leuk vinden.”

Hoe werkt het?
Als je aan de beurt bent, gooi je met 8 dobbelstenen. Je legt nu alle dobbelstenen met hetzelfde getal of met een worm opzij. Daarna gooi je met de resterende dobbelstenen en legt nu alle dobbelstenen met een ander getal opzij. Als je totaal hoger is dan 20 en je hebt ten minste één worm gegooid, mag je de steen met het betreffende getal van tafel of zelfs van een andere speler pakken! Maar neem je teveel risico en gooi je alleen maar getallen die je al eens hebt gepakt, dan ben je af en moet je juist een steen inleveren. Op elke steen staan een aantal regenwormen. Wie aan het einde van het spel de meeste regenwormen heeft, is de winnaar.
Regenwormen koop je hier.

Spelletjes camping Regenwormen

Yahtzee

Martine: “Een gouwe ouwe. Als we Yahtzee met de kids spelen, doen we twee rijtjes tegelijk. Als we het samen spelen, doen we er beiden drie.”

Hoe werkt het?
Iedere speler gooit om de beurt vijf dobbelstenen. De uitkomst ervan moet je ergens op je scoreblaadje noteren. De speler met de meeste punten wint.
Een set, bestaande uit een scoreblok, dobbelstenen en een beker, koop je hier.

Spelletjes camping Yahtzee

The Mind

Marije: “De jongen in de spellenwinkel raadde ons The Mind aan. Het is een coöperatief spel, wat betekent dat we het met elkaar spelen. De jongens vinden het erg leuk en wij ook! Alleen zijn we er met elkaar nog niet zo goed in…”

Hoe werkt het?
In dit spel mag je niet met elkaar communiceren. Het is de bedoeling dat je de kaarten (1 t/m 99) in oplopende volgorde op een stapel op tafel legt. Bij ronde 1 krijgt iedere speler 1 kaart, bij de volgende ronde 2 kaarten etc. Je moet dus inschatten of jouw kaart op dat moment de laagste is die iemand in handen heeft. Zo ja: neerleggen.

The Mind koop je hier.

Spelletjes camping The Mind

Schotten Totten

Marije: “Dit is een kaartspel voor twee personen. Ik heb het eigenlijk alleen nog maar samen met mijn vriend gespeeld. Het is erg leuk!”

Hoe werkt het?
Het spel bestaat uit 54 clan cards die allemaal een Schotse clan vertegenwoordigen. In totaal zijn er zes kleuren, die allemaal van 1 t/m 9 gaan. Voordat het spel begint, leg je met ‘stenen’ een grens tussen de twee spelers. Het doel is om jouw kaarten bij een steen te leggen en jouw clan sterker te maken dan die van je tegenstander. Lukt dat, dan is die grenssteen voor jou. Een clan die uit drie kaarten van dezelfde kleur bestaat en ook nog eens een oplopende waarde (bijv. 3, 4, 5) heeft, is bijvoorbeeld sterker dan drie willekeurige kaarten van verschillende kleuren. De speler met de meeste stenen wint het spel.

Schotten Totten koop je hier.

Spelletjes camping Schotten Totten

Scopa

Marije: “Scopa is een Italiaans kaartspel. Vroeger speelde ik het regelmatig, maar dat is dus echt héél lang geleden. Omdat ik er altijd veel plezier aan beleefde, heb ik het thuis weer opgezocht. Ik weet alleen niet meer precies hoe het gaat. Het is de bedoeling om me er deze zomer in te verdiepen en weer lekker Scopa te gaan spelen!”

Hoe werkt het?
Ehm ja… Check deze video.

Spelletjes camping Scopa

Welke spelletjes neem jij mee naar de camping?

ANWB Kampeerkaart CKE
1 vakantie 2 bestemmingen
Vaatwasser op camping
Kampeer en Caravan Jaarbeurs
Camp to Go afl 1
Scout – stop & stay-camper
Camp to Go
ann mah De vergeten kamerann mah De vergeten kamer
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *