Een jaar kamperen met een daktent: Polly en Brian vertellen erover

Polly en Brian gingen een jaar lang op pad met hun daktent. In oktober 2019 vertrokken ze uit Nederland, om – samen met hond Busso – op reis te gaan. Zaterdag 10 oktober vertellen ze erover bij Campwerk (daar lees je onder dit artikel meer over). Op Love2camp geven ze alvast een voorproefje! 

Hoe kwamen jullie op het idee om met een daktent te gaan reizen?
We hadden al een daktent op een kleinere 4×4. Na een roadtrip door Europa van vier weken wisten we allebei dat we dit altijd wel konden doen. Zo ontstond het idee om langere tijd op reis te gaan. Bijkomende factoren waren dat we nu de vrijheid hebben om langer weg te gaan en alles op te zeggen. We hadden allebei zin in avontuur en eens wat anders dan elke dag naar ons werk gaan en werken voor onze hypotheek.

Zijn jullie echte kampeerders?
Absoluut. Bij ons beiden is het kamperen er met de paplepel in gegoten. Onze vakanties samen waren ook altijd met een normale tent, totdat we onze eerste daktent aanschaften.

Jullie doel was Centraal-Azië, maar jullie moesten de plannen omgooien. Hoe ging dat?
Dat ging heel geleidelijk. Halverwege februari wilden we ons visum voor Iran aan gaan vragen in Turkije. Het plan was om daarna direct door te rijden naar Iran. Maar toen sloot – als een van de eersten – deze grensovergang. Toen hebben we ons visum maar laten schieten en zijn we doorgereden naar Georgië. Eenmaal daar ontwikkelde alles zich in sneltreinvaart en sloten alle grenzen op ons heen en konden we geen kant meer op. We hebben nog een paar weken gehoopt dat de grens met Rusland misschien toch nog open zou gaan. Maar al vrij snel werd ons duidelijk dat de enige weg die open zou gaan weer richting het westen was.

Daktentkamperen

Waar zijn jullie uiteindelijk geweest?
We zijn dus helaas niet verder gekomen dan Georgië. Door het sluiten van grenzen en de lockdown zijn we hier 4,5 maand geweest. Dit was geen straf hoor, er waren toen echt heel weinig coronabesmettingen in het land en alles ging vrij snel weer open. We hebben twee maanden in de hoofdstad in een appartement gezeten. Zo leer je de stad en de cultuur echt goed kennen.

Wat is fijn aan kamperen met een daktent?
Wij vonden het slaapcomfort echt heel fijn. Op hoogte heb je een volwaardig bed, dat ook altijd is opgemaakt in ons geval. Met het openen van twee clips is ons bed gereed. Daarnaast kan je – als je de daktent zoals op een 4×4 plaatst, zoals wij doen – op plekken komen waar anderen gewoon niet kunnen komen. Dat gaf ons het ultieme gevoel van vrijheid.

Hoe is het om een jaar in een daktent te wonen? Voelde het als jullie (tijdelijke) huis?
De daktent is ons bed, de auto was meer ons huis. Het was fijn en knus maar af en toe ook wel klein hoor. Dan misten we wat meer binnenruimte. Vooral in de lente en zomer met hogere temperaturen was het ideaal. Maar omdat we alleen buiten kunnen koken, stond ik af en toe wel te vloeken als het bijna vroor en ik probeerde groente te snijden. Gelukkig hadden we meer warme dagen dan koude dagen. Aangezien we ook geen ander huis hadden was het echt ons huis.

daktentkamperen

Brian en Polly tijdens hun reis.

Tegen welke uitdagingen liepen jullie aan?
Als we de Covid-uitbraak even buiten beschouwing laten – dat was immers onze grootste onvoorziene uitdaging – dan was het toch het overwinteren. We mochten echt niet klagen hoor. We hebben in januari echt heel mooi weer gehad in Turkije, maar het was gewoon niet heel erg warm. Een graad of 15 overdag en 10 ’s nachts is voor de winter heel prima, maar je zit ’s avonds dan niet buiten. Daar is het te koud voor.

Sliep hond Busso bij jullie in de tent?
Alleen bij hoge uitzondering. Busso heeft zijn eigen plek in de auto en heeft ’s nachts ook nog keuze uit de voorstoelen. Maar Busso is heel erg bang voor onweer. We kwamen erachter dat hij dan de hele auto afbreekt en op plekken wil komen wat echt niet kan. Dus als het onweerde mocht hij mee naar boven, anders niet.

Daktentkamperen

Wat is de mooiste plek waar jullie dat jaar zijn geweest?
Het is heel moeilijk om één plek aan te wijzen als mooiste plek. Dan zouden we andere plekken te kort doen. Wel waren het Vashlovani national park in Georgië en Cappadocië in Turkije hoogtepunten.

Wat is het meest bijzondere dat jullie tijdens de reis hebben meegemaakt?
De enorme gastvrijheid die we buiten Europa mochten ontvangen. Dit begon in Turkije, waar we onwijs vaak werden uitgenodigd om thee te drinken, maar ook van compleet vreemden schalen eten kregen. In Georgië was dit net zo. We werden uitgenodigd op verjaardagfeesten, BBQ’s en we kregen vooral liters alcohol.

Daktentkamperen

Maken jullie alweer plannen voor een volgende kampeerreis?Zeker weten! We willen nog steeds naar het verre oosten. Maar we zijn wel realistisch. In deze omstandigheden is het onzeker wanneer we weer vrij kunnen reizen. We zullen dus eerst geduldig moeten wachten totdat dat moment weer is aangebroken. Want een verre reis maken in deze omstandigheden; dat willen we niet weer.

Waarom zouden jullie andere mensen ook aanraden om voor korte of langere tijd met een daktent op pad te gaan?
De vrijheid van het gaan en staan waar je wilt en het gemak van een daktent zijn perfecte ingrediënten voor een geslaagde roadtrip. Als je veel wil zien en niet graag op één plek blijft hangen, is een daktent ideaal.

Daktentkamperen

Presentatie bij Campwerk

Polly en Brian vertellen morgen – zaterdag 10 oktober – over hun daktentreis. Dat doen ze in de showroom van Campwerk, in Tynaarlo (Drenthe). Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Wil je er ook bij zijn? Stuur dan een mailtje naar info@campwerk.nl en laat weten met hoeveel personen je komt. In verband met de coronamaatregelen is een beperkt aantal mensen in de showroom toegestaan.
Op Love2camp schreven we trouwens al eerder over daktentkamperen. Dat artikel lees je hier.

Volg Polly en Brian op Instagram!

Wil je meer weten over de daktentavonturen van Polly, Brian en Busso?
Volg ze dan op Instagram: @easy_overland.

Easy Overland Instagram

Volg @easy_overland op Instagram.

1 vakantie 2 bestemmingen
Vaatwasser op camping
Kampeer en Caravan Jaarbeurs
Camp to Go afl 1
Scout – stop & stay-camper
Camp to Go
ann mah De vergeten kamerann mah De vergeten kamer
Camping Sandaya La Côte de Nacre 6
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *