Gebruikte camper kopen? Check eerst deze tips!

Camperen is populair! Alleen tel je voor een nieuw exemplaar tienduizenden euro’s neer en dat is lang niet voor iedereen weggelegd. Een gebruikte camper is ook niet goedkoop, maar wel beter betaalbaar. Ben je van plan een tweedehands camper te kopen? Check dan eerst even deze tips!

We zien ze nog zo voor ons: het Nederlandse gezin dat we op vakantie ontmoetten en dat toe was aan hun tweede gebruikte camper. De eerste kostte hen net geen tienduizend euro. Een koopje! Nou, echt niet! Ze vertelden hoe de motor van hun eerste camper het al snel na aankoop had begeven en dat hij rijp bleek voor de schroot. Wég was hun camperdroom! Met hard sparen wisten ze uiteindelijk een andere op de kop te tikken. Die kostte minstens twee keer zoveel als exemplaar nr. 1, maar was wél helemaal gecheckt en oké.

Een horrorscenario. Het zal je maar gebeuren dat je zuur verdiende geld (in dit geval dus bijna tienduizend euro!) zo door het afvoerputje verdwijnt. Wij moeten er niet aan denken en we vermoeden dat dit ook voor jou geldt. Daarom geven je tips voor de aanschaf van een gebruikte camper.

Halfintegraal, integraal, alkoof of buscamper?
Voordat je op camperzoektocht gaat, is het belangrijk om te kijken welke camper het beste bij jou past. De ruime integraalcamper, de populaire halfintegraal, een familievriendelijke alkoofcamper of misschien toch een hippe buscamper? Zet ook op een rijtje wat belangrijk voor je is.

  • Wat is je gezinssamenstelling?
  • Hoeveel slaapplaatsen heb je nodig?
  • En hoeveel zitplaatsen?
  • Wil je een camper met compacte buitenmaten of maakt het je niet zoveel uit?
  • Heb je alleen een B-rijbewijs? Dan mag je geen camper besturen die zwaarder is dan 3500 kilo. Daarvoor is minimaal een C1-rijbewijs vereist.

En zo zijn er nog veel meer vragen waar je eerst voor jezelf antwoorden op moet vinden.
Ben je eruit? Mooi! Alleen begint het hier pas…

Campers in allerlei soorten en maten.

Tip 1: Let op de vochtinwerking

Schimmel of houtrot. Je moet er niet aan denken als je een gebruikte camper aanschaft. Toch kan het zo maar gebeuren dat je een exemplaar met vocht tussen de wanden treft. Hierdoor ontstaat uiteindelijk dus schimmel of houtrot. Dat veroorzaakt niet alleen een onaangename geur; het is ook nog eens hartstikke slecht voor de stevigheid van de wanden.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor vocht de camper kan binnendringen. Denk bijvoorbeeld aan reparaties die niet goed zijn uitgevoerd, ramen die lekken of kitlagen die zijn versleten. Vergeet ook de bodem niet. Via een houten bodem die niet goed is onderhouden, kan vocht makkelijk de camper binnendringen.

Wiebelt de bodem als je erop loopt? Slechte zaak. Check dat dus, net als de staat van de wanden in de camper.

Vocht gebruikte camper

Tip 2: Banden, remmen en distributiesnaar

Banden
Het ligt voor de hand: goede camperbanden zijn noodzakelijk. En dat betekent dat ze niet ouder dan zes jaar mogen zijn. Ga dus na hoe oud de banden zijn en controleer het profiel.

Remmen 
En hoe zit het met de remmen? Remblokken en remschijven slijten bij gebruik en die slijtage beïnvloedt uiteindelijk de werking. Goedwerkende remmen zijn noodzakelijk. Check dus echt hoe de staat van de remmen is.

Distributiesnaar
Vergeet ook niet na te gaan of de distributiesnaar al eens is vervangen. Je wil er net na aankoop niet achterkomen dat dit dure geintje ook nog eens voor jouw rekening komt.

Banden gebruikte camper

Tip 3: De historie

Onderhoudshistorie
We kennen allemaal de auto die van een oud dametje is geweest. Nou, die ‘oude dames’ rijden ook rond in de wereld van de gebruikte campers. Wees alert en vertrouw de verkoper niet op zijn of haar blauwe ogen. Vraag om de onderhoudshistorie van de camper en kijk of het allemaal klopt. Hoeveel vorige eigenaren zijn er? Is deze camper van hand tot hand gegaan? Dan kan je je afvragen of je er wel een goede koop aan hebt. Klopt de kilometerstand? Je zal niet de eerste zijn wiens camper nét even een rondje meer heeft gemaakt dan de verkoper beweert. Oh ja, en is de camper uit het buitenland geïmporteerd? En wanneer was dit dan? Allemaal zaken die je echt moet werken voordat je veel geld aan een camper uitgeeft. Controleer dus alles!

Schade?
En ben je dan toch bezig: ga dan meteen na of de camper ooit schade heeft gehad. Zo ja, kijk op welke manier die schade is gerepareerd. Is de reparatie goed uitgevoerd? Kleurverschil aan de buitenzijde kan duiden op schade in het verleden.

Knutsel all the way
Respect hoor, voor de camperaar die zijn rijdende reispaleis eigenhandig (ver)bouwt. Maar helaas zijn niet alle knutselcampers even netjes of veilig vertimmerd. Let daar dus op, kijk bijvoorbeeld of de elektra wel safe is. Een vuurtje is gezellig buiten de camper, maar binnen zit je er niet op te wachten.

Gebruikte camper elektra

Tip 4: Water, gas en meer

De banden zijn in orde, je hebt geen houtrot aangetroffen en de onderhoudshistorie klopt helemaal. Fijn! Alleen ben je er dan nog niet. In een camper is namelijk nog veel meer te vinden wat aandacht vraagt. Denk bijvoorbeeld aan de watertanks, de gastank, de keukenapparatuur, het toilet en de aanwezige elektra. Allemaal zaken waarvan je echt moet nagaan wat de staat ervan is.

Tip 5: Ga naar een erkende dealer

Het is hartstikke verleidelijk om voor een relatief laag bedrag een gebruikte camper aan te schaffen. Die ene, die er zo leuk en hip uit ziet. Alleen ben je mooi de Sjaak als er echt iets mee is en je geen poot hebt om op te staan. Het is daarom geen gek idee om een gebruikte camper aan te schaffen via een erkende (Bovag-)dealer. Dan krijg je nog garantie ook. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om de camper die je op het oog hebt – bijvoorbeeld van een particulier – bij een erkend bedrijf te laten checken.

Want we zeggen het nog één keer: als je dan toch eindelijk genoeg geld bij elkaar hebt om ein-de-lijk je camperdroom in vervulling te laten gaan, dan moet je wel een betrouwbaar exemplaar kopen. Zet je roze bril dus af en zet je zelf in de strenge controleermodus. En hopelijk is die camperdroom dan echt zo geweldig als je altijd hebt gehoopt!

Kijk ook deze video over het kopen van een gebruikte camper!

Onze vrienden Jos en DW weten álles over het kopen van een gebruikte camper. Check daarom deze Campingtrend-video voor nog meer informatie.

Kampeer en Caravan Jaarbeurs
Camp to Go afl 1
Scout – stop & stay-camper
Camp to Go
ann mah De vergeten kamerann mah De vergeten kamer
Camping Sandaya La Côte de Nacre 6
kampeercadeautjes voor in de schoen
Caravanity by Campooz luifel 2
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *