Wegenwacht in Frankrijk

Een knipperend rood lampje op het dashboard, rook onder de motorkap of een auto die gewoon niet meer verder wil. Het is nooit leuk, maar als je op vakantie bent is het helemaal vervelend. Wat moet je in zo’n geval doen en kun je dergelijke problemen voorkomen? Wij vroegen het Paul van Tongeren, die deze zomer als wegenwacht in Frankrijk werkt.

Paul, een paar weken in Frankrijk aan de slag. Is dat een soort vakantie?
Ha, zo klikt het wel he? Maar het is hard werken hoor. We zitten deze zomer met twaalf Nederlandse wegenwachten in Frankrijk. Ik ben gestationeerd in de Rhônevallei, vlak voor Montélimar aan de Route du Soleil. Per dag help ik zo’n vier à vijf mensen, maar soms ook weleens zes of zeven.

Meest voorkomende problemen

Wegenwacht Paul van Tongeren

Wegenwacht Paul van Tongeren (links) met vakantiegangers.

Welke problemen kom je het meest tegen?
Dat is heel erg divers, maar wat nu veel voorkomt is een verstopt roetfilter bij moderne diesels door een milieumaatregel. Niet zozeer de regeling is het probleem, maar het heeft meer te maken met de Nederlandse automobilist. Die rijdt in Nederland korte stukjes en gaat dan ineens een groot stuk rijden, met een caravan erachter. En dan in combinatie met het nieuwe rijden, dus snel opschakelen en een laag toerental, gaat dat gewoon heel vaak fout. Zo’n roetfilter gaat dan helemaal dichtzitten. En het gebeurt vaak als ze net van de snelweg af zijn. Moeten ze het laatste stukje nog een beetje klimmen en ja, dan staan ze stil.

En verder?
Kapotte sensoren voor de katalysator, trekhaakproblemen en ook het Krukas-poelie defect zie ik veel. Dat laatste openbaart zich hier door de warmere temperaturen. Eigenlijk zou het preventief vervangen moeten worden bij 150.000 kilometer. En kapotte turboslangen zie ik ook meer dan in Nederland. Je hebt hier meer heuvels waardoor de turbo harder moet werken.

Pech onderweg voorkomen

Wegenwacht FrankrijkWat kunnen we zelf doen om dit soort problemen te voorkomen?
Allereerst moet je de auto goed onderhouden. Let er wel op dat je een beurt niet een week voordat je weggaat laat uitvoeren. We zien geregeld dat de garage iets vergeet, zoals wielbouten die niet goed zijn vastgedraaid of verkeerd gemonteerde remblokjes. Dat soort dingen openbaren zich altijd als je net op vakantie bent. En zorg dat je reservewiel goed op spanning is en dat je veiligheidshesjes bij je hebt, die zijn in sommige landen verplicht.

Wat moeten we doen als we onverhoopt toch met pech langs de weg stil komen staan?
Sowieso de ANWB Alarmcentrale bellen (vanuit het buitenland 0031 703141414). Die filteren de pechgevallen. Als wij er dan op af worden gestuurd kijken we of we het zelf kunnen maken. Zo niet, dan regelen we de garage en zo nodig vervangend vervoer.

Wegenwacht FrankrijkZijn Nederlandse vakantiegangers opgelucht als ze jou zien?
Haha ja, ik word altijd met open armen ontvangen. Soms barsten mensen echt in tranen uit van opluchting. Dat heb je hier natuurlijk veel meer dan in Nederland. Drie jaar geleden had ik in Frankrijk iemand met kapotte wiellagers. Die kon ik niet maken en na goed overleg met de alarmcentrale, de klant en de dealer in Valence kwam er een vervangende auto. Die man, type ruwe bolster blanke pit, belde me drie dagen later geëmotioneerd op. Hij zei: ‘Ik ben nu op het strand aan de Costa Brava en ik moet aan je denken. Zonder jou had ik hier niet gezeten.’ Dat is natuurlijk super gaaf!

Winterkamperen
Mobiel kantoor Kip Caravan
ANWB Camper en caravan van het jaar 2021
camping van het jaar
Fietsen Slovenië
Ons Buiten
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *