6 kampeertips voor introverten

Kamperen is voor velen een sociaal gebeuren. Maar wat als je moeite hebt met een ‘praatje hier en een praatje daar’? Love2camp-vriendin Kirsten is zo iemand. Hier vertelt ze hoe ze zich staande houdt op de camping én geeft ze kampeertips voor introverten.

Op vakantie gaan doe ik voor mijn rust. Om bij te komen van een lang jaar hard werken en echt qualitytime met het gezin te hebben. Daarom doen we ook aan glamping: niet te veel gesleep, maar toch zoveel mogelijk buiten leven met elkaar. Dat vind ik hartstikke fijn, alleen heb ik één ding ontdekt aan mezelf: ik ben niet zo goed in sociaal doen met mensen die ik niet ken.

Afgelopen zomer kampeerden we op een camping in Luxemburg (hier lees je hoe dat is bevallen). We zaten in de middelste van drie safaritenten, vlakbij de speeltuin en het douchehuis. Onze buren kwamen meteen even een praatje maken en dat was prima. Onze zoon had meteen een klik met het jongetje in de tent naast ons, dus iedereen was blij.

Totdat we de eerste avond merkten dat de hele camping langs onze tent moest om af te wassen, te plassen en te douchen. De volgende ochtend kwamen ze allemaal weer langs voor de versgebakken broodjes bij het winkeltje. En onze buurvrouw vond het heel leuk om iedereen staande te houden. Zo werden we onbedoeld meegezogen in een hoop geklets over het weer, campingroddels en familieverhalen, want ineengedoken boven een boek zitten en de rest negeren leek me ook geen optie.

Kamperen voor introverten

Hoe ‘negeer’ je met goed fatsoen je campingburen?

Hoe overleef je de camping als je introvert bent?

Daarom voor alle andere introverten die weinig behoefte hebben aan sociaal gebeuren op de camping: 6 tips voor een stille vakantie.

1. Ga –indien mogelijk – niet in het hoogseizoen kamperen
Het spreekt voor zich dat campings rustiger zijn buiten de schoolvakanties. Het is weertechnisch een flinke gok, maar in september is het al best vroeg donker en trekt iedereen zich terug in zijn eigen tent of reispaleis. Een rustige avond gegarandeerd.

2. Zoek de plek in de hoek
Kies voor een plek in de verste uithoek van het terrein. Of in ieder geval: niet naast het sanitair of de speeltuin waar alle ouders zich ’s avonds rond een kampvuur verzamelen. Vermijd een plek langs de drukste looproute, want geheid dat er landgenoten zijn die iedere keer even stoppen voor een praatje over het weer, de activiteiten van die dag of ongevraagd advies over hoe je je kind moet opvoeden.

3. Ga heel vroeg douchen
Met een ochtendhumeur uit de douche stappen en daar een medekampeerster treffen die gezellig met je wil babbelen over de hoeveelheid douchemuntjes die zij tot nu toe gebruikt heeft – ik ben er geen fan van. Aangezien de meeste vakantievierders rustig opstarten, is het om 7 uur ’s ochtends een goed moment om even rustig en in alle stilte wakker te worden onder de douche.

4. Of doe alles heel laat
Om tien uur ’s avonds doet echt niemand de afwas meer. Behalve jij.

5. Gebruik anderen als excuus
“Sorry, ik moet even achter mijn kind aanrennen!” Hoe vaak ik dat niet als excuus heb gebruikt als een kampeerder een heel verhaal begon over de zus van de buurvrouw van haar schoondochter.

6. Probeer het toch eens!
Na een paar dagen, als ik gezichten begin te herkennen en toch niet onder een gesprekje hier en daar uitkom, moet ik toch toegeven dat het heel leuk is om op te gaan in het campingleven en een praatje aan te knopen. De moeder naast ons kwam met waardevolle tips voor slechte, kleine eters. Een andere kampeerder had een gouden doe-idee voor in de omgeving. Daarnaast bleek het toch wel gezellig om met z’n allen tegelijk de afwas te doen of met andere moeders te kijken naar het kraaiende kroost in de speeltuin. Zolang ik me af en toe wel even kan terugtrekken, is een beetje social talk op z’n tijd toch wel leuk.

Ben jij ook introvert en heb jij nog een andere manier om het campingleven leuk te houden? Laat het ons dan weten!

1 vakantie 2 bestemmingen
Vaatwasser op camping
Kampeer en Caravan Jaarbeurs
Camp to Go afl 1
Scout – stop & stay-camper
Camp to Go
ann mah De vergeten kamerann mah De vergeten kamer
1 antwoord
 1. Anja
  Anja zegt:

  Een praatje maken met medekampeerders is juist zo leuk!
  Het afwassen maakt het zo gezellig?.
  Helaas is er ook altijd wel iemand die een heel verhaal moet doen over alle details van zijn of haar ziekte en of ellende?. Dan probeer ik gauw weg te lopen?‍♀️

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *