Kampeergroepen op Facebook

De een kampeert het liefst zo primitief mogelijk, voor de ander kan de caravan juist niet groot en luxe genoeg zijn. En dan heb je ook nog de alleengaande kampeerders, de caravanpimpers, de glampers en de jonge gezinnen. Op de camping trekken gelijkgestemden vaak naar elkaar toe, maar ook op Facebook hebben ze elkaar gevonden. Wij doken eens in de verschillende kampeergroepen op Facebook.

Een heel snel rondje op Facebook levert al vijftien Nederlandse kampeergroepen op. En dan tellen we de koop- verkoopgroepen voor campingspullen nog niet eens mee. Wie gaan er achter die campinggroepen schuil? En waarom besluit iemand zo’n groep op te richten? We vroegen de heren achter Kamperen voor iedereen en Kamperen met de caravan.

Kamperen voor iedereen

Met ruim 11.360 leden is Kamperen voor iedereen de grootste Nederlandse Facebookgroep voor kampeerders. Arnoud van Poepéle richtte de groep vier jaar geleden op. Het bleek een succes. “De groep groeide hard, en er kwamen steeds meer advertenties van zowel bedrijven als particulieren”, vertelt Arnoud. Al snel ontdekte hij dat er ook behoefte was aan speciale groepen, zoals kamperen voor naturisten en kamperen met kinderen. Onder de overkoepelende naam Doyoucamp beheert Arnoud inmiddels tien kampeergerelateerde Facebook-groepen met totaal zo’n 30.000 leden.

Kamperen voor iedereen

Kamperen voor iedereen

Ideale wereld
Het bijhouden van al die Facebook-groepen kost flink wat tijd. “Soms tot wel veertig uur per week. En dan heb ik er ook nog een fulltimebaan naast.” Arnoud mag dus met recht een echte kampeerliefhebber worden genoemd. “Het is me met de paplepel ingegoten. Ook later met mijn eigen kinderen is het de ideale vakantiebesteding gebleken. Voor kinderen is er altijd wel iets te doen en er zijn altijd wel vriendjes. Op de camping spelen leeftijd, ras, sexe of geloof geen enkele rol. De ‘ideale wereld’ dus.” Doyoucamp organiseert ook kampeerweekenden. Een aanrader, zo vertelt Arnoud. “Het is ontzettend leuk om als Facebook-vrienden van een kampeergroep elkaar eens live te treffen. Er zijn zo al een aantal leuke vriendschappen ontstaan.”

Kamperen met de caravan

Minder groot, maar zeker niet minder actief is de achterban van Kamperen met de caravan. Het zal je niet verbazen dat beheerder Richard Moog zich vooral richt op vakantiegangers die er met hun eigen reispaleis op uittrekken. De groep bestaat nog niet zo lang, maar telt toch al zo’n 3300 leden. Richard: “Het doel is om een grote community van caravanliefhebbers op te bouwen. In de groep kunnen mensen hun ervaringen delen. Heb je een vraag over kamperen met de caravan? Er is altijd wel iemand die hem kan beantwoorden. En natuurlijk kun je er ideeën opdoen over mooie plaatsen waar andere kampeerders zijn geweest. En niet te vergeten… het is vooral gezellig.”

Kamperen met de caravan

Kamperen met de caravan

Respect
Dat moet ook wel, wat Richard steekt aardig wat vrije uurtjes in het beheren van de groep. “Gemiddeld zo’n één à twee uur per dag.” Hij leest dan ook alles wat er in de groep wordt gepost. “Ik heb weleens mensen moeten toespreken. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar respecteer elkaar.” En mensen verwijderen? ” Dat gebeurt ook weleens, vooral mensen die alleen maar lid worden om te spammen, die verwijder ik direct.” Wij van Love2camp zijn dus gewaarschuwd, alhoewel… Richard, je wilt je leden onze leuke, informatieve berichten toch niet onthouden?!

Virtueel kamperen

Is kamperen je hobby? Dan hoef je echt niet meer te wachten tot je daadwerkelijk met je tent, vouwwagen of caravan op pad kunt. Anno 2017 kun je 24/7 virtueel kamperen. Zelfs middenin de winter als het stervenskoud is, kun je je medekampeerders ontmoeten. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een Facebook-account. En ik durf te beweren dat het gros van jullie dit heeft. Sterker nog, ik denk zelfs dat de kans groot is dat je via Facebook op deze pagina terecht bent gekomen. Dus houd je van kamperen? Praat je er graag over of wil je juist ervaringen van anderen horen (lezen)? Meld je dan aan bij een van de vele Facebook-kampeergroepen. En vergeet dan en passant niet onze Facebook-pagina te liken/volgen, want dan blijf je pas écht op de hoogte van alles wat met kamperen te maken heeft.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *