Kamperen in Slovenië #2

Frankrijk, Italië, Spanje. Het zijn kampeerlanden bij uitstek. Wil je je horizon verbreden, denk dan eens aan kamperen in Slovenië. Dit land heeft vakantiegangers veel te bieden. Wij zetten een aantal must-do’s voor je op een rijtje.

We tipten in een eerder stuk al eens campings in Slovenië. Maar nu wil jij natuurlijk weten wat je er kunt ondernemen. Genoeg, zo ontdekten we.

Meer van Bled

Neem je wandelschoenen mee en verken de prachtige natuur van Slovenië, zoals rond het meer van Bled.

Sowieso is Slovenië – dat tot 1991 deel uitmaakte van Joegoslavë – een ideale bestemming voor natuurliefhebbers. Neem goede schoenen mee, want het land heeft veel bewegwijzerde wandelroutes. Loop op je gemak door de valleien, daag jezelf uit op hoogte in de Julische Alpen of verken de oevers van de meren van Bled en Bohinj.

De grotten van Postojna en kasteel Predjama

Misschien wel de populairste attractie van Slovenië zijn de grotten van Postojna. Zwerf door het ondergrondse gangenstelsel, rijd in een treintje langs de gewelven en vergaap je aan de stalagmieten en stalactieten. Als je toch bij de grotten bent, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan kasteel Predjama, dat tegen een rotswand aan ligt. Indrukwekkend!

Kasteel Predjama

Kasteel Predjama, gelegen tegen een rotswand, is absoluut een bezoek waard.

Hoofdstad Ljubljana en Venetiaanse kustplaatsjes

Ljubljana
Breng je een bezoek aan hoofdstad Ljubljana, dan mag je Ljubljanski Grad eigenlijk niet missen. Vanuit dit kasteel – gelegen op een heuvel – heb je een prachtig uitzicht over de stad. Midden in het oude gedeelte van de stad vind je het bekende Prešerenplein. Hier is altijd wel wat te beleven. En als je er toch bent, stap dan meteen de Franciscaanse kerk even binnen.

Ljubljana

De oude binnenstad van de Sloveense hoofdstad Ljubljana.

Mannen met snorren in Ljubljana
Wil je de stad op een ludieke manier verkennen? Dat kan per fiets. Een besnorde gids neemt je op een tweewieler mee in het leven van drie Slovenen die het land mede gevormd hebben: architect Jože Plečnik, schrijver Ivan Cankar en schilder Rihard Jakopič – alle drie besnord. Je fietst langs gebouwen die zijn ontworpen door Plečnik, bezoekt een retro barbierwinkel en de National Gallery waar werken van Jakopič te zien zijn. Ook rijd je over Roznik Hill, waar auteur Cankar lange tijd woonde en drink je koffie met een stuk Potica-taart in zijn favoriete bar. Meer info vind je hier.

Piran – Een stukje Venetië in Slovenië
Kustplaats Piran heeft qua bouwstijl veel weg van Venetië. Je kunt er heerlijk rond wandelen, maar houd er wel rekening dat je niet de enige bent. Ben je klaar in de stad én houd je van zeebaars? Ga dan eens naar de baai van Piran. Hier ligt de visfarm van de familie Fonda. Met hun eigen boot varen de Fonda’s toeristen naar de kweekfarm. Aan het eind van de toer is er een proeverij van rauwe en gerookte zeebaars, olijfolie en lokale wijnen.

Wijn en olfijolie

Wijngaarden en olijfbomen. Je vindt ze volop in Slovenië. In oktober en november worden de olijven geplukt. Vanuit Koper kun je een excursie naar de olijfgaarden maken. In een oud gerestaureerd busje rijd je via een panoramische kustroute naar de olijfgaarden van de familie Lisjak. Je bezoekt hun olijfoliefabriek, maakt je eigen olijfoliemix en kan zelf olijven plukken. Meer weten? Kijk dan hier.

olijven Slovenië

Wijn én olijven. Slovenië heeft het!

WIJN WIJN WIJN

Al het bovenstaande spreekt ons aan, maar écht enthousiast worden we natuurlijk van wijn. Wat dat betreft komen we in Slovenië ook aan onze trekken, want het land heeft drie grote wijnstreken: Primorje, Posavje en Podravje. Je kunt er wijnroutes volgen die je tussen de wijngaarden door naar de wijnkelders en -boederijen leiden. Proost!

Camp to Go afl 1
Camp to Go
ann mah De vergeten kamerann mah De vergeten kamer
Camping Sandaya La Côte de Nacre 6
kampeercadeautjes voor in de schoen
Caravanity by Campooz luifel 2
Winterkamperen
Mobiel kantoor Kip Caravan
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *