Kamperen in Slovenië #3 – Verken het land per fiets

Mooie steden, pittoreske kustplaatsjes en wijngaarden. In Slovenië is voor de vakantieganger genoeg te beleven. We schreven er eerder al over, maar wat we niet vermeldden was dat je in het land prima kunt fietsen. Zeker na de voor Slovenië succesvol verlopen Tour de France, profileert het land zich als fietsparadijs.

Tadej Pogačar en Primoz Roglic. Wielerliefhebbers weten ongetwijfeld wie dit zijn. Voor de niet-kenners: Pogačar won vorige maand de Tour de France, en Roglic eindigde als tweede in ‘s werelds bekendste wielerronde. Beiden mannen komen uit Slovenië. Het land profileert zich sinds deze successen dan ook als fietsparadijs. Maar is dat terecht?

Mooie fietsroutes

Slovenië heeft duizenden kilometers aan fietspaden. Er zijn vlakke wegen voor families met kinderen en spectaculaire afdalingen voor mountainbikers.

Een van de mooiste fietsroutes van Europa is de Drava trail. Deze begint in Italië en loopt door Slovenië naar Kroatië. Het Sloveense traject is 129 kilometer lang en gaat van Dravgrad via Maribor naar Ormož, een prachtige route langs de rivier Drava.

Fietsen Slovenië

Veel fietsroutes in Slovenië zijn uitermate geschikt voor gezinnen.

Ook de Parenzana trail langs de Adriatische kust, de Pohorje Cycling Transversal rond Maribor en de Via Bela Krajina in het zuidoosten van Slovenië aan de grens met Kroatië zijn geschikte fietstochten voor gezinnen.

Houd je van fietsen én van wijn (wij houden wijselijk onze mond), overweeg dan eens een fietsvakantie door de Sloveense wijnregio’s. Er zijn tientallen fietsroutes uitgezet in de wijnregio’s Podravje in het noordoosten van Slovenië, Posavje in het zuidoosten en Primorje aan de Adriatische Zee. Hier lees je er meer over.

Fietsen Slovenië

Fietsen én wijn proeven. Het lijkt ons een prima combinatie.

Mountainbiken door grotten

Is een gewone fietstocht niet uitdagend genoeg? Ook voor daredevils en avonturiers heeft Slovenië veel te bieden. Zo kunnen mountainbikers de mijntunnels van de Mežica verkennen (wel onder begeleiding) of een van de bekende mountainbikeroutes afleggen.

De Trans Slovenia 1 bijvoorbeeld. Deze 394 kilometer lange route loopt van Kranjska Gora in het noorden naar Piran aan de westkust. Is dat niet genoeg? De Slovenian Bicycle Touring Trail is meer dan 1800 kilometer lang en loopt door zo’n beetje het hele land. En de Trans Karawanks (132 kilometer) staat garant voor spectaculaire uitzichten.

Fietsen Slovenië

Dit is weer eens wat anders dan lopend door een grot.

Bike Slovenia Green tour

Slovenië heeft duurzaam toerisme hoog in het vaandel staan. Vorig jaar lanceerde het Sloveens verkeersbureau in samenwerking met reisorganisatie GoodPlace dan ook de achtdaagse fietstoer Bike Slovenia Green. De route gaat langs plaatsen en locaties die een Slovenia Green certificaat hebben, een erkenning voor authenticiteit, duurzaamheid en milieubescherming. De achtdaagse fietsvakantie start in bergdorp Kranjska Gora in Noord-Slovenië en gaat door het Triglav National Park naar Bled, Bohinj, een stuk langs de Soča rivier via wijngaarden in Goriška Brda naar eindbestemming Koper aan de Adriatische kust.

Ben je van plan om (zodra het weer kan) Slovenië te bezoeken en zoek je overnachtingstips? In dit artikel tippen we een aantal Sloveense campings.

1 vakantie 2 bestemmingen
Vaatwasser op camping
Kampeer en Caravan Jaarbeurs
Camp to Go afl 1
Scout – stop & stay-camper
Camp to Go
ann mah De vergeten kamerann mah De vergeten kamer
Camping Sandaya La Côte de Nacre 6
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *