Camping Sedliacky Dvor/Het Boerenhof

Kamperen in Slowakije

Onlangs belandde er een opmerkelijk berichtje in de Love2camp-mailbox. Beoordelingswebsite Zoover zocht uit in welk land het sanitair het schoonst is. En wat bleek? De Zooveraars geven het sanitair in Slowaakse accommodaties gemiddeld een 8,96. Daarmee laat Slowakije Nederland, op nr. 2, achter zich. Aangezien wij helemaal niets van Slowakije als kampeerland weten, vonden we dit een mooi moment om ons er in te verdiepen. Kamperen in Slowakije: is dat wat? Wij vonden vijf campings. 

Maar eerst even een korte disclaimer. Want hey, we moeten dat onderzoek van Zoover dus wel even onderbouwen hè. Om tot het eindoordeel te komen, bekeek de site 35.000 reviews van Europese campings. Daarbij bleek dus dat het sanitair in Slowakije het afgelopen jaar het best beoordeeld werd. En zoals misschien bekend is, vinden wij schoon sanitair tijdens onze kampeervakantie ontzettend belangrijk. Wordt Slowakije misschien onze bestemming voor komende zomer?

Voor als je het even was vergeten: hier ligt Slowakije dus.

Voor als je het even was vergeten: hier ligt Slowakije dus.

Slowakije, waar ligt dat ook alweer? Het kan natuurlijk voorkomen dat je topografische kennis je nu even in de steek laat. Geen probleem, dat hebben wij ook wel eens. Al wisten we Slowakije feilloos aan te wijzen. Dat dan weer wel. Zoals je op het kaartje kan zien, ligt Slowakije ingeklemd tussen Tsjechië (waarmee het tot 1993 Tsjecho-Slowakije vormde), Oostenrijk, Hongarije, Polen en Oekraïne. De hoofdstad van het land is Bratislava. In Slowakije wonen bijna 5,5 miljoen mensen (hallo, Wikipedia!). Slowakije is lid van de Europese Unie, wat betekent dat je er gewoon met euro’s kan betalen. Makkelijk toch?

Oké, genoeg feitjes. Kan je ook fijn kamperen in Slowakije? Want het sanitair kan dan wel schoon zijn, een beetje gezelligheid en comfort kunnen wij ook best waarderen. Om uit te zoeken welke campings er zijn, wijken we uit naar Zoover en de ANWB.

Camping Lazy

Camping Lazy in Cerovo. (foto: minicamping.eu)

Camping Lazy in Cerovo. (foto: minicamping.eu)

Camping Lazy in Cerovo blijkt het hoogst te scoren. Deze boerencamping  wordt door 114 reizigers met een 9,5 beoordeeld. Niet slecht! Lazy werd in 2016 door de ANWB uitgeroepen tot de mooiste Charmecamping van het jaar. Kampeerders roemen de prachtige natuur, de ruime plekken en de vriendelijkheid van de Nederlandse eigenaars. Deze minicamping in Slowakije leent zich uitstekend voor een uitstapje naar Boedapest. De Hongaarse hoofdstad ligt op slechts anderhalf uur rijden met de bus en een buskaartje kost maar zes euro. Een aanrader dus. Camping Lazy ligt op 1392 km van Utrecht.

Camping Sedliacky Dvor/Het Boerenhof

Camping Sedliacky Dvor/Het Boerenhof

Foto: Camping Het Boerenhof

Een andere camping is Sedliacky Dvor/Het Boerenhof in het hart van Slowakije. Het Nederlandse gezin Jordi, Mick, Monique en Dion Suppers-Smets begon in 2006 hun Slowaakse camping. Inmiddels bestaat Sedliacky Dvor/Het Boerenhof alweer tien jaar. Op Zoover krijgt de camping een 8,7 uit 69 reviews. De kleine camping is rustig gelegen in een landelijke omgeving. Volgens de familie Suppers-Smets kan je op hun Slowaakse camping kamperen met Limburgse gastvrijheid. De camping biedt onder meer gratis wifi op de hele camping, een zwemvijver, een vuurplaats en enkele speeltoestellen. Camping Sedliacky Dvor/Het Boerenhof ligt op 1451 km van Utrecht.

Camping Sokol

camping sokol slowakije

Kamperen in de boomgaard. Foto: Camping Sokol.

Camping Sokol is een kleine en rustieke camping in een boomgaard. Er zijn slechts 25 toeristische staanplaatsen en zes verhuuraccomodaties. Op Zoover waarderen 24 reviewers de camping met een 8,6. Sokol ligt midden in het dorpje Vysny Medzev waar campinggasten terecht kunnen voor brood of de dagelijkse boodschappen bij de kruidenier. In de omgeving is genoeg te doen. Zo kan je tijdens een wandeltocht op zoek gaan naar (eetbare) paddestoelen of kruiden. De Nederlandse campingeigenaar Harry en zijn Slowaakse vrouw Jana kunnen je hierbij adviseren. Op de camping is een klein zwembad. Wil je liever iets groters? Vlakbij Sokol bevindt zich een buitenbad, evenals een tennisbaan en een sterrenwacht. Op 250 meter afstand is er voor de kinderen een speeltuin waar ze zich kunnen uitleven. Ook mogen de kinderen regelmatig helpen bij het appels plukken. In de omgeving is verder genoeg te zien. Mooie natuur, historische steden en indrukwekkende ruïnes. De Nederlandstalige site van Sokol biedt meer informatie. Camping Sokol ligt op 1655 km van Utrecht.

Camping Belá

camping bela slowakije

De receptie van de camping. Foto: Camping Belá

Camping Belá ligt in het Vrátnadal in het Nationaal Park de Malá Fatra.  Volgens de ANWB is de camping smal en langgerekt. Er zijn geen vaste plaatsen en het aantal stroomaansluitingen is beperkt. Dit klinkt als iets voor de echte back to basic-kampeerder. Toch heeft Belá behoorlijk wat te bieden: je kan er fietsen en zelfs tenten huren, voor de kleintjes zijn er een speeltuintje en een kinderboerderij, er is een meertje om te vissen en zelfs gratis wifi. Kijk eens op de site van deze camping in Slowakije voor een indruk. Op de foto’s te zien is de ligging van Belá prachtig! O ja, op Zoover vind je trouwens weinig over deze camping. Er zijn slechts twee Nederlandse reviews die Belá beiden een 7 geven. Camping Belá ligt op 1239 km van Utrecht.

Camping Slnecné skaly

Overview camping Slnečné skaly

Een overview van de camping. Foto: Slnečné skaly

Camping Slnecné skaly heeft nog geen waarderingen op Zoover. Maar waarom zou jij niet de eerste zijn? Hou je van kamperen in een natuurlijke omgeving? Dan kan je Slnečné skaly in Rajecké Teplice eens overwegen. De camping is geschikt voor zowel tent- als caravankampeerders. Ook zijn er blokhutten te huur. Kinderen hebben het hier vast en zeker naar hun zin. Ze kunnen spelen in de kleine speeltuin, zich vermaken in het mini-indianendorp, paardrijden, kruisboogschieten of klauteren op de klimrots. Verder kunnen ze in juli en augustus meedoen aan een activiteitenprogramma. De camping heeft een voetbal- en volleybalveld, een basketbalnet en een vlakbij gelegen rivier waar in kan worden gevist. In de omgeving zijn genoeg fiets- en wandelroutes. De site (ook in het Nederlands) biedt voldoende informatie over een verblijf op de camping. Camping Slnecné skaly ligt op 1392 km van Utrecht.

 

4 antwoorden
  1. Tjerk - Kampeermeneer
    Tjerk - Kampeermeneer zegt:

    Ik ben er ook nog nooit wezen kamperen maar het ziet er best mooi uit. Op de één of andere manier heb ik bij Slowakije nog steeds een oostblok beeld maar dat klopt natuurlijk echt niet meer. We gaan het nog eens overwegen voor een Europa roundtrip deze zomer

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *