Kamperen in Zweden

Zweden is het land van het knäckebröd en ABBA, van Ikea en de H&M, en van de goede detectives, Zlatan Ibrahimović en de ongerepte natuur. Maar is het ook het land van de campings? Of kun je Zweden als fervent kampeerder maar beter mijden? Wij zochten alles uit over kamperen in Zweden.

Tik ‘kamperen in Zweden’ in op Google  en je hebt het antwoord eigenlijk al gevonden. De eerste pagina staat vol met aanbieders van kampeervakanties naar het Scandinavische land. Objectief als we zijn (ja, echt), viel ons oog echter op een artikel op swedishmoments.nl, een website van het officiële PR & Communicatiebureau van Zweden. In het stuk worden tien redenen gegeven waarom je echt in Zweden moet kamperen. Vooral de eerste spreekt ons aan:  Zweden is ‘s werelds grootste speeltuin. Kinderen kunnen er ravotten, vissen, roeien en hutten bouwen in de bossen. Aangezien wij allebei twee kleine banjers hebben, klinkt dat wel heel aanlokkelijk.

Wildkamperen in Zweden

Maar hoe zit het met de campings? Wildkamperen is in Zweden toegestaan. Als je er geen zootje van maakt tenminste. Denk je eens in dat je je tent opzet in the middle of nowhere. Je hebt prachtig uitzicht over een meer, warmt je bij een zelfgestookt fikkie, doet je behoefte in een vrije natuur en luistert naar de burlende elanden in de verte. Samen met je lief is dat toch super romantisch?

Campings

De tijd van ongedwongen romantiek ligt echter al een paar jaar achter ons, en dus kiezen we met kinderen toch liever voor een officiële camping. Ook die zijn er volop te vinden, dus keuze genoeg. Deze vijf bijvoorbeeld:

Kamperen in Zweden: dromstugan

Foto: Kneippbyn Resort

  1. 971px-villa_villekulla

    Villa Kakelbont

    Kneippbyn Resort
    Op het Zweedse vakantie eiland Gotland, in de stad Visby, ligt een waar kinderparadijs: Kneippbyn Resort. Het is ons eigenlijk iets te groot, maar omdat wij Pippi Langkous zo leuk vinden staat het vakantiepark toch in deze top 5. Kneippbyn Resort ligt namelijk vlakbij Villa Kakelbont, het huis dat is gebruikt in de verfilming van Astrid Lindgrens ‘Pippi Langkous’. Je kunt Villa Kakelbont bezichtigen en gebruik maken van de vele attracties rondom het huis. De camping ligt vlakbij zee, maar beschikt ook over verschillende zwembaden. De stad Visby is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.

    Kamperen in Zweden: Falkudden

    Foto: Falkudden

2. Camping Falkudden
Heel wat kleiner is deze camping van Nederlandse eigenaren. Falkudden ligt in het dorpje Näs, zo’n 150 km van Stockholm, en heeft 35 campingplaatsen en 12 stuga’s (Zweedse vakantiewoningen). De camping heeft een eigen zandstrand en je kunt er zwemmen, vissen, kanovaren, wandelen en fietsen. In de omgeving ligt het nationaal park Färnebofjärden, waar je prachtige trektochten kunt maken. Op Zoover wordt de camping gewaardeerd met een 8,4. Zelf ervaren? In het hoogseizoen overnacht je er voor een kleine twintig euro per nacht.

Kamperen in Zweden: Camping i Järvsand

Foto: Camping i Järvsand

3. Camping i Järvsand
Ook dit is een camping van Nederlandse eigenaren. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken moose-1041035_960_720op camping i Järvsand in de provincie Jämtland. Bossen, meren, rivieren, de grootste canyon van Scandinavië, hoogvlaktes en moerassen; in de omgeving vind je het allemaal. Bezoek je de camping in de winter? Maak dan vooral een tocht met sneeuwscooter of sledehond. Ook als je elanden of zelfs beren wilt spotten ben je hier aan het goede adres. Het gebied waarin de camping ligt, is momenteel ‘s werelds dichtstbevolkte berengebied. Wil je liever niet met je eigen kampeermiddel komen? Overnacht dan in een van de stuga’s of in het gastenverblijf.

Kamperen in Zweden: Daftö Resort

Foto: Daftö Resort

4. Daftö Resort
Op de site van de ANWB is dit de beste gewaardeerde camping in Zweden. De bond geeft Daftö Resort vijf sterren. Ook bezoekers van Zoover zijn gecharmeerd van de camping. Zij geven hem gemiddeld een 8,8. Hoewel ook dit vakantiepark ons wel heel massaal lijkt, zal het er dus toch wel aangenaam vertoeven zijn. Daftö Resort ligt vlakbij de zee in Strömstad en er valt genoeg te beleven. Kinderen vermaken zich in het piratenpark naast de camping, sportievelingen kunnen aan de wandel in de bossen en voor luxepaardjes zijn er welnessfaciliteiten. Ook een uitstapje naar Noorwegen behoort tot de mogelijkheden.

Kamperen in Zweden: Camping Hedesunda

Foto: Camping Hedesunda

5. Camping Hedesunda
Deze camping, van opnieuw Nederlandse eigenaren, ligt zo’n 150 kilometer van Stockholm op het eilandje Ön, middenin de rivier Dalälven. Hedesunda biedt honderd staplaatsen, waarvan zestig met elektriciteit. Je kunt er ook overnachten in een stuga. De camping heeft een eigen strandje en beschikt bovendien over aanlegsteigers waar gasten hun eigen boot kunnen aanleggen. In de baai voor de camping ligt Fjärderna, een uniek waterrijk landschap met honderden eilandjes, moerassen en oeroude bossen. Dit natuurgebied is een eldorado voor wilde dieren, zoals elanden, herten, beren, bevers en lynxen.

Kamperen in Zweden? Wij kunnen slechts twee minpuntjes ontdekken: de prijs van een glas wijn en het klimaat. Mocht je niet zo’n wine addict zijn als wij (heel goed) en je ook tijdens een kampeervakantie en beetje regen niet schuwen, dan is Zweden vast een ideaal kampeerland. Ga je die kant op? Laat je ons dan even weten hoe het was?

 

1 antwoord
  1. Michiel
    Michiel zegt:

    Anders dan veel mensen nog steeds denken is het weer in Zweden in de zomer meestal heel goed (landklimaat) vooral als je in Varmland en Zuidelijk Dalarna blijft. Lekker zwemmen in een meertje (je moet je best doen om een camping te vinden zonder meertje) is dan ook standaard. Als je meer noordelijk reist dan heb je een grote kans op rendieren op de kampeerplek, maar dan kan het zeker ‘s nachts ook kouder worden. Desnoods koop je dan een elektrisch kacheltje – bij de meeste tankstations te koop. En de wijn: die neem je gewoon mee. Bijvoorbeeld taxfree, als je met de boot van Kiel naar Göteborg vaart.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *