Kamperen? Pas op voor deze beestjes

Heel Nederland is in de ban van de eikenprocessierups. Een vervelend beestje, dat je ook op de camping heel wat jeuk kan bezorgen. Ga je in het buitenland op vakantie? Dan zou je zomaar een van deze etterbakkies kunnen tegenkomen.

Reuzenteek

Reuzenteek.

Reuzenteek
Het is oppassen geblazen voor teken, want ze kunnen heel wat ellende veroorzaken. Ga je kamperen in Duitsland of Oost-Europa dan moet je helemaal alert zijn. Daar is namelijk hyalommateek aangetroffen. Deze reuzenteek (3x zo groot als de gewone variant) komt gewoonlijk voor in Noord-Afrika en Azië, maar is bezig aan een opmars. Het beestje kan Krim-Congo-koorts veroorzaken, wat niet best is. Moraal van dit verhaal? Neem een tekenpen mee op vakantie en check jezelf én je kinderen dagelijks!

Zandvlieg

Zandvlieg.

Zandvlieg
Zandvliegen komen voornamelijk voor rond de Middellandse Zee. Ze hebben het vooral voorzien op honden, maar ook van mensenbloed zijn ze niet vies. Bloed? Inderdaad, de zandvlieg had net zo goed zandmug kunnen heten, want hij zuigt bloed. En dat niet alleen, want tegelijkertijd plast hij. En juist die plas schijnt erg te jeuken. Behalve vervelend is de zandvlieg ook gevaarlijk. Hij kan namelijk een parasiet overbrengen die Leishmaniasis kan veroorzaken. De symptomen? Op de website van het RIVM lees je er meer over.

kleine pieterman

Kleine Pieterman.

Kleine Pieterman
Dit visje – met een overigens schattige naam – kan misselijkheid, hartkloppingen en hoge koorts veroorzaken. Overigens is een steek van de Pieterman lastig te voorkomen. Hij houdt zich schuil in het zand voor de kust, dus je kunt zomaar op hem gaan staan. En ja, dat vindt ‘ie niet leuk en dan zet hij zijn stekels op. Ouch. Afspoelen met heet water en zonodig met een pincet de overgebleven stekels verwijderen, is het devies. Krijg je een allergische reactie? Ga dan zo snel mogelijk naar de dokter.

Europese Zwarte Weduwe

Europese Zwarte Weduwe.

Europese zwarte weduwe
Deze zwarte spin met oranje vlekken is de giftigste spin die je in Europa kunt tegenkomen. Hij komt vooral voor in mediterrane landen en leeft op planten en tussen rotsspleten. Hoe sterk zijn gif is weten we niet, maar als wij deze griezel spotten maken we direct rechtsomkeert.

Portugees oorlogsschip.

Portugees oorlogsschip.

Portugees oorlogsschip
Officieel is dit geen kwal, maar een homp samengeklonterde poliepen. Ze kunnen voorkomen in de Middellandse Zee, al is de kans dat je er met één in aanraking komt waarschijnlijk niet zo groot. Gelukkig maar, want door een steek van het beest kun je onder meer ademhalingsproblemen krijgen en in shock raken.

Heeft dit artikel nog een positief einde? Jazeker wel. In hotels vind je steeds meer bedwansen, maar daar hebben jij en wij geen last van. Een van de redenen waar wij zo van kamperen houden! We love2camp!

Mobiel kantoor Kip Caravan
ANWB Camper en caravan van het jaar 2021
camping van het jaar
Fietsen Slovenië
Ons Buiten
Camping Le Phare Honfleur
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *