Love2camp ging met de camper naar de kerstmarkt!

We durven het bijna niet te zeggen, maar deze twee kampeervriendinnen hadden – ondanks veel goede voornemens – nog nooit samen gekampeerd. Daar kwam begin december gelukkig verandering in. Met een camper, de Sunlight T68 Bucket Edition, gingen we een weekendje naar de kerstmarkten in Duitsland. En dat was leuk!

Tanken

De camper voltanken? Daar draaien wij onze hand niet voor om 😉

“Zijn jullie met z’n tweetjes met dat grote ding weg?”, roepen twee mannen ons toe vanuit hun auto. “Jazeker!”, antwoorden we. De twee zijn duidelijk verbaasd. “Stoer zeg!” Ja, dat vinden wij dus ook.

Het is vrijdagmiddag en we staan op een Duitse parkeerplaats. We hebben net getankt en gaan nu een broodje scoren in de shop van het tankstation. De opmerking van de mannen doet ons goed. Want eigenlijk vinden we het zelf ook wel heel stoer, zo samen met een camper op pad.

Die ochtend hebben we de Sunlight T68 Bucket Edition opgehaald in Almere. Marije ging al eerder met een camper op pad, maar – eerlijk is eerlijk – toen heeft vriendlief zich vooral beziggehouden met zaken als elektra, verwarming, gasflessen en de gevreesde toiletcassette. Nu moeten we dat allemaal zelf doen. De instructiefilm die we voor vertrek te zien krijgen, is dan ook helemaal geen gek idee.

Sunlight camper

Het is koud en het regent als we de Sunlight T68 Bucket Edition ophalen. Toch zijn we blij!

Plans and change of plans

In de weken voor vertrek hebben we overlegd welke kerstmarkten in Duitsland we aandoen. In drie dagen (met twee overnachtingen) willen we er twee bezoeken. Uiteindelijk zijn we er uit: we gaan op vrijdag naar Münster. Daar willen we op de camperplaats van Camping Münster overnachten. De volgende dag rijden we dan door naar Essen, waar we proberen een plekje op de (slechts vijf plekken tellende) camperplaats in het centrum te veroveren. En dan sluiten we zondag af met een bezoek aan de kerstmarkt in Düsseldorf.

Kerstmarkt Dom Keulen

De prachtige kerstmarkt onder de Keulse Dom.

We zijn blij dat we een plan hebben, maar de dag ervoor gooien we alles weer om. Gokken op Essen voelt toch niet goed. Grote kans dat er op zaterdag geen plek is en dan moeten we verder zoeken. Daarom kiezen we toch voor Keulen, een stad die meerdere kerstmarkten heeft. Voor de zaterdag plannen we Aken in, zodat we op zondag eenvoudig kunnen doorrijden naar Valkenburg voor onze laatste stop.

Volle camperplaats in Keulen

Oké, goed geregeld. Op vrijdag rijden we dus vol goede moed richting Reisemobilhafen Köln. Deze camperplaats telt zestig plekken, dus we verwachten hier wel een nachtje te kunnen bivakkeren. Fout! Als we na een goede reis rond 15.00 uur de camperplaats op rijden, is deze helemaal vol. Heel naïef, maar daar hadden we niet echt op gerekend. Tip: je blijkt deze camperplaats via de site dus wel minimaal vijf dagen van tevoren te kunnen reserveren, alleen niet in het weekend.

Reisemobilhafen Köln

Wachten of we een plekje krijgen, maar we blijven lachen!

De (overigens ontzettend aardige en behulpzame) beheerder geeft aan dat hij later meer weet. We gokken het erop en wachten of er misschien toch een plaatsje vrijkomt. En wat een geluk: na bijna twee uur kunnen we ‘onze’ Sunlight op ongeveer het beste plekje van de camping parkeren. Eindelijk durven we een wijntje open te trekken en na even te zijn bijgekomen, vertrekken we met de metro naar de kerstmarkt bij de Dom.

Dom Keulen

Wow, wat is de Dom in Keulen indrukwekkend!

Als we vanuit het metrostation naar boven komen, horen we de klokken van de Dom. Wat is dat indrukwekkend! Binnen is een dienst bezig, waar we een kijkje nemen. Daarna gaan we eindelijk de kerstmarkt op. Terwijl de regen met bakken uit de lucht komt, lopen wij langs de kraampjes met een beker glühwein. We vinden het zó bijzonder dat we zelf met de camper naar Keulen zijn gereden! Zeker omdat we vanaf Reisemobilhafen Köln zo makkelijk de metro konden nemen. In slechts vijf haltes sta je op de beroemde kerstmarkt. Ondanks de regen hebben we het gezellig, al raken we wel doorweekt. Na het eten pakken we de U-bahn weer terug naar de camper, waar het dankzij de verwarming al snel lekker warm is. En dan is het tijd om te slapen.

Op naar Aken

Interieur Sunlight T68 Bucket Edition

Het interieur van de Sunlight T68 Bucket Edition.

Na een goede nacht op onze eenpersoonsbedden, nemen we op zaterdagochtend een warme douche. Super dat dit kan in de camper! Daarna pakken we in om naar Aken te gaan. Al is het bijna zonde om ons mooie plekje op de camperplaats in Keulen te verlaten. Zeker omdat we pas één kerstmarkt hebben gezien. Toch komen we begin van de middag aan in Aken, waar we op Stellplatz Bad Aachen het laatste plekje veroveren.

Camperplaats Aken

Blij, want een plekje op de camperplaats in Aken!

Interieur Sunlight T68 Bucket Edition

We toveren de camper om tot tijdelijke werkplek.

Voordat we naar de kerstmarkt gaan, toveren we de Sunlight tijdelijk om tot werkruimte. We schuiven de tafel uit, keren de bestuurdersstoel en klappen de laptops open. Na een klein uurtje werken, lopen we de camperplaats af richting Aken. Daar is het vooral heel druk. Gelukkig is het in eerste instantie droog en kunnen we de kerstmarkt even goed bekijken. Ook deze kerstmarkt is heel mooi! De regen dwingt ons later de glühwein-tent in. Ach, daar houden we natuurlijk helemaal niet van…

Aken kerstmarkt

Kerstmarkt in Aken: gezellig, maar druk.

‘s Avonds eten en drinken we wat in een cafeetje naast de kerstmarkt. Wanneer we naar huis gaan, komt het met bakken uit de hemel. In het donker en met regen de 2,5 kilometer lange weg naar de camperplaats afleggen, vinden we geen goed plan. Gelukkig zijn er taxi’s en voor 12,50 euro staan we veilig en droog voor onze camper.

Laatste stop: Valkenburg

De camperplaats in Aken is een aanrader. Onder meer vanwege het kleine sanitairgebouw met gescheiden toiletten (met toiletpapier) en een douche. Ook al heeft je camper een toilet; soms kan je maar beter naar het sanitairgebouw gaan…

Toiletcassette

Ja, dat moet ook gebeuren… De toiletcassette leggen.

Zondagochtend breken we weer op en sturen we de Sunlight in een half uur richting Valkenburg. Na navraag bij een verkeersregelaar, parkeren we onze camper op een van de grote parkeerplaatsen.

Sunlight T68 Bucket Edition

‘Onze’ camper op de kerstparkeerplaats in Valkenburg.

Valkenburg

Terwijl het héél hard regent, genieten wij van koffie met vlaai.

Terwijl het keihard regent, genieten wij op een verwarmd terras van koffie met vlaai. Daarna lopen we naar de Fluweelengrot. De Gemeentegrot, waar ook een kerstmarkt is, laten we links (eigenlijk rechts) liggen. Daar staat een gigantische rij, die later nog veel langer is. Helaas valt de kerstmarkt in de Fluweelengrot ons erg tegen. Zeker in vergelijking met de kerstmarkten in Duitsland. Traprenovatie vinden wij echt niet op een kerstmarkt thuishoren.

Kerstmarkt Fluweelengrot

De kerstmarkt bij de Fluweelengrot in Valkenburg.

Conclusie

Met de camper naar de kerstmarkt is echt een super goed idee! De meeste kerstmarkten heb je na een dag wel gezien en daarom is het des te leuker dat je de volgende dag weer naar een andere kunt karren. Heb je zelf geen camper? Geen probleem! Veel verhuurbedrijven verhuren hun campers ook (of juist) in de kerstmarktperiode.

Glühwein

En als je stoer met de camper hebt gereden, mag je ‘s avonds best proosten met glühwein.

En zijn jullie (net als wij) vriendinnen die denken:
a) We durven niet met zo’n groot ding te rijden!
b) Hoe moeten we in hemelsnaam ergens parkeren?
c) Oh jee, dan moeten we in dezelfde camper naar de wc.
d) Waar moeten we dan douchen?
e) Maar wat nu als we een gasfles moeten verwisselen?

Reisemobilhafen Keulen

Reisemobilhafen Köln

Dan zeggen wij:
a) Gewoon doen! Kijk met elkaar mee op de weg, kijk goed in je spiegels en besef dat je groter en zwaarder bent dan in een personenauto. Als je dat allemaal onthoudt, komt het vast helemaal goed.
b) Samen! De één stapt uit en geeft aanwijzingen. Dan kan je zelfs achteruit inparkeren. En ook hier geldt: kijk goed in je spiegels.
c) Klopt, maar maak daar goede afspraken over net als wij haha.
d) Yeah, gewoon in de camper! Niet uren-(of zelfs -minuten)lang, maar even inzepen, afspoelen en je bent weer fris.
e) Kraantje dicht, loskoppelen, aankoppelen, kraantje open.

Als wij kunnen camperen, kan iedereen het! 😉

Jaja, deze selfie is in spiegelbeeld. Het stuur zat gewoon links.

Oh ja, en hoe flexibel je ook bent met een camper: het loont de moeite om (indien mogelijk) een camperplaats te reserveren óf om in het kerstmarkthoogseizoen buiten het drukke weekend om te reizen.

Viel Spaß!

Kampeer en Caravan Jaarbeurs
Camp to Go afl 1
Scout – stop & stay-camper
Camp to Go
ann mah De vergeten kamerann mah De vergeten kamer
Camping Sandaya La Côte de Nacre 6
kampeercadeautjes voor in de schoen
Caravanity by Campooz luifel 2
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *