caravantraining Love2camp

Love2camp ging naar caravantraining + vlog!

Zet ons in een auto met caravan of vouwwagen erachter en wij rijden zonder problemen honderden kilometers rechtdoor. Maar ziet het er naar uit dat we drie meter achteruit moeten rijden, dan mogen onze mannen het oplossen. Tja, en dat laten deze Love2camp’ers natuurlijk niet over onze kant gaan. Tijd voor caravantraining dus!

Het begon allemaal zo: in oktober bezochten we de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht. Daar deden we een minicursus achteruit rijden met een caravan. Natuurlijk smaakte dat naar meer, dus direct na de beurs namen we contact op met de ANWB met de vraag of we een caravantraining konden volgen. Handig voor Martine’s caravan en Marije’s vouwwagen. De ANWB bracht ons in contact met het Safety Experience Center (SEC) die de trainingen geeft. Het duurde even, maar een paar weken geleden was het zover. Op een broeierige dinsdag volgden we samen onze eerste caravantraining.

Caravantraining Love2camp

Safety Experience Center geeft de training onder meer op het Autotron-terrein in Rosmalen.

Geen caravan, maar boedelbak

Al direct na onze inschrijving werden we voor een uitdaging gesteld. We moesten namelijk onze eigen caravan meenemen. Omdat we beiden niet zijn gewend om met een caravan te rijden – en zeker niet eentje van 5,5 meter – regelde SEC een alternatief voor ons. Hij was geel en had blauwe letters: een boedelbak dus! Volgens SEC was de boedelbak een prima alternatief voor een caravan. Sterker nog, vanwege de kortere dissel is het met een boedelbak zelfs iets lastiger manoeuvreren dan met een caravan. Prima dus, want we leren het graag moeilijk zodat het later alleen maar kan meevallen.

Caravantraining Love2camp

Caravantraining begint met de theorie

Wij deden mee aan de caravantraining in Rosmalen. SEC maakt gebruik van het vroegere Huis van de Toekomst van de onlangs overleden Chriet Titulaer en het naastgelegen Autotron. Onze training werd gegeven door het echtpaar Ria en Peter. Betere instructeurs hadden wij ons niet kunnen wensen. De ochtend begon met een theorietraining van Peter waarin de andere cursisten en wij alles mochten vragen. En wat bleek? Ons horrorscenario (bij een tolstation bij het verkeerde poortje staan en achteruit moeten rijden) was een van de andere cursisten dus daadwerkelijk overkomen. Onze vraag voor Ria en Peter was duidelijk: wij wilden door de training genoeg zelfvertrouwen krijgen om in zo’n geval zonder vrees achteruit te kunnen rijden.

Caravantraining Love2camp

Aan- en afkoppelen

Na de theorie leerden we hoe je een caravan daadwerkelijk aankoppelt. Martine mocht het spits afbijten en parkeerde haar Peugeot voor onze gele ‘caravan’ van die dag. Goed aankoppelen is natuurlijk ontzettend belangrijk. Zo leerden we dat de bol van de trekhaak niet te vet moet zijn, maar juist een beetje blank en opgeschuurd. Bij het afkoppelen is het zaak om het neuswiel nooit helemaal omlaag te draaien zodat de caravan wat speling houdt.

Caravantraining Love2camp

Na de theorie was het tijd om het geleerde in praktijk te brengen. Onze groep van in totaal vier stellen werd in tweeën gedeeld. Met een ander stel werden wij bij Ria ingedeeld. Veel respect voor Ria, want wat is zij relaxed! Door haar denk je echt dat caravan rijden een eitje is. En face it… na een training klopt dat ook wel.

Caravantraining Love2camp

Op naar het oefenterrein voor de echte caravantraining.

Hier moet je op letten

Want achteruit rijden met de caravan is veel makkelijker dan je denkt. Je moet alleen op een paar dingen letten:

  • Zorg voor de juiste bandenspanning
  • Zorg dat je caravan goed is beladen
  • Weet wat er om je heen gebeurt
  • Rij rustig, dan heb je nog alle tijd om eventuele foutjes te corrigeren

Klopt dat allemaal, dan heb je controle over de caravan en kan er eigenlijk maar weinig mis gaan. Verder leerden we onder meer wat we moeten doen als de caravan naar rechts gaat terwijl de auto recht staat. In dat geval stuur je ook naar rechts (wat bij ons tegen ons gevoel in gaat…) en dan zal je zien dat je de caravan weer recht in je achteruitkijkspiegel ziet. Rustig blijven en rijden is echt zo belangrijk. Als je rustig achteruit rijdt, hou je controle over de caravan en kan je foutjes snel corrigeren.

Caravantraining Love2camp

Is caravantraining een aanrader?

Zeker weten! Sowieso hadden we een ontzettend leuke dag bij het Safety Experience Center. De sfeer was goed en dat is heel belangrijk. Samen met Ria, Peter en de andere deelnemers konden we openhartig bespreken wat we wilden leren, wat we eng vonden etc. En als je dat zo op tafel kunt leggen, is je eerste barrière al weg. Zowel Ria als Peter bleven te allen tijde rustig. We konden goed merken dat ze veel ervaring hadden met de caravan rijden én met mensen daarin coachen. Een fijn gevoel dus. Op het oefenterrein hebben we beiden talloze keren achteruit gereden. Niet alleen recht, maar ook bochtjes achteruit. En zowaar, dat was gewoon verslavend.

Caravantraining Love2camp

Onze fantastische trainers Peter en Ria van Safety Experience Center.

Al met al hadden wij gewoon een ontzettend leuke dag. We hebben veel geleerd en het was ook nog eens heel gezellig. Inmiddels hebben we onze caravankunsten ook al eens aan onze mannen vertoond die – volkomen terecht – behoorlijk onder de indruk waren. We hopen bijna dat we deze vakantie voor het verkeerde tolpoortje staan zodat we onze caravan/vouwwagen heel smooth achteruit kunnen rijden.

Onze caravantraining hebben we ook nog eens vastgelegd in onze allereerste vlog. Kijk je mee?

Vlog caravantraining Love2camp

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *