Love2read: Nachtblauw van Simone van der Vlugt

Kamperen en lezen zijn voor ons onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom vertellen we je in onze rubriek Love2read graag welke boeken we hebben gelezen en natuurlijk wat we daar van vonden. Dit keer: Nachtblauw van Simone van der Vlugt.

‘Een meeslepende roman over de ontstaansgeschiedenis van Delfts blauw’, zo omschrijft uitgeverij Ambo | Anthos in het kort Simone van der Vlugts meest recente roman ‘Nachtblauw’. Hmm… de ontstaansgeschiedenis van Delfts Blauw. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik daar nou echt zin in heb. Ik ben geen bovenmatig fan van historische romans (alhoewel ik ze uiteindelijk toch altijd fascinerend vind) en heb niet eerder de behoefte gevoeld om me in de geschiedenis van het beroemde aardewerk te verdiepen. Toch koop ik het boek in een dolle bui op mijn e-reader en daar heb ik absoluut geen spijt van gehad!

Ik moet meteen een bekentenis doen: ik ben gek op de literaire thrillers van Simone van der Vlugt, maar had nog geen van haar historische romans gelezen. En dat terwijl ze er pas in 2009 mee begon en er inmiddels vier op haar naam heeft staan. Naast ‘Nachtblauw’ zijn dat ‘Jacoba, dochter van Holland’, ‘Rode sneeuw in december’ en ‘De lege stad’.

Meteen bij de eerste bladzijde had het verhaal me te pakken. Volgens mijn e-reader heb ik het boek vervolgens in drie uur (niet achter elkaar) uitgelezen. Steeds als ik in ‘Nachtblauw’ las, was ik even in een andere wereld.

Nachtblauw omslagHet boek start in maart 1654 in het plaatsje De Rijp (Noord-Holland). Catrijn heeft net haar man verloren en wordt door het hele dorp in de gaten gehouden. Is ze wel verdrietig genoeg? Catrijn is altijd al gek geweest op het stadsleven en komt tot de conclusie dat ze geen nieuw bestaan kan opbouwen met de blikken van de andere dorpsbewoners constant op zich gericht. Ze vindt werk in Alkmaar en besluit haar familie en geboortedorp achter zich te laten. Via Alkmaar komt Catrijn in Amsterdam terecht en uiteindelijk in de voor haar onbekende stad Delft.
Catrijn houdt van schilderen en heeft ook zeker talent. Op haar vlucht uit de Rijp komt ze in contact met verschillende (met de kennis van nu) Hollandse meesters. Uiteindelijk staat Catrijn aan de wieg van het ontstaan van het wereldberoemde Delfts Blauw.

Liefde
Ik bleef maar doorlezen in ‘Nachtblauw’. Leven in 1654 is moeilijk en zwaar. De pest rukt op in Nederland en verscheurt complete families. Hier over lezen is afschuwelijk en fascinerend tegelijk. Catrijn is een ontzettend fijne hoofdpersoon. Ze is halverwege de twintig en weet wat ze wil. Catrijn bewandelt haar eigen weg en is altijd oplettend. Gelukkig laat ze heel af en toe haar bescherming even zakken. De liefde speelt een grote rol in ‘Nachtblauw’. Ik hou daarvan dus ook nu.

Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt

Ik was wel even enorm teleurgesteld. Ik zat heerlijk in het boek en sloeg de virtuele bladzijde om toen het plotseling al uit bleek. Dat had ik totaal niet zien aankomen! Achteraf bleek het een prima en logisch einde, alleen zat ik niet helemaal op te letten. Dat is ook het gevaar van een e-reader. Je kan niet altijd zien wanneer je een boek bijna uit hebt.

Hoge hoed
Conclusie: WAAROM heb ik niet eerder een historische roman van Simone van der Vlugt gelezen? Haar thrillers lees ik namelijk altijd met veel plezier. Het leuke van een historische roman is dat je toch een beetje geschiedenis mee krijgt. En het is af en toe best grappig. Een mannelijke hoofdpersoon lijkt mij (en Catrijn) best aantrekkelijk, maar dan wordt hij omschreven. Hij blijkt een hoge hoed met een veer op te hebben. O ja, het is 1654…

Natuurlijk ga ik nu ook de andere historische romans van Simone van der Vlugt lezen. Intussen kijk ik uit naar haar nieuwe thriller in de reeks over rechercheur Lois Elzinga.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *