Love2read: Portret van een vrouw van Jojo Moyes
Kamperen en lezen zijn voor ons onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom vertellen we je in onze rubriek Love2read graag welke boeken we hebben gelezen en natuurlijk wat we daar van vonden. Dit keer: Portret van een vrouw van Jojo Moyes.
Jojo Moyes schrijf echt heerlijke boeken. Eerder las ik van haar al Voor jou, Een leven na jou en Vier plus één. Stuk voor stuk boeken die ik aan één stuk door uit las. Dat geldt ook voor Portret van een vrouw. Ik kon gewoon niet stoppen met lezen.
Portret van een vrouw begint in het Franse stadje St. Peronne in 1916. Midden in de Eerste Wereldoorlog hebben de zussen Sophie en Hélène honger. Terwijl hun echtgenoten strijden aan het front, runnen zij het café dat van hun ouders is geweest. Ook hebben ze de zorg voor hun jongere broer en de twee kleine kinderen van Hélène. Sophie probeert voor iedereen te zorgen. Niet alleen voor haar familie, maar ook voor de mensen uit het dorp.
Dan komt ze in contact met de nieuwe Kommandant. Als de Duitser komt checken of Sophie en Hélène illegaal vee houden, raakt hij gefascineerd door een portret van Sophie dat in de bar hangt. Het is geschilderd door haar man Édouard, een vroegere leerling van de kunstenaar Matisse. Terwijl iedereen in het dorp elkaar met argusogen in de gaten houdt, ontstaat er een bijzonder contact tussen Sophie en de Kommandant. Maar de aandacht die de Kommandant voor Sophie heeft, zet kwaad bloed bij de dorpelingen.
Honderd jaar later
Bijna honderd jaar later is het portret van Sophie in handen van Liv. Haar man David is vier jaar daarvoor plotseling overleden en het portret geeft Liv houvast. Sinds de dood van David staat het leven van Liv stil. Net als ze eindelijk een man ontmoet die ze echt leuk vindt en ze haar leven weer wil oppakken, krijgt ze te horen dat ze haar geliefde schilderij dreigt kwijt te raken. Een heftige tijd volgt.
Ik had alleen gelezen dat het boek over de Eerste Wereldoorlog ging, maar wist verder niets over de inhoud. Het was voor mij dan ook even schrikken dat de Eerste Wereldoorlog opeens over ging ik de huidige tijd. Maar gelukkig zat ik daar ook snel in.
De delen over Sophie spraken mij het meeste aan. Daar zaten behoorlijk aangrijpende stukken tussen. Honger, verdriet, haat, liefde; het komt allemaal voorbij in de hoofdstukken die over de Eerste Wereldoorlog gaan. Jojo Moyes weet ook de spanning tussen Sophie en de Kommandant heel goed weer te geven. Ik zat er echt helemaal in. Het deel over Liv in Londen was ook prima en soms spannend, maar haalde het niet bij de hoofdstukken over de dappere Sophie.
Eén ding is zeker: Portret van een vrouw van Jojo Moyes is echt weer een aanrader!
Heb jij Portret van een vrouw gelezen? Vertel ons wat je er van vond! Wil je het boek aanschaffen? Dat kan bijvoorbeeld hier.
(Dit is een affiliatelink. Dat betekent dat als jij een product via deze link koopt, wij hier een klein percentage voor krijgen. Let op: Voor jou maakt het in prijs geen verschil, dus je merkt er verder niets van. Je steunt alleen ons blog. Dank daarvoor!)
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!