Onze Alpen Kreuzer Super GT uit 1984

In 1984, ik was zes jaar, kochten mijn ouders een vouwwagen: de Alpen Kreuzer Super GT. Wat een luxe! Inmiddels gaan mijn vriend, de jongens en ik er samen mee op pad en vallen we best op tussen de grijze voortenten.

Nog even over 1984. Vanaf het eerste begin hebben we de vouwwagen enorm vaak gebruikt. Met z’n vijven trokken we van camping naar camping, meestal in Frankrijk. Op de ene bleven we slechts een nacht. Dan zetten mijn ouders alleen de slaaptent op. Pas als we wat langer bleven, werd ook de voortent opgezet. De bermkeuken bleek een echte eyecatcher als we onderweg even ergens stopten. We hadden heel wat bekijks als mijn broertje, zusje en ik naast elkaar op de vouwwagen zaten terwijl mijn moeder macaroni met Smac (ja echt) voor ons maakte in de keuken. Jarenlang hebben we ontzettend veel plezier van de Alpen Kreuzer gehad.

Alpen Kreuzer Super GT

De vouwwagen uitgeklapt met links de twijfelaar, rechts het grote bed en de bermkeuken.

Alpen Kreuzer met littekens

Door omstandigheden stond de Alpen Kreuzer lang ongebruikt in de garage van mijn ouderlijk huis. We gooiden onze fietsen er tegenaan en zetten dingen bovenop het deksel. Van deze niet zachtzinnige behandeling heeft de Alpen Kreuzer behoorlijk wat littekens overgehouden. Uiteindelijk verdween hij in de stalling, waar hij bijna twintig jaar niet meer uit is gekomen. Totdat onze oudste zoon een jaar was en onze piramidetent echt niet meer voldeed. We keken al naar een andere tent, tot mijn moeder zei dat we de vouwwagen wel uit de stalling konden halen. Het moment dat we hem daadwerkelijk ophaalden, was erg bijzonder. Met mijn moeder, broer en zus hebben we hem weer opgezet. Zo leuk om onze oude vouwwagen weer te zien! Er waren slechts nieuwe banden en nieuwe remmen nodig om hem weer gebruiksklaar te maken. Even hebben we nog getwijfeld om hem te pimpen met nieuwe gordijnen, maar we wilden hem toch zoveel mogelijk in originele staat houden. Dus mét bruin-oranje gebloemde gordijnen.

Alpen Kreuzer Super GT

Op doorreis zetten we onze vouwwagen maar half op.

Samen in de twijfelaar

Diezelfde zomer zijn we zowel naar Limburg als naar Spanje geweest. De Alpen Kreuzer bleek opnieuw fantastisch! Naast de ruimte en de relatieve luxe in vergelijking met onze oude tent bleek het erg leuk om met mijn eigen zoon te kamperen in de vouwwagen waar ik als kind zoveel jaar mee op vakantie ben geweest. Inmiddels gaan we er met onze twee jongens mee weg en dat gaat hartstikke goed. Het reisbedje hebben we al niet meer nodig. De boys slapen samen in de twijfelaar.

Opvallen met bruine tent

VWMet onze bruine tent en bruin-oranje gebloemde gordijntjes vallen we behoorlijk op tussen de witte caravans en grijze voortenten, maar dat is juist leuk! Net als medekampeerders die opmerken dat ze vroeger ook een Alpen Kreuzer hadden. Dit jaar zijn we er uiteraard mee weg geweest. Opnieuw naar Frankrijk en Spanje en weer hebben we van onze Alpen Kreuzer genoten. Ok, hij wordt een dagje ouder. Het tentdoek vertoont af en toe een scheur, maar die is ook zo weer gemaakt. Voorlopig hopen we er nog een paar jaar mee weg te kunnen!

Check hier trouwens een jaren ’80-instructievideo voor het opzetten van de Alpen Kreuzer Super GT. Dit gaat zo enorm traag: zen-moment gegarandeerd!

ANWB Kampeerkaart CKE
1 vakantie 2 bestemmingen
Vaatwasser op camping
Kampeer en Caravan Jaarbeurs
Camp to Go afl 1
Scout – stop & stay-camper
14 antwoorden
 1. Sander
  Sander zegt:

  Heb pas dezelfde mogen ophalen voor slechts 50,00.-! Had ook wat werk nodig, maar inmiddels weer op de baan. Hele fijne vouwwagen al zeg ik het zelf. zo opgezet, met laadruimte onder het bed, topding! Die van jullie ziet er ook wel goed uit op de foto (Y)

  Beantwoorden
 2. Feline
  Feline zegt:

  Hoi, we hebben gisteren een super gt uit 1988 gekocht, voor 75 euro 🙂 Geen ervaring zelf met een vouwwagen alhoewel mijn ouders in de jaren 70 ook een Alpenkreuzer hadden, maar daar heb ik weinig herinneringen aan helaas. Ik ben nu op zoek naar tips om de bagage zo goed en handig mogelijk in te pakken, ben zelf caravans gewend, dus geen idee hoe dit gaat met deze vouwwagen…

  Beantwoorden
  • Love2camp
   Love2camp zegt:

   Hey Feline, gefeliciteerd met deze aankoop 😉 Mooi prijsje hoor! Wij hebben onze spullen die we alleen op vakantie gebruiken (stoelen, tafel, campingkastje etc) standaard in de vouwwagen liggen. Je hebt best veel opbergruimte onder het matras. De zware dingen doen we voorin. De tafel leggen we plat bovenop het matras, net als een wasrekje. Dus die doen we als allerlaatste. De stoelen doen we er ook altijd als allerlaatst in. Laat je weten hoe de Alpen Kreuzer bevalt? Wij hebben er nog steeds heel veel plezier van!

   Beantwoorden
 3. Margreet
  Margreet zegt:

  Hallo! Mooi ding he, wij gebruiken hem ook al weer tien jaar. Op de kop getikt via marktplaats. Ik denk erover om de matras van het bovenste bed te vervangen door een topper. Weet iemand de maten van het grote matras, dus exclusief de kussens die ook als stoelkussens kunnen fungeren? Dat zou geweldig zijn! Hij staat namelijk in een stalling ver weg en in het boekje staan geen afmetingen…

  Beantwoorden
  • Love2camp
   Love2camp zegt:

   Hoi Margreet, die weten wij niet uit ons hoofd en die van ons staat ook in de stalling. Misschien even op vouwwagenclub deze vraag stellen? Daar weten ze het vast wel. Leuk dat jullie er ook zo veel plezier van hebben! En ben benieuwd hoe de topper bevalt.

   Beantwoorden
 4. Jurgen Meester
  Jurgen Meester zegt:

  Goedendag,
  Ik heb onlangs ook een mooie super GT gekocht. Nu kom ik onder het bed een binnentent tegen. Ik heb alleen geen idee hoe en waar ik deze kan opzetten. Heeft iemand een idee? Misschien met foto erbij?
  Groeten Jurgen

  Beantwoorden
  • Love2camp
   Love2camp zegt:

   Hmm… daar hebben wij ook even geen idee van. Is het echt een binnentent? We weten wel dat andere modellen van de Alpen Kreuzer een tentje onder de wagen hebben, maar dat is niet de Super GT. Wat leuk trouwens dat je er eentje hebt gekocht!

   Beantwoorden
 5. Wieske
  Wieske zegt:

  De binnentent is voor de twijfelaar, je kunt em daar ophangen. Als kind vond ik dat vroeger geweldig, want dan had ik mijn eigen plek in de vouwwagen.

  Beantwoorden
 6. Hilde Vandendaele
  Hilde Vandendaele zegt:

  Ik zou stof willen gaan kopen om nieuwe gordijntjes te maken en om de matrassen te overtrekken maar door het slechte weer kan ik deze niet openzetten zebstaat in onze garage ,kan iemand me helpen aub met de afmetingen

  Beantwoorden
   • Hilde Vandendaele
    Hilde Vandendaele zegt:

    ik gebruik zowat ze zelfde kleurencombinatie maar niet te donker oranje geel beige bruin okergeel beetje groen zo een beetje jaren 70′ – 80′ met bloemetjes
    als alles af is stuur ik foto’s

    Beantwoorden
 7. Marian
  Marian zegt:

  Ha wat grappig, wij hebben ook een Super GT staan, uit 1989 geloof ik en ik zit te dubben of we hem nog willen bewaren voor als onze kinderen zelf willen gaan kamperen met hun kids….
  Mooi om te zien hoe een volgende generatie toch weer heel blij is met zo’n vouwwagen. Inderdaad heel praktisch met veel bergruimte en wat wij ook altijd belangrijk vonden: een zeer stabiele keuken doordat-ie aan de wagen vast zit !

  Beantwoorden
  • Love2camp
   Love2camp zegt:

   Hee, dat is inderdaad grappig! Bij ons is hij nooit bewust voor ons bewaard, maar we vonden het wel heel erg leuk om er uiteindelijk mee weg te gaan. Hij is inderdaad erg praktisch. Mijn moeder gebruikte de bermkeuken onderweg ook om op een parkeerplaats iets te eten te maken. Maar gaan jullie er zelf niet meer mee weg?

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *