bijzonder kampeermiddel hangmat

Opvallende campinggasten: Jelte en zijn hangmat

Soms zie je kampeerders die opvallen vanwege hun bijzondere kampeermiddel. In onze serie ‘Opvallende campinggasten’ vertellen de eigenaren hierover. Dit keer is de beurt aan Jelte. Hij kampeert in een … hangmat.  Daar wilden we natuurlijk meer van weten.

Allereerst: waarom een hangmat?
Waarom precies dat weet ik niet meer. Ik denk dat ik tijdens het plannen van een motorreis naar Finland op zoek ben geweest naar iets compacts. Waarschijnlijk heb ik vele YouTube-video’s bekeken en vond ik de hangmat wel heel uniek en daarom interessant. Een voordeel vind ik dat de grond niet egaal hoeft te zijn. Een nadeel is natuurlijk dat je altijd twee bomen of stevige punten nodig hebt om tussen te gaan hangen.

Kun je wat vertellen over jouw hangmat?
Het gaat om de Hennessy Hammock Ultralite Backpacker Asym Classic, een hele mond vol. Hij weegt ongeveer 900 gram en is klein, dus erg eenvoudig mee te nemen wanneer je beperkte bagageruimte hebt. De onderkant is van dicht materiaal en de bovenkant is helemaal afgesloten met zeer fijn muggengaas. Je stapt naar binnen via een klittenbandsluiting aan de onderzijde van de hangmat, maar je hebt ze ook met een rits.

Slapen in een hangmat

In een hangmat kan je het best diagonaal liggen omdat je dan de meest horizontale lighouding hebt. Deze hangmat heeft die diagonale lijn al verwerkt in het model, waardoor je automatisch wat rechter ligt, maar gelijk ook meer ruimte hebt voor je voeten aan de ene en je schouders aan de ander kant.

De hangmat is ideaal als je weinig bagageruimte hebt, zoals op de motor.

Hoe ziet je kampeervakantie eruit met een hangmat?
Voor alsnog is ‘ie alleen mee geweest achterop de motor en toen ik een rondreis maakte in de auto met mijn vriendin en twee andere vrienden. Ik heb er dus nog geen trektochten meegemaakt en ook niet mee wildgekampeerd. Ik zou nog wel graag eens een paar dagen te voet op pad gaan. Nu mijn vriendin en ik sinds kort in Zweden wonen, acht ik de kans wel groot dat dit gaat gebeuren. Mijn vriendin vindt het vaak wat fijner als er toch een solide dak boven haar hoofd zit. En als het even kan, zou een douche in de buurt ook wel fijn zijn. Daarnaast is er maar plek voor één persoon, dat maakt het al gauw wat afstandelijk als je met z’n tweeën bent. Ik ben er tot nu toe mee in Duitsland, Zweden en Noorwegen geweest.

Is het niet koud om in de hangmat te overnachten?
In de hangmat hang je in de lucht en zonder enige isolatie koel je heel snel af aan de onderkant. In mijn eerste nacht was het maar 8 graden. Ik had wel zo’n reflectiematje direct onder me, zo een die je ook op je autoruit legt als het vriest. Erg warm heb ik het niet gehad. Maar als je na een frisse nacht wakker wordt in een prachtig gebied en daarna met de motor mag rijden door unieke landschappen, dan is dat snel vergeten.

Je kunt trouwens wel warme extra’s bij een hangmat kopen, zoals een ‘underquilt’. Dit is een soort slaapzak die je onder je hangt tegen afkoeling aan de onderkant. Dan heb je ook nog speciale slaapzakken die geheel om de hangmat gaan. Dan heb je óók nog hangmatten met een tarp die volledig om de hangmat heen zit, mogelijk tot aan de grond. Waardoor je als het ware in een tent hangt met je hangmat.

De hangmat is vooral voor de zomer

Al deze extra’s heb ik (nog) niet aangeschaft. Hoewel ik niet bang ben voor de kou, zie ik het toch meer als een kampeermiddel voor de zomer. Als je dan toch al die extra dingen aanschaft voor de warmte, zit je al gauw weer met het feit dat je veel materiaal mee moet slepen. En dat neemt weer extra ruimte in.

Deze wijze van kamperen is wel erg back to basic. Houd je daarvan?
In onze boekenkast zijn verscheidene boeken te vinden over survival, flora, fauna, moestuinieren en een boek dat ik volgens mij te leen heb van een vriend, dat heet zelfs Back to Basics.

Zelfredzaamheid vind ik ook iets moois, eigen stroom, eigen water, eigen voedsel. Dan hoeft het van mij niet helemaal terug naar basic, een eigen 4G-mast zou ik ook niet erg vinden. Mijn synthetische hangmat gebruik ik dan wanneer ik het nodig acht weer even helemaal back to basic te gaan. Een rugzak daarin de hangmat, wat te eten, magnesium stick vuurstarter, mijn beste mes… én een zomernacht waarin het minstens 20 graden is.

Ook in een hangmat blijf je droog.

Heb je er veel bekijks mee?
Hoewel hij niet blits is, val je er toch erg mee op. Mensen zien je bezig en komen toch even een praatje maken. Met de gewone tent had ik dat niet. Na mijn allereerste nacht zat er tegenover mij een Duitse familie te ontbijten. We raakten aan de praat en vijf minuten later zat ik bij ze aan tafel.

Ik denk dat je hoofdzakelijk door de hangmat aan de praat raakt. Je hoeft dan immers niet per se over het weer te praten. Mensen vinden het bijzonder en hebben nog nooit iemand zien kamperen in een hangmat-tent. Het feit dat je dan ook nog eens alleen bent, zorgt er dan voor dat je even later zit mee te ontbijten.

Heb je nog een tip voor mensen die overwegen in een hangmat te overnachten?
Ga vast oefenen met op je rug slapen, als je dat van nature niet graag doet. Ik ben namelijk geen rugslaper en werd de eerste nachten om de haverklap wakker.

Wil je meer weten van Jelte? Je kunt hem volgen via instagram.

Heb jij ook een opvallend kampeermiddel en wil je in deze rubriek? Neem dan contact met ons op!

[su_button url=”https://www.love2camp.nl/contact/” style=”flat” background=”#e86030″ size=”7″]Contact »[/su_button]

 

Meer opvallende campinggasten op Love2camp

Eva en Eline en hun Volkswagen T3 uit 1983
Norbert en zijn Volkswagen T2B uit 1978

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *