Opvallende campinggasten

Opvallende campinggasten: Tom en zijn camper Bran

Soms zie je kampeerders die opvallen vanwege hun bijzondere kampeermiddel. In onze serie ‘Opvallende campinggasten’ vertellen de eigenaren hierover. Dit keer is de beurt aan Tom. Van een oude brandweerauto heeft hij een camper gemaakt: Bran. Daar willen we meer van weten.

Kun je wat vertellen over Bran?
Bran is een brandweerauto uit 1961. Tot 1993 is hij als bedrijfsbrandweerauto in dienst geweest bij een Duitse firma. Daarna is hij via België naar Cognac geëxporteerd. Daar heb ik hem in het najaar van 2015 opgehaald.

Ik heb Bran gekozen om zijn smoeltje: een beetje droevig wellicht, maar wel leuk. Bovendien is hij betrouwbaar, stevig, ruim genoeg, de reserveonderdelen zijn nog prima verkrijgbaar en, niet onbelangrijk, hij past op de oprit.

Opvallende campinggasten

Wat heb je allemaal veranderd aan Bran Dweerotoke?
First things first. Veiligheid en rijden. Ik heb hem eerst laten keuren zoals hij was, een vrachtwagen met max 4,5 ton. Een soort nulmeting. Het slechte nieuws: afgekeurd, geen remmen en zo nog het één en ander. Het goede nieuws: heel weinig roest, goede motor en dus een prima basis. Daarna heb ik hem laten omzetten naar een personenauto: een 9-persoons van 2,2 ton met dus voldoende marge om nog een hoop in te bouwen.

Het doel is dat de buitenkant volledig brandweer blijft en dat de binnenkant aansluit bij het karakter en de leeftijd van de auto.

Wat ben je zoal van plan met de binnenkant?
Het oude brandweerinterieur zat er nog in en dat heb ik er, met wat pijn in het hart, uit gesloopt. Het wordt een camper met een zit- en slaapgedeelte, een keuken met koelkast en natuurlijk bergruimte.

Een voorbeeld van het karakterbehoud is de bank. Die had een verticale stalen plaat als rugleuning. Dat is goed voor brandweermannen, maar niet comfortabel. Ik heb er een gebogen leuning van latjes van gemaakt die aansluit bij de zitting.

Opvallende campinggasten.

Work in progress.

De bus heeft weinig ramen. Is het niet donker binnen?
Er komen geen ramen in de zij- en achterkant, wat het inderdaad nogal duister maakt. Daarom komt er een glazen dak in dat open kan. Dat heeft als extra voordeel dat we wat stahoogte hebben.

Een houtkacheltje in de camper

Je bent dus nog wel even bezig met klussen?
Zeker. Van een oude brandweerslang wil ik een zonnescherm en een scherm over het glazen dak maken. Het aanrecht wordt van dezelfde houten latjes als de bankleuning, maar dan glad. In China heb ik een passende mengkraan gevonden.

Verder komt er een houtkacheltje in, geheel in stijl van een brandweerwagen. Niet schrikken, want ik maak het wel veilig. Vuur gebruikt zuurstof en dat is een kleine ruimte zo op. Bij weinig zuurstof wordt de verbranding slecht en krijg je in plaats van kooldioxide koolmonoxide. Zorg dus voor een goede verbranding door voldoende zuurstof. Deze komt door een buis van onder de auto vandaan, de verbranding in de kachel en de rookgassen gaan door de kachelpijp naar buiten. Die enkele keer dat het deurtje opengaat is niet zo’n probleem en ventileren wordt belangrijk. Maar dat is bij koken ook al het geval. De kachel is nog niet af, maar daar wordt aan gewerkt. Ook elektra en verlichting zijn onderweg.

Ik heb geen planning en geen haast. De auto is net weer door de APK gegaan. We rijden ermee en je kan erin slapen.

Opvallende caminggasten

Bran onderweg.

Dus je bent er al mee weggeweest?
Vorig jaar zomer zijn we met het hele gezin plus hond naar Lac Chalain in Frankrijk geweest. De remmen waren net gemaakt en moesten nog wat slijten. Onze Berlingo was te krap, dus ben ik samen met de hond in twee dagen binnendoor gereden. De familie kwam aan en het kamp stond er al. Halverwege zijn mijn zoon en z’n vriendin vertrokken met de Berlingo en zijn mijn vrouw en ik met onze dochter (17) nog verder getrokken.

Met Bran in Parijs

In de buurt van Parijs heb ik de dames erop geattendeerd dat Parijs de lichtstad is en zijn we ’s avonds Parijs in gegaan. Stoppen bij de Eiffeltoren is geen probleem. Drie rondjes rond de Arc de Triomphe ook niet en op de Champs-Élysées krijg je voorrang van Franse taxi’s. Stoplichten worden grappig omdat voetgangers en scooterrijders selfies willen maken met Bran op de achtergrond.

Bran gaat niet hard. Lekker 80 kruisen is prima. 100 kan, maar is niet grappig. Als je instapt is het onthaasten begonnen en iedere rit is nog een belevenis. Veel kinderen wijzen of zwaaien. De gunfactor van deze wagen is heel hoog en dat maakt dat het steeds weer genieten is.

Volg Bran op Facebook

Bran heeft zelfs een eigen Facebook-pagina?
Klopt. Ik wilde eigenlijk een logboekje bijhouden, maar mijzelf kennende doe ik dat een weekje of wat en dan laat ik het weer versloffen. Facebook biedt uitkomst. Ik heb geen Facebook-pagina, maar Bran Dweerotoke wel. Zo kunnen vrienden en geïnteresseerden de vorderingen volgen met zo hier en daar een persoonlijke belevenis.

Wil je volgen hoe het Bran vergaat? Kijk dan op zijn Facebook-pagina.

 

Heb jij ook een opvallend kampeermiddel en wil je in deze rubriek? Neem dan contact met ons op!

[su_button url=”https://www.love2camp.nl/contact/” style=”flat” background=”#e86030″ size=”7″]Contact »[/su_button]

Meer opvallende campinggasten op Love2camp

Eva en Eline en hun Volkswagen T3 uit 1983
Norbert en zijn Volkswagen T2B uit 1978
Jelte en zijn hangmat
Harry en Ellen en hun Magirus Deutz expeditietruck

[su_button url=”https://www.facebook.com/Love2camp.nl/” style=”flat” background=”#e86030″ size=”7″]Like Love2camp op Facebook! »[/su_button]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *