Reizen op Zwarte Zaterdag: nooit meer!

Al jarenlang hebben we een belangrijke regel tijdens onze vakantie: we reizen niet op een van de beruchte Zwarte Zaterdagen. Ik herhaal: NIET. Maar ja, deze blogpost schrijf ik (Marije) met de laptop op schoot in de auto. We staan al twee uur vast in Slovenië voor de Kroatische grens. Het is namelijk… Zwarte Zaterdag.

Thuis ben ik degene die ons vakantieschema uitstippelt. Daarbij zorg ik altijd dat we niet op een van de Zwarte Zaterdagen hoeven te reizen. Ik kan me werkelijk ook niet voorstellen dat iemand bewust op een van deze dagen in de auto stapt om vervolgens urenlang in de file te staan. Een file waarvan je wéét dat hij er zal staan.

De schrik was dan ook groot toen ik nog eens keek naar onze aankomstdagen voor de zomervakantie van 2018. Zowel in Oostenrijk als in Kroatië stond onze aankomst op zaterdag gepland. Ik heb mijn mail er nog eens op nagekeken, want ik kon me bijna niet voorstellen dat dit klopte. Maar ja, het was toch echt waar. Beide campings had ik vanaf zaterdag geboekt. Serieus, what was I thinking? Het antwoord daarop moet ik – ook mezelf – nog steeds schuldig blijven.

Zwarte Zaterdag

Stau in Duitsland. Helaas bleef het niet bij deze file.

In de rij voor de wc

Inmiddels weten we uit ervaring dat de Zwarte Zaterdag net zo rot is als iedereen beweert. Op de eerste zaterdag sloten we vanaf onze doorreiscamping in Duitsland zo aan in de file. Over 100 kilometer deden we bijna 3 uur. Toen we bij een tankstation stopten om even onze benen te strekken, bleek dat dit ieders plan was. Het was zo ontzettend druk! Gelukkig hoefden we alle vier niet te plassen, want de rij stond tot ver buiten. Ik wilde niet weten hoe die wc eruit zag… Gelukkig bleek net na het tankstation dat het weer begon te rijden en net na de Oostenrijkse grens konden we gas geven richting onze camping.

Zwarte Zaterdag

Vlak hierna begon het door te rijden. Eindelijk!

En nu dan onze tweede Zwarte Zaterdag waarop we Oostenrijk voor Kroatië verruilen. We waren al een beetje bang voor files tijdens de 300 kilometer die we deze dag moesten afleggen, maar tot onze verbazing hadden we er geen last van. De navigatie leidde ons namelijk – geheel onverwacht – door Italië. Het ging allemaal heel voorspoedig, tot we aankwamen in Slovenië. Op de provinciale weg die onze navigatie heeft uitgezocht, staan we kennelijk vast voor de grens. Het verkeer rijdt nog niet eens stapvoets. Vaak staan we stil en af en toe kunnen we eens een meter rijden.

Zwarte Zaterdag

Het begon allemaal nadat ik dit prachtige plaatje van Slovenië naar Martine appte.

Maar goed, we hebben vakantie en laten ons niet kisten. Hallelujah voor de dvd-spelertjes waar onze zoons zich prima mee vermaken. We hebben ze – serieus waar – nog niet horen klagen. Het stilstaan heeft wel als voordeel dat we af en toe wat drinken uit onze koelbox kunnen pakken. En laten we vooral niet vergeten dat we vakantie hebben. Als het goed is, zitten we straks voor de tent en kunnen we relaxen én deze Zwarte Zaterdag héél snel vergeten.

Zwarte Zaterdag

Na grens van Slovenië met Kroatië reed het gelukkig door.

Reis jij op Zwarte Zaterdag?

Winterkamperen
Mobiel kantoor Kip Caravan
ANWB Camper en caravan van het jaar 2021
camping van het jaar
Fietsen Slovenië
Ons Buiten
1 antwoord
  1. Rudi
    Rudi zegt:

    Wij zijn op zwarte zaterdag vertrokken naar Spanje, het was een gok maar we hebben niks gemerkt van de drukte gelukkig. Aan de andere kant was het wel erg druk.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *