Tolvignet in Slovenië

Tolvignet Slovenië biedt leuke extra’s

Wist je dat je in Slovenië ook tol moet betalen? Net als in bijvoorbeeld Oostenrijk en Zwitserland, ben je verplicht om in Slovenië een tolvignet aan te schaffen. Dat geldt dus ook als je op doorreis bent. Het Sloveens verkeersbureau heeft nu een leuke actie bedacht: op vertoon van je tolvignet krijg je gratis toegang tot allerlei attracties en bezienswaardigheden. 

Tol Slovenië

Dit zijn de tolklasses in Slovenië.

Eerst even wat facts. Er zijn namelijk verschillende tolvignetten beschikbaar. Hieronder zie je de prijzen, maar je vindt ze ook hier

Klasse 1  Klasse 2A  Klasse 2B
Jaarvignet  € 55,-  Jaarvignet  € 110,-  € 220,-
 Halfjaarvignet  € 30,-  Maandvignet  € 30,-  € 60,-
 Maandvignet  € 7,50  Weekvignet  € 15,-  € 30,-

Aanschaf tolvignet Slovenië

Tolvignetten zijn onder meer te koop bij tolstations, benzinestations en grote supermarkten. Op www.dars.si vind je alle verkooppunten. Net als in veel andere landen, breng je het vignet op je voorruit aan. Let op dat het tolvignet goed zichtbaar is, want in Slovenië zijn strenge controles. Boetes lopen uiteen van 300 tot 800 euro.

Kasteel Predjama Slovenië

Kasteel Predjama in Slovenië.

Maar wat kan je er allemaal mee?

Oké, dan nu het leuke deel. Want op vertoon van het betalingsbewijs van je tolvignet krijg je nu voor vier personen gratis toegang tot veel Sloveense attracties en bezienswaardigheden. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het Kasteel Predjama (Grad Predjama in het Sloveens). Deze grotburcht uit de 12de eeuw ligt negen kilometer van de plaats Postojna.

Druipsteengrotten Postojna

De druipsteengrotten van Postojna

In Postojna kan je ook de druipsteengrotten (Postojnska jama in het Sloveens) bezoeken. Deze grotten hebben een totale lengte van maar liefst 20.570 meter. Het is de een na grootste druipsteengrot ter wereld.

Ptuj Slovenië

De stad Ptuj in Slovenië

Neem een kijkje in Ptuj

Met het betalingsbewijs van je tolvignet krijg je ook toegang drie bezienswaardigheden in de oudste stad van Slovenië: Ptuj. Neem hier bijvoorbeeld een kijkje in het het Dominicanenklooster, het streekmuseum Ptuji-Ormož en de wijnkelders van Ptuj.

Kabelbaan Pohorje Mahibor Slovenië

Kabelbaan Pohorje in Mahibor, Slovenië.

Maribor, de Culturele Hoofdstad van Europa 2012

Maribor was in 2012 de Culturele Hoofdstad van Europa. Hier kan je onder meer een gratis ritje maken in de Pohorje-kabelbaan. Daarnaast krijg je toegang tot het streekmuseum en kan je de stad verkennen in de elektrische minibus Maister. Wil je hier wat eten, doe dat dan in een van de zes restaurants die bij de tolactie zijn aangesloten. Met je betalingsbewijs van het tolvignet eet de vierde persoon hier gratis. In Lipica kan je de stoeterij van Lippizaner paarden (het zijn er ongeveer driehonderd!) bezoeken. Het park mag je gratis in, maar voor de stoeterij moet je alsnog betalen.

Lippizaner in Lipica

Lippizaner paarden op de stoeterij in Lipica.

Weg van de snelweg: dit doet Love2camp

Het ene deel van Love2camp (Marije om precies te zijn) viert dit jaar vakantie in Oostenrijk én in Kroatië. Die reis gaat dus door Slovenië. Na het schrijven van deze blogpost is de verleiding wel heel groot om enkele nachten in Slovenië door te brengen. Maar eerlijk gezegd was dat al het geval nadat we deze post over kamperen in Slovenië maakten.

Heb jij tips over kamperen in Slovenië? Laat het ons weten!

Dit vind je misschien ook leuk:

Kamperen in Kroatië

Kamperen in Slowakije

Kamperen in Engeland: Cornwall en Devon

Kamperen in Oostenrijk

Kamperen in Zweden

Kamperen in Slovenië

Kamperen in Zwitserland

Kamperen in Portugal

Kamperen in Hongarije

Kamperen in Denemarken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *