Vignetten en milieustickers

Ik ga op vakantie naar Oostenrijk, heb ik dan een tolvignet nodig? Moet ik een milieusticker aanschaffen als ik naar Parijs wil? En mag ik met mijn oude auto de Italiaanse steden wel in? Het zijn dingen die veel vakantiegangers zich afvragen. Reden genoeg om ons eens te verdiepen in de vignetten en milieustickers voor de populairste Europese vakantiebestemmingen.

Frankrijk

Frankrijk voert nog steeds de lijst met populairste buitenlandse vakantiebestemmingen aan. Op veel Franse snelwegen moet je tol betalen. Een speciaal vignet heb je hier niet voor nodig. Je kunt gewoon afrekenen bij een tolpoortje. Als je niet steeds je cash wilt tellen, kun je een speciale tolbadge kopen. Wij schreven er al eens een review over. Je leest hem hier. Inmiddels is de tolbadge uitgebreid met Spanje en Portugal. Binnenkort vind je hier meer info over op Love2camp.
Sinds vorig jaar moet je in sommige Franse steden of departement een milieusticker achter de voorruit hebben. Er zijn permanente milieuzones – zoals het gebied binnen de Boulevard Péripherique in Parijs – en tijdelijke milieuzones. Hier heb je alleen een geldige milieusticker nodig in geval van (langdurige) extreme luchtvervuiling. Dit is het geval in steden als Annecy, Grenoble, Lyon en Toulouse. Is er geen sprake van smog, dan kun je deze steden zonder sticker naar binnen.

Twijfel je of je een ecovignet nodig hebt dan raden wij aan het zekere voor het onzekere te nemen. De kosten ervan zijn met 4,21 euro namelijk nog te overzien. Je kunt het vignette Crit’Air hier bestellen. Doe dit wel tijdig, want de levertijd is ongeveer twee weken.

De ANWB heeft een handige pagina met álle info over milieuzones in Frankrijk. Je vindt ‘m hier.

milieusticker Duitsland

Duitse milieustickers. (De blauwe bestaat nog niet, maar dit lijkt een kwestie van tijd)

Duitsland

Ook in veel Duitse steden is een milieusticker inmiddels verplicht. Benieuwd of je er een nodig hebt in jouw vakantie? Kijk dan hier. Er zijn momenteel groene, gele en rode stickers. Welke kleur je nodig hebt ligt aan de uitstoot van je auto. Toekenning gebeurt dan ook aan de hand van je kenteken. De milieusticker kan besteld worden in alle ANWB-winkels. De sticker wordt dan na circa vijf werkdagen thuisgestuurd. Kosten vanaf 16,95 inclusief administratiekosten.

Italië

Ook in Italië zijn milieuzones (Zona a Traffico Limitato) ingesteld. Dit is het geval in steden als Milaan, Pisa, Rome, Florence, Arezzo, Bologna, Bolzano, Genua, Triest, Turijn en Verona. In de milieuzones wordt het verkeer op beperkte tijden toegelaten. Hoe dit precies in zijn werk gaat legt de ANWB hier handig uit.

autobahnvignet oostenrijk

Het Oostenrijkse autobahnvignet uit 2017.

Oostenrijk en Zwitserland

In deze landen is een Autobahnvignet verplicht. Deze kun je kopen bij grensovergangen, maar ze zijn ook te bestellen bij de ANWB. Voor Oostenrijk kun je kiezen uit een vignet dat tien dagen (€ 11,95), twee maanden (€ 29,15) of één jaar (€ 90,25) geldig is. Een Zwitsers Autobahnvignet is één jaar geldig en kost € 38,70.

Mobiel kantoor Kip Caravan
ANWB Camper en caravan van het jaar 2021
camping van het jaar
Fietsen Slovenië
Ons Buiten
Camping Le Phare Honfleur
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *