We zijn er Bijna! Interview met toeristisch begeleiders Willem en Petra

In dit nieuwe seizoen van We zijn er Bijna! gaat de reis naar de Balkan: Kroatië, Servië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Albanië. Willem en Petra zijn dit jaar te zien als toeristisch begeleider. Love2camp belde met Willem.

Lees ook: Interview Martine van Os over We zijn er Bijna! 2019

Sinds wanneer begeleiden jullie kampeerreizen?
“Dat doen we nu zes jaar. Acht jaar geleden ben ik met pensioen gegaan nadat ik lang als militair had gewerkt. Ik was pas 56 jaar en dat is best jong. Dus ga je dingen doen. Dit kwam op ons pad en we vonden het leuk om eens te proberen. De eerste keer gingen we naar Rusland, Sint Petersburg. Dat was leuk, dus besloten we het te blijven doen.”

Zijn jullie echte kampeerders?
“Ja. We zijn wel met het vliegtuig weg geweest, maar dan hooguit een weekje. Met kamperen heb je vrijheid. Als het niet bevalt, kan je weer weg gaan. En het is fijn dat je met de caravan je eigen spulletjes bij de hand hebt.”

De reis ging dit jaar naar de Balkan. Is dit bekend gebied voor jullie?
“Twee jaar geleden hebben we ook al een reis naar de Balkan begeleid, al was die iets anders. En in de jaren 80 kwamen we al regelmatig in voormalig Joegoslavië, ook met de kinderen. We hebben onder meer Istrië en Dubrovnik bezocht.”

We zijn er bijna toeristisch begeleiders Willem en Petra

Hoe vonden jullie het dat het team van We zijn er Bijna! mee ging?
“Het is spannend, een uitdaging. We hebben ons voor de camera gedragen zoals we altijd doen. Dat heb ik van tevoren ook gezegd: we gaan niet twee keer hetzelfde stukje lopen of drie keer dezelfde dingen zeggen. De eerste dagen is het een beetje wennen, maar daarna niet meer.”

Wat trekt jullie aan de Balkan?
“De Balkan is spannend. Nog niet zo toeristisch en niet alles is geregeld. Daar hou ik van. Het mag wel op het randje zijn. Voor mensen die alleen maar naar Frankrijk en Spanje zijn geweest, is het ook wel even een omschakeling. Dat vind ik leuk. Het hoeft niet zo gelikt en netjes te zijn. Daarnaast willen deze landen, ook door de oorlog, aan de toekomst werken. Kom je daar op een camping, dan ben je echt te gast en dat voel je ook zo. Je bent er niet een van de velen, zoals in Italië. En in deze reis zie je veel natuur. Daar hou ik van. In Venetië lopen vind ik ook leuk, maar als ik mag kiezen tussen Venetië en Montenegro, dan is de keus duidelijk.”

Wat vonden jullie het leukste aan deze reis met We zijn er Bijna!?
“We zijn gaan hiken, raften op een behoorlijk wilde rivier en we hebben aan een zipline gehangen. De mensen die we bij ons hadden zijn rond de 70 jaar, maar willen ook nog actief zijn en gezellig meedoen. Daarnaast haalde deze reis ze een beetje uit hun comfort zone. De wegen zijn eens wat slechter en er is andere valuta. Dat is gewoon leuk en de mensen kunnen dat.”

We zijn er bijna Balkan

Wat is er leuk aan toeristisch begeleider zijn?
“Met mensen omgaan en bezig zijn. We kunnen naar de Balkan of Turkije gaan, de caravan neerzetten en ons ding doen. Maar nu hadden we 35 mensen bij ons. Dat zijn toch 35 persoonlijkheden die in de maatschappij hebben gefunctioneerd en vertellen wat ze hebben gedaan en hoe ze zijn. Dat contact maken, vind ik leuk. Verder zeg ik altijd dat ik onderweg van de ‘hardware’ ben, zoals plaatsen regelen op de camping en de microfoon van de bus checken. En Petra is meer van de ‘software’. Zij is bezig met het gevoel binnen de groep. Wat er speelt of met mensen die heimwee hebben. Petra gaat langs als er iets is.”

Wat is het geheim van een goede toeristisch begeleider zijn?
“Geduld. En geen waardeoordeel over mensen hebben. Want je kent die mensen niet. Iedereen heeft zijn eigen verhaal.”

Tot slot: waar gaat jullie volgende begeleide reis heen?
“Die staat nog niet in de planning. Al heb ik wel wat ideeën. Het ene jaar mag Petra kiezen en ik het andere jaar. Petra houdt vooral van Portugal en Spanje. Mij lijkt het leuk om een reis naar Rusland te begeleiden.”

Balkan

We zijn er Bijna! vanaf 22 juli

We zijn er Bijna! is vanaf aanstaande maandag 22 juli 2019 om 21.15 uur op NPO 1. In de eerste aflevering ontmoet de groep elkaar voor het eerst op een stadscamping bij Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. Alle deelnemers zijn hier vanuit Nederland op eigen gelegenheid naartoe gekomen. Ook dit jaar kent de groep weer enkele oude bekenden.

Ga jij weer kijken?

Camping Petrushoeve
Natuurvrienden Fietsgids
Alpen Kreuzer Super GT
Eikenprocessierups
Campooz Fat Freddy
Caravan vouwwagen huren
Camping Monplaisir
Camping Monplaisir
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *