We zijn er bijna Martine van Os Mizen Head

We zijn er Bijna!: Technisch begeleider Cees geeft tips

Cees en zijn vrouw Janny zijn in We zijn er Bijna! te zien als technisch begeleiders. Love2camp belde met Cees om te vragen wat zijn rol is én of hij nog een gouden tip voor vakantiegangers heeft. 

Waarom bent u uitgekozen als technisch begeleider?
We zijn al negen keer als technisch begeleider mee geweest met andere kampeerreizen. Dit is de eerste keer dat wij meemaakten dat de televisieploeg van We zijn er Bijna! mee ging. Het was een leuke ervaring. In Ierland zijn we nooit eerder geweest, al stond het wel op ons lijstje. De reis was erg mooi.

Wat is uw rol in het programma?
Ik zorg voor de hele technische begeleiding: auto’s, caravans en campers controleren en storingen oplossen. Dat komt vaak voor. Daarnaast repareer ik allerlei andere apparatuur: van toiletkoffer tot koffiezetapparaat. Zijn er problemen, dan probeer ik die op te lossen. Het is een hobby, thuis doe ik dat ook.

Wat mogen mensen niet vergeten voor ze op vakantie gaan?
Het is belangrijk dat de auto een goede beurt krijgt bij de garage. Dat mag duidelijk zijn. Dat geldt trouwens ook voor de caravan. Na zo’n beurt kan er natuurlijk nog altijd wel wat gebeuren, maar je sluit een hoop dingen uit. Het is een goede voorbereiding op de vakantie.

We zijn er bijna ans lei janny cees

Cees (geheel rechts op de foto) met zijn vrouw Janny en toeristisch begeleiders Ans en Lei. (foto: Omroep MAX)

In welke vakantievalkuil moeten mensen niet trappen?
Dat ze de kleine lettertjes van hun verzekering niet goed lezen. Ik heb al een paar keer meegemaakt dat mensen met een camper vervangend vervoer nodig hadden en dan geen camper kregen, maar een luxe wagen. Dan kan je je reis niet afmaken. Veel mensen weten dat niet. Dat geldt ook voor de duur van het vervangend vervoer. Heel vaak kom je tekort. Dan maak je een reis van 28 dagen, maar als je aan het begin pech krijgt en maar voor tien dagen een huurauto krijgt, heb je er nog niks aan. Als je een caravan hebt, moet je er ook voor zorgen dat je vervangende auto een trekhaak heeft.

Wat is de meest gemaakte fout bij het vakantieklaar maken van de auto?
Bij een auto met caravan gaat het vaak fout met beladen. Je moet niet te veel meenemen zodat hij overbeladen raakt en de caravan ook niet verkeerd beladen. De meest gunstige kogeldruk is tussen de 60 en 70 kilo. Als het meeste gewicht op de as van de caravan rust, in het midden dus, is de caravan stabiel. Zorg er verder voor dat je – als je met een caravan reist – een goed, volwaardig reservewiel met bijbehorende bouten bij je hebt. En voor de auto geen thuiskomertje of een spuitbus. Met een thuiskomertje mag je een caravan ook niet trekken.

Wat is het gekste dat u met We zijn er Bijna! in Ierland hebt meegemaakt?
Dat was met de camper van Kees en Lydi, die laatst ook bij Jinek te gast waren. Kees draaide vrolijk de camper op z’n plek en dat ging allemaal soepel. Bij de verplaatsing de volgende ochtend was Kees de laatste die vertrok. Hij maakt één bocht, stopt vervolgens, stapt uit en schopt tegen de banden. Hij dacht namelijk dat hij twee lekke banden had. Ik heb de motorkap losgemaakt en meteen gekeken. Uiteindelijk kwamen we erachter dat de krukaspoelie er af was. Wij gezocht op het kleine stukje, maar niets gevonden. En dat terwijl er op de heenweg nog niets aan de hand was. Het kan niet zijn dat Kees hem onderweg is verloren, want dat merk je meteen. Waarschijnlijk is dat ding dus gewoon gestolen, al heb je geen bewijs. Het is een mysterie. Er was er nergens eentje te krijgen en uiteindelijk is de camper getransporteerd.

We zijn er bijna Martine van Os Mizen Head

Cees (geheel rechts) met Ans, Martine van Os, Janny en Lei bij het Ierse Mizen Head. (foto: Omroep MAX)

Heeft u tijdens uw kampeerreizen nog iets bijzonders meegemaakt?
Iets leuks, jazeker dat vergeet ik nooit meer. Jaren geleden stonden we in Italië op een camping. ’s Avonds laat was ik mijn tanden aan het poetsen, toen iemand naar me toe kwam omdat hij steeds niet kon slapen vanwege een piep. Ik liep met hem mee en hoorde bij de band inderdaad een elektronische piep. We konden niets vinden en uiteindelijk heb ik midden in de nacht het wiel weggehaald en opeens was het weg. Toen hoorden we onder een caravan verderop hetzelfde geluid. Waarschijnlijk is het een kikker geweest.

Welke materialen moeten vakantiegangers altijd bij zich hebben?
Duct tape, daar kan je al heel veel mee. Verder handgereedschap zoals schroevendraaiers en een paar sleuteltjes. En tang en draad om wat vast te maken. Daarnaast is het belangrijk om je papieren bij je te hebben, zowel van de auto als van de caravan. En gebruiksaanwijzingen.

We zijn er Bijna!

Heeft u nog een gouden tip voor de lezers van Love2camp?
Op internet kan je tegenwoordig alles vinden. Kijk bijvoorbeeld voor vertrek eens op de site van de ANWB. Hier kan je alle informatie vinden over de normen van de landen waar je naartoe op vakantie gaat en die je tijdens de reis doorkruist. Zo heb je in Frankrijk een blaastest nodig en een bord op het fietsenrek. In Spanje mag je een voertuig niet slepen. Zo heeft ieder land z’n ding.

Het nieuwe seizoen van We zijn er Bijna! is vanaf maandag 31 juli om 21.25 uur te zien bij NPO 1.
Wil je helemaal op de hoogte blijven? Volg We zijn er 
Bijna! dan op Facebook.
Hier stellen technisch begeleiders Cees en Janny zich voor.

Lees ook:

Interview: Martine van Os over We zijn er Bijna! in Ierland
Interview met Martine van Os over nieuw seizoen We zijn er Bijna!
Love2camp ging naar caravantraining + vlog

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *