Wijn drinken en kopen op vakantie: dit moet je weten

Op vakantie drinken we graag een glas wijn. Dat feest begint al bij het uitzoeken van een lekkere fles in de supermarkt, in de campingwinkel of – nog leuker – bij de lokale wijnboer. In het buitenland lopen we wel steeds tegen hetzelfde probleem aan: welke wijn moeten we kiezen? Daarom riepen we de hulp in van Michiel van de Wijnboerderij in Soest. Hij vertelt ons hoe je op vakantie de juiste wijn kiest.

Wijn drinken en kopen op vakantie is een avontuur, vindt Michiel. “Het is leuk om wijn uit de streek te kopen. Als je in Dordogne bent moet je Cahors-wijnen kopen en geen Bourgogne-wijnen. Bourgogne kan je in de Bourgogne kopen. Er zijn een paar druiven die overal worden aangeplant zoals de chardonnay, cabernet sauvignon en de pinot noir. Maar als je een beetje avontuurlijk bent ingesteld, is het veel spannender om iets lokaals te proberen in plaats van dat je mee gaat met de smaak die iedereen kent.”

Dit is Michiel van de Wijnboerderij die ons álles over wijn vertelde. Natuurlijk onder het genot van een glas wit.

Wijnboer langs een achterafweggetje

Lokale wijnen hoeven niet eens duur te zijn, volgens Michiel. “Let wel op de marketing georiënteerde bedrijven. Die zijn er in elke wijnstreek. Zo heb je in Spanje het wijnhuis Miguel Torres. Daar word je met een treintje rondgereden en op het eind stap je uit in de winkel. De wijn die je er koopt is goed, maar je betaalt er wel de volle mep voor. Zelf vind ik het altijd leuk om een achterafweggetje te pakken en bij een wijnboer uit te komen. Wat betreft de kwaliteit van de wijn kan je al veel aflezen aan de kelder. Is deze schoon, dan zijn de wijnen meestal ook zuiver en puur. Ooit ben ik bij een wijnboer geweest die boven zijn vat stond te roken. Dat viel er zo’n beetje in en ik dacht ‘hier ga ik geen wijn kopen.”

Lokale wijnen uit het middensegment

Michiel gaat zelf graag naar een lokale wijnboer en kijkt ook vaak – in Frankrijk – naar de Fransen. Welke wijn kopen zij? Goed voorbeeld doet dan volgen. Gelukkig kan je volgens Michiel ook prima wijnen kopen bij de supermarkt en dan vooral bij de grote Franse Intermarché. Michiels compagnon Mike is het hier helemaal mee eens. Hij vertelt tijdens ons bezoek aan de Wijnboerderij hoe hij op vakantie zijn wijn kiest. “Meestal koop ik in de supermarkt verschillende lokale wijnen uit het middensegment. Dus tussen de tien en vijftien euro. Daar neem ik dan een flesje van en als ik het lekker vind, ga ik er later meer van kopen. Het mooiste is om zoveel mogelijk te proeven en te variëren. Er is zo veel wijn te halen, het is leuk als je dat een beetje ontdekt.”

wijnboerderij

Op de Wijnboerderij waanden we ons al even in Frankrijk.

Rosé in de Provence

Maar wat kies je nu waar? Michiel gaat zelf graag naar Frankrijk. “In de buurt van Béziers en Montpellier heb je een leuk gebied waar je wijnen van Picpoul de Pinet vindt. Dat is een druif die je niet veel ziet, maar die daar veel voorkomt. In Spanje kan je bijvoorbeeld kiezen voor de Verdejo, dat is een druif uit de Rueda. Albariño is ook heel leuk. Die komt uit Galicië, het stukje net boven Portugal. Aan de Côte d’Azur ligt de Bandol, een klein wijngebied waar ze rosé maken van de Mourvèdre-druif. En in de Provence kies je natuurlijk ook voor een rosé. Rond het Gardameer heb je de Valpolicella-wijnen die worden gemaakt van de molinara, rondinella en de corvinadruif. ”
Op vakantie komen wij wel eens van die leuke wijnhandels tegen waar je zelf uit de houten vaten mag tappen. Wij tappen er dan graag op los, maar is dat nu wel een goed idee? “Ja hoor”, vindt Michiel. “Maar dan moet je het wel meteen tijdens je vakantie opdrinken. Je kan dergelijke wijnen niet mee naar huis nemen. Dat komt omdat er zuurstof bij de wijn komt als je begint te tappen waardoor de wijn zich meteen gaat ontwikkelen.”

Even poseren voor de wijnflessen…

Wijn bewaren in de tent of caravan

Ok, check! Maar die wijnen die wij zo graag op de camping drinken: hoe lang kunnen we die eigenlijk bewaren? “Bij witte wijn ligt dat een beetje aan de druif. Een Sauvignon Blanc kan je twee tot drie dagen bewaren, een Chardonnay vijf tot zeven dagen en een rode wijn ook wel een weekje. De ideale temperatuur om een rode wijn te drinken is trouwens tussen de 18 en 20 graden. In de zon wordt zo’n wijn meestal veel warmer. Stel dat je de fles in twee dagen leeg drinkt, dan kan je hem op de tweede dag voor je hem inschenkt nog even een tikje in de koelkast geven. Rode wijn kan je trouwens ook prima gekoeld drinken, denk bijvoorbeeld aan de Pinot Noir.”

wijnboerderij Soest

Huiswijn bestellen: een goed idee?

Genoeg informatie over wijn kopen en een glas nuttigen bij de tent, maar op vakantie mogen we graag een glas bestellen tijdens lunch of diner. Meestal kiezen we dan voor de huiswijn. Is dat een goed idee? “In restaurant neem ik nooit de huiswijn”, vertelt Michiel. “Daarbij is de marge namelijk het hoogst dus is de prijs-kwaliteitverhouding niet zo interessant. Daarom bestel ik meestal de tweede wijn op de kaart. Dan krijg je een goede kwaliteit voor een goede prijs.”

Veel dank Michiel, wij gaan tijdens onze vakantie op wijnjacht!

Waar koop jij je wijn op vakantie?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *