Winterbanden in het buitenland

IJzel en sneeuw kunnen op de weg tot gevaarlijke situaties leiden. Daarom zijn in steeds meer landen winterbanden verplicht bij winterse weersomstandigheden. Heb je nog een winters kampeertripje in het vooruitzicht? Of wil je sowieso meer weten over de regels in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, België en Luxemburg? Lees dan vooral verder.

Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, maar dat is natuurlijk geen reden om ze niet onder je auto te (laten) zetten in de wintermaanden. Bij temperaturen lager dan 7 graden geven winterbanden namelijk meer grip dan zomerbanden. Dit geldt niet alleen als er een dik pak sneeuw ligt, maar ook op een nat wegdek. En geloof ons, dat gaan we de komende maanden nog vaak meemaken. Gewoon doen dus.

Winterbanden

Heb jij al een setje winterbanden?

Ben je eigenwijs en geloof je het wel met die winterbanden in Nederland? Lees dan toch even verder. Zeker als je binnenkort met de auto de grens over gaat. In de landen om ons heen gelden in sommige gevallen andere regels dan hier.

Duitsland

Van wintersporters mag je verwachten dat ze winterbanden hebben. Maar er zijn meer redenen om door of naar Duitsland te rijden. Een kerstmarkt bezoeken bijvoorbeeld. Sinds januari 2018 zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Heb je ze niet en veroorzaak je een ongeval, dan moet je flink in de buidel tasten.

Moet je winterbanden kopen, kies dan voor banden waar het symbool met een sneeuwvlok opstaat. Dit geeft aan dat de banden zijn getest en geschikt zijn bevonden voor gebruik bij winterse omstandigheden. In Duitsland gelden banden alleen als winterbanden als ze zijn voorzien van het symbool. Heb je winterbanden, maar staat er alleen een M+S-symbool op? Dan mag je er nog tot 30 september 2024 op rijden.

Frankrijk

In Frankrijk zijn winterbanden niet verplicht. Ze worden wel aangeraden bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn soms wel verplicht. Zie je daaronder een bord met de tekst: ‘pneus neige admis’, dan betekent dit dat bij sneeuw ook alleen winterbanden zijn toegestaan.

Oostenrijk

Van 1 november tot en met 15 april mag je hier bij winterse omstandigheden alleen de weg op met winterbanden. Ook buiten deze periode kunnen de banden verplicht zijn, maar dit wordt dat apart aangegeven op borden.

België

Hier gelden dezelfde regels als in Nederland: winterbanden zijn niet verplicht, maar wel aan te raden. Zeker in heuvelachtige gebieden.

Luxemburg

In Luxemburg hanteren ze dezelfde regels als in Duitsland: winterbanden zijn er verplicht bij winterse omstandigheden.

Wil je meer weten over winterbanden? Kijken dan eens op de site van de ANWB. Hier vind je antwoord op al je vragen.

Mobiel kantoor Kip Caravan
ANWB Camper en caravan van het jaar 2021
camping van het jaar
Fietsen Slovenië
Ons Buiten
Camping Le Phare Honfleur
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *