Zien en doen in… Istrië

Op vakantie zitten we graag met de benen omhoog voor de tent of caravan. Maar net zo lief trekken we er op uit. In de rubriek ‘Zien en doen in…’ geven we tips voor leuke uitstapjes, lekkere restaurantjes en andere must do’s in de buurt van de camping. Dit keer: het schiereiland Istrië in Kroatië.

Vrsar

Het mooie Vrsar

Jarenlang heb ik mensen horen zwijmelen over Kroatië. Hoogste tijd om zelf eens te ontdekken of al dat gezwijmel niet schromelijk overdreven is. Nee dus! Dit jaar was ik – met vriend en zoontjes – in Istrië en ik snap de lofzang op het land helemaal! Hier vertel ik je welke plaatsen we hebben bezocht en wat we verder hebben ondernomen. Met al die mooie plaatsjes in Istrië was het lastig om een bestemming te kiezen. Wij kozen uiteindelijk voor Vrsar, onder meer vanwege de positieve reviews.

Vrsar: booteigenaars bekijken

Bijna twee weken stonden we op camping Porto Sole, waar je hier een review over leest. Vrsar is op zichzelf al zeer de moeite waard. Vanaf de camping loop je via een lang wandelpad langs zee (doe dat echt bij zonsondergang, zó mooi!) naar het stadje toe. Eenmaal in Vrsar vind je talloze eettentjes, vooral gecentreerd rond het haventje. In deze haven leggen veel grote boten/jachten aan. Tip: koop een ijsje en vergaap je aan de mensen die op het dek zitten en eten van een van de restaurantjes laten komen. Ik vraag me altijd af hoe relaxed het eten is als iedereen je boot én jou bekijkt. Vermakelijk is het in ieder geval wel!

Vrsar

Uitzicht op de haven van Vrsar

Vrsar

Vergeet ook niet om overdag een wandeling naar Vrsar te maken. Neem dan wel zonnebrand en water mee, want dat heb je echt nodig in de hitte. Op onze eerste dag liepen wij vanaf de camping voorbij het haventje om vervolgens een stukje de berg op te klimmen. Heb je kinderen en zijn die het op dat moment al zat? Geen probleem! Ter hoogte van de rotonde bij pizzeria Marina vind je – aan de Ulica Rade Končara – een kleine speeltuin. Een prima plek voor een pauze!

Vrsar view

Uitzicht op Vrsar!

Geef je tripje na deze pauze niet op en maak je klim af. Vanaf boven heb je een adembenemend uitzicht op zee. Dit vonden wij echt fantastisch! Bezoek boven ook de St. Maria basiliek, waarvan je de toren al op afstand van Vrsar ziet. En dan dwaal je weer terug door de smalle straatjes, om beneden te genieten van een welverdiend drankje.

De oude straatjes van Rovinj

Over Rovinj had ik al veel gelezen en de havenstad stelde ons bepaald niet teleur! Die haven is leuk om te bezoeken, maar wij waren vooral onder de indruk van de prachtige straatjes in het oude deel van de stad (ongeveer naast de haven). Die mooie oude straatjes zijn een attractie op zich. Langzaam leiden ze je omhoog naar de St. Eufemija kerk. Deze kerk is op zichzelf al de moeite van het bezoeken waard (al hebben wij dat niet gedaan), maar ook de plek waar hij staat is heel mooi. Vanaf hier heb je een weids uitzicht over zee. Verder heeft Rovinj leuke winkeltjes en terrassen.

Rovinj

Uitzicht op het oude deel van Rovinj

Rovinj

Twee keer Rovinj

Prima Porec

Het wordt bijna eentonig, want ook Poreč ligt aan zee. Onderweg naar het stadje maakten wij een stop bij deze sport & camping shop voor rotsharingen (die trouwens uitverkocht bleken). Ze hebben trouwens wel veel andere campingartikelen, dus mocht je in de buurt van Poreč zijn en iets nodig hebben… Poreč zelf heeft ook alweer van die leuke straatjes en pleinen. In een van die leuke straatjes – de Eufrazijeva – aten we bij de Wine Corner dit lekkere (vega)plankje. 

Wine Corner Poreč

Lekker!

Poreč

Een kleurig plein in Poreč

Poreč

In het straatje rechts vind je de Wine Corner

Instawaardig Novigrad

NovigradEn tijdens onze vakantie bezochten we nog maar eens een stadje. Dit keer stond Novigrad op de planning. Ja, ik had wel gelezen dat het er leuk was, maar meer ook niet. Dus wat werd ik verrast door dit stadje! Allereerst kwam hier mijn fotodroom uit: een paraplustraatje! Al heel vaak heb ik dergelijke straatjes op foto’s voorbij zien komen en nu STOND IK ER GEWOON ZELF IN EENTJE! En wonder boven wonder: er was nog ruimte om een foto te maken zonder dat ik andere mensen opzij hoefde te duwen.

Novigrad

Park Novigradske biskupije in Novigrad

Novigrad

Uitzicht op de zee bij Novigrad

De volgende verrassing volgde na het paraplustraatje: een heel leuk parkje aan zee, het Park Novigradske Biskupije. Toevallig gingen we hier ook even wat eten (bij restaurant Al Mare), dus konden we het parkje en de kunst die er stond in alle rust bewonderen. Al Mare was niet héél bijzonder, maar gewoon prima. Het fijne vonden we dat de jongens vanaf het terras zo het park in konden lopen om te spelen. Verder is Novigrad echt een leuk stadje met mooie uitkijkjes naar zee.

Het amfitheater in Pula

Met de stad Pula hadden wij nog een rekening te vereffenen. Hier kwamen we op onze tweede avond in het ziekenhuis terecht dankzij het zwembadongeluk van onze zoon. Onze herinnering aan Pula mocht niet alleen die lange avond in het ziekenhuis zijn en dus togen we op mijn verjaardag opnieuw naar de stad. Dit keer hadden vooral één doel: een bezoek aan het amfitheater. Dit theater is gebouwd tussen 2 v.Chr. en 14 n.Chr. (dank je Wikipedia). Regelmatig vinden hier avondvoorstellingen en optredens plaats. Op deze site lees je meer over de openingstijden en toegangsprijs. Pula houdt trouwens nog een bezoekje van ons te goed. Het was zo ontzettend warm, dat we alleen nog maar wilde zwemmen.

Kroatië: mooi en warm

En daar liepen we eigenlijk steeds wel tegenaan. Kroatië is zo mooi en heeft prachtige plekken om te bezoeken, alleen is het er al snel heel warm. Zeker als het hoogzomer is. Wij hebben daar weinig problemen mee, maar dat betekent dus niet dat wij uren door een stad gaan slenteren.

Vrsar

Wil je meer lezen over mijn vakantie in Kroatië? Lees dan dit verslag!

Kathedraal Girona
Camping La Bonne Vie
Black Friday
Ecrin nature
Bikkelpimp 2020
Tentje
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *